Mit jelent, ha a párod kissé önző? Ezt teheted

Mit jelent, ha a párod kissé önző? Ezt teheted

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Mit jelent, ha a párod kissé önző? Ezt teheted

Kommunikálj!

Nyilvánvaló, hogy ennek kell az első lépésnek lennie: ha valami zavar a partnered viselkedésében, mondd el neki, ne csak várj, hogy magától megváltozzon a helyzet! Könnyen lehet, hogy ő nem is látja, mi a probléma, hiszen soha nem szembesítette még senki azzal, hogy nem megfelelően, esetleg bántóan viselkedik.

Lehet, hogy nem szeretnél te lenni, aki először közli vele a rossz hírt, de ha változtatni szeretnél a viselkedésén, akkor muszáj lesz. Azonban semmiképp se veszekedés közben mondd – akkor, amikor mindketten nyugodtak vagytok, és van lehetőségetek beszélgetni.

Mondd el azt is, mit nyerhet azzal, ha változik!

Csak azért, mert valaki más azt mondja, az emberek nem igazán szeretnek változni. Lehet, hogy ha elmondod a párodnak, mennyi mindent nyerhet azzal, ha nem lesz ilyen önző, talán nagyobb eséllyel gondolkodik el a dolgon, mintha egyszerűen ráparancsolnál, hogy márpedig változtasson, vagy fel is út, le is út.

Meséld el, miben segítene ez a kapcsolatotokon, és mit nyerhetne vele a mindennapjaiban is, ha kicsit odafigyelne az önzetlenségre.

Próbáld megérteni, miért olyan, amilyen

Az önző emberek általában nem azért ilyenek, mert egész egyszerűen rosszak, gyakran a neveltetésük vagy egy korábbi tapasztalatuk tette őket ilyenné. Ha megérted, hogy honnan jön a viselkedése, könnyebben tudsz te is idomulni hozzá, és könnyebben kommunikálhatod neki, hogy mi a bajod – hiszen tudod, honnan ered a viselkedése.

Emlékeztesd a korábbi sikereire!

Ha volt már olyan, hogy nagyon önzetlenül viselkedett, vagy teljesen meglepett azzal, hogy rád gondolt először, emlékeztesd rá!

Sokkal könnyebb példán keresztül bemutatni, pontosan mit vársz tőle, mintha csak el kellene képzelnie, hogy majd milyen jó lesz, ha változtat a viselkedésén.

Így talán könnyebben meg is érti, hogy mi az, amit tennie kell azért, hogy ne érezd rosszul magadat a kapcsolatban.

Döntsd el, mit vagy képes elviselni!

Az önzőségnek vannak fokozatai, és neked kell eldönteni, hogy mi az, ami nálad még belefér, és mi az, ami már egyáltalán nem. Ha nem figyel oda rád, mert éppen meccset néz, vagy nem adja oda az utolsó szelet pizzát a dobozból, talán nem nagy ügy – de ha nem foglalkozik veled, amikor komoly problémáid vannak, lehet, hogy érdemesebb inkább kilépni a kapcsolatból, mint várni a lehetetlenre.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást