Szerelem / Párkapcsolat

Így hathat hosszú távon a randizásra a koronavírus

A koronavírus-járvány okozta kijárási korlátozások, a szórakozó- és vendéglátóhelyek bezárása, az otthoni munkavégzés és összességében a szorosabb, vagy kevésbé szoros karantén teljesen megváltoztatta a randiszokásokat – méghozzá szakértők szerint valószínűleg jó irányba. Úgy gondolják, a korlátozások megszűnése után is maradnak a változások, ha nem is ilyen drasztikus arányban, és a randizás végre megint lelassul egy kicsit ahelyett, hogy egy-két hét alatt lezongoráznánk magunkban, hogy a frissen megismert jelölt vajon alkalmas-e a beléfektetett energiára, vagy sem.

A világjárvány előtt azt tapasztalhatta bárki, aki párt keresett, hogy a randik világa borzasztóan felgyorsult: ma már nagyon sokan interneten ismerkednek, és pár nap beszélgetés után találkoznak, majd őrületes tempóban eldöntik, szimpatikus-e számukra az illető, anélkül, hogy jobban megismernék, milyen is valójában.

A kijárási korlátozások ezt a folyamatot értelemszerűen lelassították: most mindenki csak beszélget, mivel találkozni nem tud, van idő megismerni a másikat, kicsit elmélyíteni az ismeretséget, mielőtt az első találkozás lezajlik.

A korlátozások enyhítése után valószínűleg ebben változás várható, de nem olyan nagy mértékben, mint ahogy azt gondolnánk – korántsem biztos ugyanis, hogy az élet hamar visszatér a rendes kerékvágásba. A Bustle szakértőket kérdezett arról, vajon mi várható a randipiacon, ha a világjárvány lecsendesedik.

Olvastad már?  Ritkán vagy egyáltalán nem éltek nemi életet? A lehetséges okok

Lynell Ross viselkedésspecialista szerint például a korlátozások enyhítése után nem kell rögtön arra számítani, hogy mindenki randizgatni kezd – valószínűleg egy darabig megmarad még az a távolságtartás, amit most a vírus nevelt belénk könyörtelenül.

Az emberek bizalmatlanabbak lettek egymással, ami azzal is jár, hogy lassabban kerülnek vissza a rendes kerékvágásba.

Jaime Bronstein pszichológus szerint a randizás sebessége is megváltozik majd, az emberek hagynak időt arra, hogy megismerjék a másikat, mielőtt találkoznak vele – és ez valószínűleg így lesz a kijárási korlátozás feloldását követően sokáig, nem csak rövid távon.

Edward Jenner/pexels.com

Úgy gondolja, hogy a szinglik most érzelmileg jobban kötődnek, és jobb kapcsolatokat alakítanak ki, ezt pedig felismerik, és a jövőben is így fognak viselkedni.

Ez azért is előnyös egyébként, mert a randipartnerek jobban megismerik egymást, mielőtt még bármelyikük érzelmileg jobban kötődne a másikhoz. Így kevesebb a fájdalmas elutasítás, és a félreértés is, mint akkor, ha nagyon hamar elkezdenek találkozgatni.

Lana Otoya profi randiszakértő szerint azonban előbb-utóbb a randizás is visszatér majd a rendes kerékvágásba, mivel az emberek alapvetően keresik a testi kontaktust (még ha nem is feltétlenül a szexre gondolunk), és társas lények, akkor érzik magukat jól, ha találkozhatnak emberekkel.

Ezért is van, hogy sokan olyan nehezen bírják a karantént: a természetes ösztöneikkel és az evolúciós örökséggel szembe megy az, hogy a legbiztonságosabb számunkra jelenleg az, ha nem találkozunk senkivel.

Otoya ugyanakkor azt is gondolja, hogy a hónapok óta tartó Zoom- és Facetime-randik alatt jobban megtanultunk olvasni a másik testbeszédéből, arckifejezéseiből, ügyesebben olvasunk másokban, mint eddig – ez pedig azt is jelenti, hogy a jövőben ügyesebben fogjuk kiszűrni azokat, akik nincsenek velünk egy hullámhosszon, vagy akik nem ugyanazt gondolják a kapcsolatról, mint mi. Ez pedig nagy segítségünkre lesz abban, hogy ne pazaroljunk időt olyanokra, akikről tudjuk, hogy nem ugyanazt akarják, és maradjon időnk olyanokra, akikkel tényleg egy húron pendülünk.