6 házi megoldás az ép fogakért

6 házi megoldás az ép fogakért

Címlap / Stílus / Arc / 6 házi megoldás az ép fogakért

A fogak egészségének megőrzése egyre nehezebb a kor előrehaladtával, hiszen az idők során összeadódik a baktériumok, a táplálkozásból eredő savak és az egyéb károsító tényezők hatása. Némi körültekintéssel azonban sokáig szép maradhat az ember mosolya.

Sosem késő

Akár tizenéves vagy, akár nyugdíjas, jó, ha tudod: sosem korai vagy kései elkezdeni a fogak állapotának óvását! Gondolj bele, hányszor megfogadtad már, hogy mostantól több zöldséget és gyümölcsöt eszel, esetleg a lépcsőt választod a lift helyett.
Pont ilyen apró változtatások szükségesek ahhoz, hogy a fogak, a nyelvek és az íny egészségesek maradjanak. Amennyiben rendszeresen ínyvérzést tapasztalsz – akkor is, ha csak almaevéskor, illetve fogmosáskor – máris a fokozottan veszélyeztetett kategóriába tartozol.

Csökkentsd a savbevitelt!

Az energia- és sportitalok, a szénsavas üdítők és a gyümölcslevek rongálják a fogzománcot, tönkretéve annak természetes védekező képességét. Nem kell ezektől teljesen megválnod a tökéletes mosolyhoz, de jó, ha fogyasztásukat napi egy adagra csökkented, illetve vizet kortyolsz utánuk.
Fogmosás azonban fél órán belül nem ajánlott, mert azzal fokozhatod a saveróziót! A cukormentes rágógumi jó vészmegoldás.

Pusztítsd a baktériumokat!

Nemcsak lerakódást, ínybetegséget és rossz leheletet okoznak, de további savtermelésre ösztönzik a szervezetet, növelve ezzel saját kártékonyságukat. A cukor olyan, mintha a bacik üzemanyaga volna: minél többet fogyasztasz belőle, annál jobban szaporodnak.
Úgy tudsz megszabadulni tőlük a leghamarabb, ha antibakteriális fogselymet, szájvizet, esetleg szájzuhanyt alkalmazol fogmosáskor, illetve sok vizet iszol a szénhidrátban gazdag fogásokkal.

Pihentesd az állkapcsodat!

Ha a fogaid széle elvékonyodott, esetleg kifejezetten sérültnek tűnik, vagy gyakran kelsz fájó állkapoccsal, esetleg fejfájással, valószínűleg az éjszakai fogcsikorgatás jelenségétől szenvedsz. Ez hosszú távon nemcsak a közérzetedre káros, de a fogaidra is, mivel állandóan nagy nyomás éri őket.
Amennyiben ez a problémád, fogyassz minél több kalciumot, és viselj éjszaka fogvédőt! A speciális állkapocs-tornát is kipróbálhatod, ami az izmok összeszorításából és elernyesztéséből áll.

Egyél nyers zöldséget és gyümölcsöt!

Az alma, a zeller, a sárgarépa és a magvak mechanikailag tisztítják a fogakat, miközben rágcsálod őket – ráadásul kitűnőek köretnek vagy desszertnek!
A bizonyos tejtermékekben és étrend-kiegészítőkben található probiotikumok ugyancsak hozzájárulnak az egészséges szájflórához. A C- és D-vitaminban, valamint kalciumban és omega-3 zsírsavakban gazdag ételek szebbé teszik a mosolyod.

Moss fogat jól – és óvatosan!

„Többet ésszel, mint erővel!” – tartja a mondás, ami a fogmosásra hatványozottan igaz. Ne gyakorolj túl nagy nyomást, illetve ne végezz sokáig ismétlődő mozdulatokat kis felületen, mert ezzel éppenséggel árthatsz a fogaidnak és az ínyednek!
Inkább körkörös mozdulatokkal, a fogkefét 45 fokos szögben tartva haladj végig kétszer a teljes fogsorodon. A fogselyem használata mosás előtt ajánlott, a szájvíz pedig a legvégén.

Nézd meg a gyógyszereidet!

Számos gyógyszer mellékhatása lehet a szájszárazság, ami a nyáltermelés visszaszorításával a baktériumok túlzott elszaporodását eredményezi. Többek között asztma elleni készítmények, antidepresszánsok, nyugtatók és magas vérnyomás elleni szerek is járhatnak ilyen kellemetlen következménnyel.
Amennyiben gyanítod, hogy ezek valamelyikének tudható be a gondod, próbálj meg fokozott A, C, D és E-vitamin pótlásról gondoskodni, végül pedig szólj az orvosodnak, hátha tud alternatívát ajánlani!
A fogak épségének megőrzéséhez egyértelműen szükséges, hogy minimálisra csökkentsd az azonnal színező hatású ételek és italok fogyasztását. Ilyen a vörösbor, a kóla, a kávé és néhány gyógynövényből készült tea. Persze, ezek közül van, amelyiknek számos pozitív egészségügyi hatása van – ilyenkor gyakoribb fogmosással tehetsz érte, hogy ne legyen maradandó a nyomuk.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!