Ez a 4 hétköznapi szokás szép lassan felőrli az idegeidet – te hányat űzöl belőlük minden nap?

Ez a 4 hétköznapi szokás szép lassan felőrli az idegeidet – te hányat űzöl belőlük minden nap?

Címlap / Életmód / Egészség / Ez a 4 hétköznapi szokás szép lassan felőrli az idegeidet – te hányat űzöl belőlük minden nap?

Vannak olyan szokások, amik gyakorlatilag teljesen a mindennapok részévé váltak, ezért aztán nem is foglalkozunk velük túlságosan – egyszerűen azért, mert nem tekintünk rájuk problémaként. Pedig az igazság az, hogy nagyon is érdemes lenne időt és energiát szánni arra, hogy változtassunk rajtuk, ugyanis az alábbiak záros időn belül mindenkire negatív hatást gyakorolnak.

Nincs egy szabad perced sem

Egész nyugodtan kijelenthetjük, hogy a modern életvitel egyik átka, hogy teljesen kitöltjük minden egyes percünket programokkal. Munkába járunk, mellékállást vállalunk, főzünk, takarítunk, a gyerekeket hurcoljuk hétvégente, és persze edzeni is eljárunk, hogy kinézzük valahogy.

Ismerős? Neked sincsen egy szabad óra sem a naptárodban?

Akkor bizony borítékolhatod, hogy ez az állandó programáradat teljesen felőrli majd az idegeidet. Egyszerűen azért, mert nincs időd pihenni, nyugodtan levegőt venni, vagy csak egy kicsit gondolkodni az életedről. Amellett, hogy a nagy rohanásban garantáltan sok fontos dolog elkerüli a figyelmedet, könnyen lehet, hogy egy testi, vagy lelki tragédia fog figyelmeztetni rá, hogy most aztán állj, és ne tovább.

Nem muszáj ezt megvárnod!

Mindig elérhető vagy

Szintén modernkori ártalom, és ugyancsak a pihenést, a lazítást lehetetleníti el az, hogy mindig elérthető vagy. Nem csupán a szeretteid (sőt), hanem sokszor inkább a kollégáid, főnökeid, vagy éppen barátaid számára.

Igazság szerint rengetegen dolgoznak éjjel-nappal, ám mégis csak 8 órás munkaidőre vannak bejelentve és fizetve. Nos, ennek fényében nem túl jogos elvárás a feletteseidtől, hogy megkövetelik tőled, este 9-kor is válaszolj az e-mailekre, vagy felvedd a telefont. Nem arról van szó, hogy ez nem eshet meg néhány alkalommal, vagy, hogy nincsenek olyan munkakörök, amik esetében ez kivédhetetlen.

De azért mindenképpen mérlegelj, megéri-e a kapott pénzt azt, hogy állandóan online és munkaképes vagy. Esetleg tényleg elengedhetetlen-e, hogy hajnali 1-kor is válaszolj egy kedves baráti üzenetre…

Szükséged van a visszaigazolásra

Ha hiszed, ha nem, ez a pont is az online világhoz kapcsolódik. Arról van szó, hogy sokan szenvednek már egy olyan mentális problémában, ami az állandó visszaigazolásra épít. Természetes, hogy mindenkinek szüksége van a visszajelzésekre, arra, hogy valamit jól csinál, hogy csinos, ügyes és okos. Nos, a dicséreteket mindennél könnyebb most online beszerezni, és ennek már sajnos a gyerekek is áldozatául estek.

De gondolj csak bele! Tényleg távoli ismerősök, vagy éppen vadidegenek véleménye számít neked igazán? Ugyan nem feltétlenül érzed így? Hidd el, ha nem kapsz elég visszaigazolást, az feszültséget és elégedetlenséget generál benned!

Miért nem tetszel másoknak? Miért kapott az utolsó profilképed csak ennyi lájkot? Miért nem szólnak hozzá az emberek a legutóbbi megosztásodhoz? Ha ezen kattogsz, akkor az biztos, hogy kikészít, mégpedig tudat alatt.

 

Nem kommunikálsz

A legtöbb kapcsolati, baráti probléma megoldható lenne, ha kommunikálnánk egymással. Azonban sokan még mindig képtelenek elmondani, mi bántja őket, avagy mit szeretnének másként csinálni. Ez részben a konfliktuskerülő magatartásnak, részben pedig az önbizalomhiánynak köszönhető.

Ami biztos, hogy ha minden nap szembesülsz azzal, ami bánt téged, de a csodára vársz ahelyett, hogy szót emelnél ellene, akkor az egész biztosan felemészt belülről. De nem csak a kezeletlen konfliktusok, sérelmek tartoznak ide, hanem az is, ha valami olyasmi bánt, amit csak te változtathatsz meg.

Pl. nem érzed jól magadat a munkahelyeden, de nem is keresel új lehetőséget. Nem kívánod a húst, de megeszed, mert beléd tukmálták, hogy kell, és egyébként is a családod nem támogat abban, hogy vega legyél, és így tovább. Ami garantált, hogy a kommunikációnak nem csak kifelé kell szólnia: elsősorban magaddal kell egyetértened.

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást