6+1 jel, hogy a gyerekünk megérett a szobatisztaságra

6+1 jel, hogy a gyerekünk megérett a szobatisztaságra

Címlap / Életmód / Család / 6+1 jel, hogy a gyerekünk megérett a szobatisztaságra

A nyári meleg a legideálisabb időszak a gyerek szobatisztaságra való nevelésének megkezdéséhez. Nem elég azonban az elhatározás a részünkről, a sikerhez nélkülözhetetlen az is, hogy a gyerek biológiailag érett legyen minderre. Lássuk, melyek az erre utaló jelek!

Száraz pelenka

Ha azt tapasztaljuk, hogy gyerekünkön órákon keresztül száraz marad a pelenka, akkor az már nagyon biztató jel arra nézve, hogy lassan megérett a szobatisztaságra.
Ha alvás után is száraz pelenkát találunk rajta, akkor azt pedig különösen pozitív jelnek tekinthetjük.

Érdeklődés

Ha a gyerek szívesen kísérget bennünket a WC-re és szereti figyelni és kommentálni, hogy mi történik, az biztató jel az induláshoz.
Arra utal, hogy kezd tudatában lenni annak, hogy mi is történik ilyenkor, valamint hogy eleve érdeklik őt a test folyamatai. Legyünk partnerek ebben!

Kommunikáció

Biztató jel az is, ha azt tapasztaljuk, hogy a gyerek szól, ha például pisilnie kell. Ez kezdetben úgy történik, hogy utólag mondja, majd kis idő elteltével előre is képes lesz jelezni nekünk.
Ez nagyon fontos szakasz a folyamat tudatosításában, ezért feltétlenül figyeljünk és reagáljunk a jelzéseire, hogy lássa, van értelme szólnia!

Értelem

Természetesen nagyon fontos, hogy a gyerek képes legyen megérteni azt, amit a szülei elvárnak vagy kérnek tőle.
Ha tehát a gyerek még nem ért és nem követ egyszerűbb utasításokat más témában, akkor felesleges a szobatisztaságot erőltetni. Egyszerűen nem érti még, hogy mit is várnak tőle.

Éjszakai jelzések

Sok gyerek képes arra, hogy éjszaka hiába adnak rá az alváshoz pelenkát, attól még felébrednek, és nem akarnak abba pisilni. Ilyenkor kiabálással hívják fel magukra a figyelmet.
Ez akkor szokott jelentkezni, ha nappal már szobatiszta, de éjjel még nem biztosan. Fogadjunk szót neki és vegyük inkább le róla a pelenkát éjszakára is!

Leveszi a pelenkát

Az egyik legfélreérthetetlenebb jel ara, hogy a gyerek nem szeretne többet pelenkát viselni az az, hogy egyszerűen leveszi magáról.
Érdemes figyelni a gyerek reakcióit, mivel néhányan kifejezetten igénylik, hogy például éjszakára még kapjanak pelust, mások viszont a leszokás megkezdésével nem is akarnak többet ilyet viselni.

Gyerek igényei szerint

Sok szülővel előfordul, hogy elfogy a türelme a szobatisztaságra szoktatás közben. Ha így van velünk is, akkor legyünk tisztában azzal, hogy ez is egy jel – csak ez rólunk szól.
Ne várjunk el olyat, amit nem képes még megtenni a gyerekünk és mindig egyértelműen magyarázzuk el, hogy mi a tervünk.

Fontos!

A szobatisztaságra való átállás nem szellemi képességeket, sokkal inkább biológiai érettségi szakaszt mutat. Vagyis nem okosabb vagy butább a gyerek attól függően, hogy mikor válik szobatisztává.
Ne várjunk el lehetetlent, álljunk türelmesen és megértően a folyamathoz. Bár már nem emlékszünk rá, de valószínűleg nekünk sem volt könnyebb annak idején!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást