Életmód / Táplálkozás

Így hatnak az egészségedre a csodás hagymafélék

Így hatnak az egészségedre a csodás hagymafélék

A hagyma nem más, mint tápanyag-raktározásra módosult, szárból és allevelekből álló növényi rész. A növény áttelelését segíti. Ahogy a miénket is, ám számos olyan jó tulajdonsága van, ami az év többi napjában is segít megőrizni egészségünket, vagy akár szépségünket. A hagyma mindenki számára hozzáférhető ,csodanövény’, melynek több olyan fajtája van, ami nem csak ízre, hanem hatásában nézve is nagyon jó.

A nagy divat: medvehagyma

Termését a barnamedvék nagyon szeretik – innen származik neve is. A gyertyános, tölgyes, bükkös erdőkben szeret élni, leginkább a Mecsekben, és Orfű környékén. Népies nevei: vadfokhagyma, sajamás, sási-hagyma, poroszhagyma. Leveleit tavasszal, virágzás előtt szedik le. Nagyon kedvezően hat az idegekre, emésztőrendszerre, csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vért és a vizeletkiválasztó szervrendszer bajaira is kiváló.
Ám mielőtt kirohannánk a vadonba medvehagyma levelet gyűjteni, jó, ha tudjuk: könnyű összetéveszteni a májusi gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel – ez akár végzetes lehet, mert mindkét növény súlyosan mérgező!
Azt is fontos tudni, hogy fogyasztása gyulladáscsökkentőkkel, csak orvosi felügyelet mellett javasolt. A véralvadásgátlókkal együtt fogyasztva megnöveli a vérzés kockázatát!

A jó öreg fokhagyma

Az amarilliszfélék családjába tartozik, Közép-Ázsiából származik, és már az Egyiptomiak, görögök, rómaiak is ismerték jótékony hatását. Pasteur 1858-ban leírta erős antibakteriális, gombaellenes hatását. Ez a hatóanyag az alliicin, mely rákellenes hatással is rendelkezik. Fontos ásványi anyagokat és A-, B-, C-, E-vitamint tartalmaz. Leghatékonyabb nyersen fogyasztva.
A benne lévő kéntartalmú vegyület miatt ,büdös’. Mindenki tudja, hogy vérnyomás csökkentő, bélféregűző, bélfertőtlenítő, epeműködést javító hatásai vannak, de meg kell említenem, hogy a fokhagymapakolás nagyon hatásos a herpeszre, és a fogínysorvadásra is. Vámpírok ellen még nem próbáltam, de ha a herpeszre jó, akkor bármire…

Vöröshagyma

Az egyik legősibb termesztett növény, nyugat-Ázsiában őshonos. Egyiptomban Ízisz szent növénye, a növekedés és termékenység szimbóluma volt. A makói hagymának a 18. századtól európai a híre.
Pektint tartalmaz, ezért mind székrekedés, mind hasmenés esetén jótékony hatású, ugyanez az anyag képes arra, hogy hosszútávon a koleszterin szintet jótékonyan befolyásolja. Hurutos és légúti betegségek esetén nagy segítség.
Gátolja a vérrög képződését, ezért a koszorúér-betegség, trombózis, érelmeszesedés megelőzésére is használják. Kis mennyiségben enyhíti a bélgörcsöket, és étvágygerjesztő hatása is van. A hagyma leve hatásosan enyhíti a darázscsípés okozta kellemetlenségeket.
A vöröshagyma hatóanyagát, a pektint, égési sérülések esetén használják belsőleg, vízmegkötő képessége miatt. Lekvár zselésítésekor, bizonyos formáját pedig diétás lekvárok készítéséhez használják.

Lilahagyma

Közép-Ázsiából származik, a vöröshagymából nemesítették, már ötezer éve ismert. Rákmegelőző és a sejtek öregedését lassító hatása van. Allergia ellenes hatású, és ugyan úgy, mint a vöröshagyma, a szívbetegségek megelőzésére is ajánlott. Jelentős a C-, és B-vitamin tartalma.
Fő hatóanyaga a kvercetin – antioxidáns – mely annak ellenére, hogy más növényekben is megtalálható, a lilahagymából szívódik fel a legkönnyebben. Nagy mennyiségű orotsavat tartalmaz, mely segít a májnak a méregtelenítésben. Növeli a fizikai erőnlétet, és szépíti a bőrt, megakadályozza a pattanások kialakulását.

Mindenből lehet lekvárt csinálni

Azt mondják, a magyar mindenből tud lekvárt és pálinkát főzni. Nos, erre a receptre bukkantam: 4 ek. mézbe rakunk ugyanennyi cukrot, összefőzzük, tegyünk bele ugyan ennyi olíva olajat, majd a 4 fej, vékony csíkokra vágott lilahagymát, amit megpárolunk benne.
Közben hozzáadunk némi sót, kakukkfüvet, és annyi vörösbort, hogy ellepje. Addig pároljuk, míg a hagyma megpuhul, a leve pedig lefő.

Együnk minél többet!

Kár lenne csak azért lemondani a hagyma jótékony hatásáról, mert ,érdekes’ és átható az illata… sokkal nagyobb baklövés egy közönségesen harsány illatú parfümöt magunkra locsolni. Buzdítok mindenkit arra, hogy minél több hagymát egyen.
Azokat is, akiknek gyomra kevésbé bírja. Ők igyanak meg hagymázás után egy citrom kifacsart levét, kicsi vízzel hígítva.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást