Minden évszaknak megvannak a maga legkedveltebb ételei és italai, amikért odavagyunk és rendszeresen elkészítjük őket. (x)
Ősszel ott vannak a tökös ételek és a sült gesztenye, télen a fűszeres puncsok, forralt borok, mézeskalácsok, tavasszal a húsvéti finomságok, nyáron pedig a limonádé és a grillezett finomságok, valamint a saslik.
Ennek az elkészítése nem túl összetett, mégis vannak lépések, amikre jó odafigyelni, ha a lehető legjobb ízű végeredményt szeretnénk kapni.
Pontosan mi is a saslik?
Ennek az ételnek a lényege, hogy egy rövidke nyárson húsokat és különböző zöldségeket sütünk egybe, hogy az ízeik összeérjenek. Az alapanyagoknál nincs semmiféle kötöttség, bátran választhatsz bármit, amit szerettek, ráadásul, mivel pofonegyszerű az elkészítése, akár a kisebbeket is bevonhatjátok az előkészületekbe. Persze a hegyes nyárs miatt nem árt az óvatosság, de így könnyűszerrel családi mókát faraghattok az udvaron sütögetésből
Szeretnél minél füstösebb ízű saslikot készíteni, de még csak szemezel a kerti sütögetőkkel? Nézd meg a Grillplaza.hu kamado típusú grilljeit és süsd meg életed legfinomabb fogásait saját kezűleg!
Az alapanyagok előkészítése
Amikor a saslikhoz készíted elő a hozzávalókat, nagy figyelmet kell szentelni a jó méretezésnek. Nem szabad túl kicsire vágni a húsokat, mert akkor fennáll a veszélye annak, hogy túlságosan kiszáradnak, vagy apróra zsugorodnak a sütés hatására.
Ha szalonnafélék is kerülnek a nyársra, azokat is érdemes inkább kockára vágni, mintsem hosszában szeletelni.
A zöldségekkel kapcsolatban viszont lehetsz sokkal nagyvonalúbb. Ezeknél egyáltalán nem probléma, ha kicsivel nagyobbak a húsoknál, ad egy kis játékosságot a textúráknak.
Azokon a pontokon ugyanis, ahol túllóg a zöldség a húson, ropogóssá válik, ott viszont, ahol takarásban van a hirtelen hő elől, megőrzi a frissességét, ropogósságát.Mindig legyen egy jó mártásod!
Ha elkészült a saslik, még mindig meg tudod bolondítani, ha valamilyen különleges mártást használsz hozzá. Amennyiben még nincs ilyen recepted, próbáld ki az édes-savanyú mogyorószószt, ami az alábbi összetevőkből készül:
- 10 ml szójaszósz
- 0,5 citrom leve
- 10 ml édes chiliszósz
- 35 g mogyoróvaj
- 70 ml víz
- 10 ml szójaszósz
- 15 ml juharszirup
Milyen nyársat érdemes használni a saslikhoz?
Sokan úgy gondolják, hogy a fa alapanyagú nyársak is tökéletesen megfelelnek a célra, de nem árt velük óvatosan bánni. Abban az esetben ugyanis, ha túl közel vannak a hőforráshoz, úgy járhatsz, mint a klasszikus tábortüzes sütögetéseknél, és elkezdhet égni maga a nyárs is. Így pedig megéghet a hús is, vagy akár bele is eshet a parázsba és ehetetlenné válhat.
A fém nyársakból is érdemes olyat választani, aminél kisebb az esélye annak, hogy a feltűzött ételek elforoghassanak, mivel akkor megeshet, hogy a sasliknak csak az egyik oldala sül meg, a másik pedig szinte nyers marad.