Otthon / Szórakozás

Híres sütemények híres névadói

Híres sütemények híres névadói

Rengeteg olyan süteményünk van, amelyik valakinek vagy valaminek a nevét viseli. Volt, hogy egy szerelmi történet révén neveztek el egy süteményt és volt, hogy híres arisztokraták, cukrászdinasztiák adták a nevüket olyan süteményekhez, amelyek régóta mindannyiunk kedvenceivé váltak.

Dobos torta

A Dobos torta névadója Dobos C. József, a 19. század közepén született híres szakács családból.
Híres tortáját 1884-ben álmodta meg, a benne lévő kakaóvajkrém és a tortát befedő kemény karamell, amely az igazi jellegzetességét adja, mind saját feltalálása volt.
Ismerd meg a hagyományos receptet itt!  

Eszterházy szelet

Az Eszterházy család az egyik legősibb magyar családok egyike. A művészetek mellett pártolták a gasztronómiát is, nevükhöz több étel elkészítési módja is fűződik.
A legismertebb, nevüket viselő sütemény a dióból vagy mandulából készített, fondant bevonattal készült szelet.

Sacher torta

Franz Sacher, a 16 éves osztrák cukrászinas 1832-ben dolgozta ki az első, róla elnevezett torta receptjét.
Népszerűsége révén híres családoknál, többek közt az Eszterházy-aknál is dolgozott évekig. Ma is Bécsben készítik az eredeti Sacher tortát, amelyet az egész világba szállítanak.

Andrássy szelet

A fantasztikus süteményt Andrássy Gyula grófról, a 19. században élt politikusról nevezték el, állítólag ő kérte mindig ezt a családi eseményekre.
Az Andrássy család a politikán kívül mindig is nagy figyelmet fordított a gasztronómia kiválóságainak, több étel azóta is a nevüket viseli.

Gerbeaud szelet

A jellegzetes és mindenki által ismert zserbó szeletet Gerbeaud Emil készítette. A híres pesti cukrász, Kugler, örököse nem lévén, 1884-ben hagyományozta a svájci cukrászcsalád tagjára a cukrászdáját, aki gépesítette, modernizálta azt.
Termékskálájuk bővítésének leghíresebb darabja a maga fejlesztette, róla elnevezett sütemény.
Ismerd meg a hagyományos receptet itt!

Somlói galuska

Ez az egyik legnépszerűbb magyar cukrászsütemény. A 20. század közepén alkotta meg Gollerits Károly, a Gundel étterem egykori főpincére, amikor a kevés rendelkezésre álló alapanyagból kellett valami desszertet felszolgálnia.
A sütemény nevét állítólag alakja miatt a Somló hegyről kapta.

Grassalkovich palacsinta

Grassalkovich Antal a 18. században élt, Mária Terézia belső, bizalmi köreihez tartozott. Az ő kedvence volt a sonka és gomba felhasználásával készített raguval töltött, tejföllel tálalt palacsinta.
Állítólag később több Grassalkovich-nak is a kedvenc ételévé vált.

Gundel palacsinta

Gundel Károly szintén egy híres, vendéglátással foglalkozó családba született. A Városligetnél működtetett étterem és cukrászda híres volt újításairól, főleg a Gundel palacsintáról.
Gundel nagy figyelmet szentelt annak, hogy nála ne csak a milliomosok ehessenek jól, de mindig legyen olcsóbb finomság is az étlapon.
8 mennyei palacsinta töltelék itt!

Rigó Jancsi

Rigó János a 19. század második felében élt roma hegedűs volt. A zenei pálya mellett korának egyik bulvárhőse is lett, mivel botrányos szerelmi kapcsolat fűzte a férjezett, amerikai milliomos családból született Clara Ward-hoz.
Állítólag az ő megkérésére készült az első Rigó Jancsi – a lánykérés így érthetően sikerrel járt.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást