Mi a kutyád neve? Ezt árulja el rólad

Mi a kutyád neve? Ezt árulja el rólad

Címlap / Életmód / Mi a kutyád neve? Ezt árulja el rólad

A saját nevünket nem választhattuk meg, de amikor kutyát fogadunk örökbe, a döntés a mi kezünkben van. Azonban az, hogy mit választasz neki, rólad sokkal többet árul el, mint a házi állatodról!

Mindannyian tudjuk, hogy a Lassie vagy a Hacsi egy kutyanév, mégis, kutatások szerint az emberek többsége nem híres filmbeli ebekről nevezi el sajátját. Ami azt illeti, egészen más dolgok befolyásolják őket a döntésben.

Számtalan kutatás bizonyította már, hogy a gazdik nem állatként, hanem valódi családtagként tekintenek kutyájukra, és úgy is viselkednek velük.

Ezért a legtöbben emberi nevet, esetleg becenevet adnak a kutyáiknak. Egy amerikai weboldal, a rover.com felmérése is alátámasztja ezt, sőt, ott az is bebizonyosodott, hogy a top 100 legnépszerűbb kutyanév közül 50 ott van a 100 legnépszerűbb babanév között. Ilyen a Bella, a Stella és a Luna is, amelyek itthon is elfogadott nevek.

Kiről (vagy miről) nevezünk?

A gazdik 12%-a válaszolta azt a fent említett weboldal kutatásában, hogy a kutyájukat egy híres sztárról vagy történelmi emberről nevezték el. Például a királyi család életében az elmúlt néhány év izgalmas volt, rengeteg gyermek született, kutyanevek tekintetében pedig külföldön a George (György), Charlotte (Sarolta) és a Sophie (Zsófia) is taroltak.

Azonban úgy fest, a televíziózás is igazán nagy szerepet tölt be a kutyanév választásban. A megkérdezettek 33%-a elárulta, hogy sorozatbeli, filmes, könyves vagy akár videójátékos karakterről nevezték el kutyájukat, és ráadásul nem is mindig a főhősről. Sokszor a főgonosz neve sokkal szimpatikusabb, így azt választják; pláne, ha egy szerethető gonoszról van szó (mint például Lokiról vagy Anakinról, mivel ezek a nevek is népszerűbbek lettek kutyák körében.)

Azonban nem feltétlenül csak a híres emberek és szimpatikus karakterek jöhetnek szóba ilyenkor. 10% ugyanis olyan személyről nevezte el kedvencét, akit a valóságban is ismer és kedvel. Végül is, ha belegondolsz, biztosan te is találkoztál már olyan kutyával, aki épp a te keresztnevedet viselte, és meglehet, hogy azért, mert a gazdája ismer valakit, akit szintén így hívnak.

És mi jöhet még szóba? Sokszor akár egy város, ország vagy földrajzi hely is inspirálhatja a gazdikat, de más állat, növény vagy természeti jelenség is. Sőt, akadnak olyan emberek is, akik egy számukra szeretett márka nevét adják kutyájuknak, vagy egy kedvenc ételükét.

A Cinnamon (Fahéj), Biscuit (Süti) és a Muffin is igazán felkapottak lettek egy ideje.

Hiába mi választjuk, inkább becézzük

Persze valószínűleg te sem mindig a teljes nevén szólítod a kutyádat. Sőt, valójában az emberek 81%-a kitalál valamilyen hangzatos becenevet (legalább három-négyet), és azon szólítja kedvencét. Ez is azt bizonyítja, hogy családtagként tekintünk a kutyáinkra, és nem csak házi állatként.

Ha rád is igaz, úgy biztos, hogy közeli kapcsolatod van a kutyusoddal. Ahogy azt is elmondja rólad a névválasztás, hogy mennyire vagy populáris alkat (ha például filmszereplőről, sztárról nevezted el), vagy éppen művészi lélek (amennyiben egy kedvenc helyed alapján adtál nevet, vagy simán kitaláltál egy addig nem létező szót).

Képek forrása: pexels.com

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!