Több minivakáció vagy évi egy nyaralás a hatékonyabb?

Több minivakáció vagy évi egy nyaralás a hatékonyabb?

Címlap / Otthon / Több minivakáció vagy évi egy nyaralás a hatékonyabb?

Néhány éve elterveztem, hogy a személyes lelki jólétem érdekében, illetve a családi idill fenntartása miatt nemcsak karácsonyi szünetre és nyaralásra megyünk, de másfél-kéthavonta egy-egy wellness kiruccanást, néhány napos kirándulást is beiktatunk.

Kisgyermekes szülőként nem könnyű tervezni: nem várt betegségek, bababarát szálláshelyek felkutatása, babakocsival járható utak stb. adják fel a leckét, de álljuk a sarat, és már a férjem sem ellenkezik, ha az újabb kiruccanásunkat jelentem be neki. Eleinte berzenkedett ellene, mert szerinte ő nem hiányozhat a munkából, de azóta rájött, hogy egy nap nem a világ, a hosszú hétvégéhez viszont pont jól jön, és jóval több a haszna, mint amit veszít egy nap hiányzással. Tervezem, hogy egy-két éven belül arra is módot találunk, hogy minden egyes hónapban megteremtsük a minivakációk lehetőségét.

A dolgozó felnőttek 40 százaléka szerint a vakációból származó előnyök (kevesebb stressz és több energia) csupán néhány napig tartanak, miután visszatérnek a munkába – állítja egy amerikai kutatás.

Majdnem egynegyedük azt állítja, hogy a nyaralás jótékony hatása abban a pillanatban elszáll, ahogy beteszik a lábukat a munkahelyükre. Más felmérések azt mutatják, hogy átlagosan 2-3 hétig érezni a tartós kikapcsolódás pozitív hatásait a munkába visszatérve.

Kép forrása: pexels.com

Sokan hónapokig tervezgetjük és várjuk a nyaralást, ami újra feltölti az energiatartályainkat és frissességet, lendületet hoz az életünkbe. Ha valóban jól terveztünk, képesek vagyunk kipihenni a fáradtságot és újra jó kedvre derülni. A hosszú vakációk hatása sem tart azonban sokáig.

A témában született tanulmányok azt javasolják, érdemes inkább havonta minivakációkat beiktatni az életünkbe, minthogy évente egyszer menjünk el egy hosszabb nyaralásra.

A néhány napos kikapcsolódás is képes pozitívan hatni a hangulatunkra, és csökkenteni a stressz-szintünket. Mindegy, hogy wellness szállodában vagy városnézéssel, esetleg kirándulással töltöd azt a pár napot, ugyanolyan üdítően hat, mint egy két-három hetes tengerparti nyaralás. Élvezd a semmittevést a medencékben, lazulj el a tepidáriumban vagy a sószobában, sütkérezz a napon, aludj egy jót ebéd után, és válogass a finom falatok között, mint a kiskirályok a reggelinél, tudva, hogy nem te mosogatsz, és azt ehetsz, amit épp csak kívánsz. Fontos azonban, hogy kapcsold ki a mobiltelefonodat!

Egy néhány napos kempingezés azt az érzést keltheti, hogy elhagytad a civilizációt, és a magad erejére és józan ítélőképességére vagy utalva. Az így átélt kalandok, a kissé nomád életforma, a természetközeli életmód rövid idő alatt is képes feltölteni. Egy két- vagy háromnapos városnézés szintén rengeteg élményt adhat, különösen, ha valamelyik külföldi városba látogatunk el.

A szemnek szokatlan látnivalók, az idegen nyelv, és az, hogy szinte minden eltér az eddig megszokottól, képes teljesen feledtetni a gondokat, és új energiával ellátni minket.

Törekedj a változatosságra, és keresd a kalandot! Családi nyaralás, romantikus elvonulás, aktív kikapcsolódás, extrém túrák, falusi turizmus, hajóutak, élményparkok, borkóstoló, tengerparti sütkérezés, biciklitúra – mind szóba jöhetnek, amikor tervezel. Légy rugalmas, és ne ragaszkodj bizonyos dolgokhoz mindenáron, hiszen az új élmények szerzése, a jókedv elérése, nem pedig a bosszankodás a cél. Adj bátran teret a váratlan dolgoknak, helyzeteknek, meglátod, feldobják a vakációdat!

Ne sajnáld magadtól azokat a dolgokat, amiket valóban kívánsz! Ahhoz, hogy tényleg feltöltődhess, légy egy kicsit nagyvonalú! Nem pénzpazarlásra ösztönzünk, de egy valódi olasz fagyi Rómában, egy korsó sör Prágában, egy churros Barcelonában, egy frissítő láb- vagy hátmasszázs a wellness szállodában, egy pohár badacsonyi kéklevelű a Balaton-felvidéken, egy iszappakolás a Holt-tengernél, egy sódézsás fürdőzés Erdélyben mindenkinek jár.

Ha elég gyakran jársz minivakációkra, mindig lesz, ami a topon tartsa a hangulatodat: mire elmúlna a vakáció hatása, máris tervezheted a következőt, ami új lendületet ad, így évi néhány nap helyett szinte az egész éved jó hangulatban telik. Tervezd meg, hogyan használhatod a szabadságodat a legjobban ahhoz, hogy mindig jól érezd magad.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást