Helló, tavasz – itt az ideje rendbetenni a kertedet!

Helló, tavasz – itt az ideje rendbetenni a kertedet!

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Helló, tavasz – itt az ideje rendbetenni a kertedet!

A tél egy kicsit megviseli a kerteket: a hosszú alvás után ráfér egy kis frissítés, a tavasz első meleg napjainak megérkeztével pedig kicsit már csinosítani is lehet néhány növénnyel, némi tereprendezéssel. És persze ilyenkor van itt az ideje annak is, hogy kicsit megmetsszük a növényeinket, ha tavaly túlnőttek, hiszen most még lesz idejük szépen kihajtani. A kerti munkákhoz azonban a megfelelő eszközökre is szükség van. (x)

Mit érdemes beszerezni a tavaszi kerti munkához?

Ha szeretnél egy kis tereprendezést tartani a kertedben, számos jó minőségű kézi szerszám lehet hasznodra, attól függően, hogy mit is szeretnél csinálni pontosan.

A fák és bokrok metszéséhez a metszőollón túl jól jöhet az ágvágó, esetleg egy kézi fűrész is, amivel a kicsit vastagabb ágakat is le tudod vágni. A fű közé hullott zöldhulladék és egyebek eltávolítására egy lombsöprű, illetve gereblye fog kelleni, ha pedig veteményest is szeretnél, az ásó és a kapa is jó barátod lehetnek.

A levágott vastagabb ágakat feldolgozhatod egy balta segítségével, ehhez az éles fejszék közt érdemes körülnézni, hogy megtaláld a számodra ideális méretet. Így egy kellemes, tavaszi szalonnasütéshez is meglesz a faanyag, némi szárítás után.

Egy kellőképpen jó minőségű, éles fejsze segítségével gyerekjáték a faágak feldolgozása. Ha esetleg télen a házban is fával fűtesz, akkor egyébként is szükséged van rá, hiszen a hasogatás folyamatos munka a hideg hónapokban. Ha a fejszéd nem a legjobb, akkor ez nehéz és megterhelő, de ha jól választasz, a legvastagabb rönkökön is úgy hatol át, mint kés a vajon!

A fotó forrása: Krasula / Shutterstock.com

Amikor fejszét vásárolsz, mindig gondold át, mihez kell! Gyújtóst vágni a kicsi, könnyű darabok ideálisak, mint a kempingfejsze, a nagy rönkökhöz, tuskókhoz azonban kell a méret és a súly – ezekhez a nagy hasítófejszék valók. Az sem mindegy, Te mekkora fejszét bírsz el, mivel tudsz hatékonyan dolgozni. Fontos, hogy a nyél ne csússzon, és hosszabb távú használat során is kényelmes legyen a fogása.

Megtérül a kerti munka

A tavasz első melegebb napjaiban elvégzett kerti munka gyorsan megtérül: a megmetszett fák, bokrok hamar kihajtanak, és gyorsan visszalombosodnak, nem fognak csonkán és kopáran állni a kertben. Az ilyenkor elültetett virágok 1-2 hónap alatt virágba borítják a kertet, így a szabadidődet csodás környezetben töltheted.

Ha szeretnéd kényelmesen élvezni a munkád gyümölcsét, arról is érdemes mielőbb gondoskodnod, hogy legyen hely a kertben való pihenésre. Szerezz be még most egy komfortos kerti bútort, hogy a szépen karbantartott környezetben élvezhesd a melengető napsugarakat és a madárcsicsergést! Választhatsz asztalok és székek közül, de ha van egy fedett teraszod, pavilonod, akkor akár komplett kerti ülőgarnitúrában is gondolkodhatsz – így odakint is élvezheted a nappali kényelmét!

A vezérfotó forrása: sanddebeautheil / Shutterstock.com

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!