Életmód / Ezotéria

A hitrendszerek mélyen irányítják minden egyes lépésedet – de hogyan ismerheted fel őket, és miként változtathatsz rajtuk?

A hitrendszerek mélyen irányítják minden egyes lépésedet – de hogyan ismerheted fel őket, és miként változtathatsz rajtuk?

A hitrendszerek mindannyiunkra óhatatlanul hatnak. Régi berögződések, családi, társadalmi örökségek ezek – sajnos nem minden esetben pozitívak, vagy éppen jók. Nagyon nehéz felismerni őket, ugyanis a tudatalattiban lapulnak, ám nagyon magas arányban, 80-85%-ban irányítanak bennünket. Emiatt aztán változtatni sem éppen könnyű rajtuk, de szerencsére nem lehetetlen!

Mik is pontosan a hitrendszerek?

Tulajdonképpen olyan alapelvek, szokások, meggyőződések, amiket valamilyen okból kifolyólag a magadévá tettél. Lehet, hogy azért, mert egyszerűen így neveltek, lehet azért, mert felnőttként gyűjtöttél olyan információkat, amik aztán mélyen beépültek a tudatalattidba.

A hitrendszerek lehetnek abszolút pozitívak, pl. az is ide sorolható, ha hiszel abban, hogy amit adsz, azt vissza is kapod, tehát minden esetben megpróbálsz úgy bánni másokkal, ahogy te is szeretnéd, ha veled bánnának.

De ide sorolhatóak azok a tapasztalások (rosszabb esetben „örökölt”), minták is, amik miatt előítéletekkel élsz mások felé, a nélkül fogadsz el tényként állításokat, hogy azoknak alaposabban utánanéznél – tehát befolyásolható vagy.

 

Kik és mik vannak rád hatással?

Gyakorlatilag minden és mindenki. Úgy gyűjtöd be ezeket a hitrendszereket, hogy fogalmad sincs róla. Számít, mit mondanak a szüleid, a barátaid, de még a tanáraid, kollégáid is nagyon mély nyomot hagyhatnak benned.

Amint írtuk, ezek lehetnek pozitívak – mondjuk egy kedves ismerősöd olyan tippeket, ötleteket adhat, amiket ha betartasz, magadévá teszel, nagyobb lesz az önbizalmad, vagy akár jobb az egészségi állapotod.

Ugyanakkor rossz meggyőződésekkel is terhelhetnek a mindennapos találkozások – ilyen, amikor valakitől állandóan negatív visszajelzéseket hallasz egy bizonyos témáról. Ekkor három véglet lehetséges: vagy idővel magadévá teszed ezeket az érzéseket, vagy tudat alatt fognak hatni rád, vagy annyira kiábrándít az egész, hogy teljesen ellenállsz. Utóbbi a legritkább és a legnehezebb, de te is eljuthatsz erre a szintre!

 

Kezdj el tudatos lenni!

Mivel a hitrendszerek a tudatalattinkban léteznek, legnagyobb ellenségük a tudatosság. A műveltség, önmagunk kibontakoztatása, a személyiségünk megismerése egyértelműen mentőövnek bizonyul. Ez tehát azt jelenti, hogy ha valami elkezd zavarni, akkor tudatosan kell odafigyelned rá ahhoz, hogy változtatni tudj rajta.

Tegyél fel vele kapcsolatosan kérdéseket magadnak! Pl. talán észre sem veszed egy ideig, hogy benne ragadtál egy rossz párkapcsolatban. Aztán egy idő után, nagyon halványan ott motoszkál a szakítás gondolata a fejedben, de elhessegeted.

Mi lehet ennek az oka? Talán az, hogy a szüleidnél láttad ugyanezt a mintát? Esetleg azt tapasztaltad egy barátodnál, hogy sokkal rosszabbul élt válás után, mint előtte? Nagyon fontos felismerned, téged mi riaszt meg a következő lépés megtételétől, hiszen ezután „csak” arra kell koncentrálnod, hogy ezt a hitrendszert uralni tudd.

 

Nem kell úgy lennie, ahogy most van

Nem csak a kétségek szólhatnak közbe a hitrendszereket illetően, hanem az is, ha nem is jutsz el odáig, hogy kételkedj. Ez szinte minden esetben az alacsony önértékelésből ered. Egész pontosan arról van szó, hogy valamit magától értetődőnek és természetesnek veszel. Néhány teljesen hétköznapi példa: nem érted a vegánokat, mert téged úgy neveltek, hogy húst enni igenis muszáj.

Úgy érzed, nem tudsz lefogyni, mert a ti családotokban mindenki kövér, így biztos genetikai a dolog. Nem gondolod úgy, hogy megérdemled a magas fizetést, tökéletes beéred a szerényebb körülményekkel, hiszen gyermekként is így éltél. A sort hosszasan sorolhatnánk… Pontosan erről szólnak a hitrendszerek! Azonban, ha őszinte vagy magaddal, akkor nagyon könnyen megtalálhatod, téged milyen kétségek irányítanak, illetve hátráltatnak céljaid elérésében.

 

Kérj segítséget!

Nagyon nem könnyű felismerni és megváltoztatni a hitrendszereket. Éppen ezért, ha úgy érzed, megakadtál az életedben, nem vagy boldog, kiegyensúlyozott, ezekre a hátráltató tényezőkre is gondolnod kell.

Azonban, ha nem sikerül egyedül motiválnod magadat, akár könyvek, akár inspiráló személyiségek segítségével, akkor ideje segítséget kérned. Sajnos sokan még mindig úgy vélik, pszichológushoz csak azok járnak, akik betegek, erről szó sincs!

A szakemberek segíthetnek felfedni azokat a hitrendszereket, amiket akár gyermekkorodban ültettek beléd, és egyértelműen hatással vannak rád – ezekre te egyedül vajmi kis eséllyel deríthetnél fényt.

Persze rengeteget segít a meditáció, az olvasás, minden egyes újdonság, amit a személyiséged fejlesztése céljából próbálsz ki, ha komoly hátrányokkal indulsz, ezek nem elegendőek. A legfontosabb alapelv, ha a hitrendszerek legyőzéséről van szó az, hogy merj segítséget kérni!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást