Így hathat hosszú távon a randizásra a koronavírus

Így hathat hosszú távon a randizásra a koronavírus

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Így hathat hosszú távon a randizásra a koronavírus

A koronavírus-járvány okozta kijárási korlátozások, a szórakozó- és vendéglátóhelyek bezárása, az otthoni munkavégzés és összességében a szorosabb, vagy kevésbé szoros karantén teljesen megváltoztatta a randiszokásokat – méghozzá szakértők szerint valószínűleg jó irányba. Úgy gondolják, a korlátozások megszűnése után is maradnak a változások, ha nem is ilyen drasztikus arányban, és a randizás végre megint lelassul egy kicsit ahelyett, hogy egy-két hét alatt lezongoráznánk magunkban, hogy a frissen megismert jelölt vajon alkalmas-e a beléfektetett energiára, vagy sem.

A világjárvány előtt azt tapasztalhatta bárki, aki párt keresett, hogy a randik világa borzasztóan felgyorsult: ma már nagyon sokan interneten ismerkednek, és pár nap beszélgetés után találkoznak, majd őrületes tempóban eldöntik, szimpatikus-e számukra az illető, anélkül, hogy jobban megismernék, milyen is valójában.

A kijárási korlátozások ezt a folyamatot értelemszerűen lelassították: most mindenki csak beszélget, mivel találkozni nem tud, van idő megismerni a másikat, kicsit elmélyíteni az ismeretséget, mielőtt az első találkozás lezajlik.

A korlátozások enyhítése után valószínűleg ebben változás várható, de nem olyan nagy mértékben, mint ahogy azt gondolnánk – korántsem biztos ugyanis, hogy az élet hamar visszatér a rendes kerékvágásba. A Bustle szakértőket kérdezett arról, vajon mi várható a randipiacon, ha a világjárvány lecsendesedik.

Lynell Ross viselkedésspecialista szerint például a korlátozások enyhítése után nem kell rögtön arra számítani, hogy mindenki randizgatni kezd – valószínűleg egy darabig megmarad még az a távolságtartás, amit most a vírus nevelt belénk könyörtelenül.

Az emberek bizalmatlanabbak lettek egymással, ami azzal is jár, hogy lassabban kerülnek vissza a rendes kerékvágásba.

Jaime Bronstein pszichológus szerint a randizás sebessége is megváltozik majd, az emberek hagynak időt arra, hogy megismerjék a másikat, mielőtt találkoznak vele – és ez valószínűleg így lesz a kijárási korlátozás feloldását követően sokáig, nem csak rövid távon.

Edward Jenner/pexels.com

Úgy gondolja, hogy a szinglik most érzelmileg jobban kötődnek, és jobb kapcsolatokat alakítanak ki, ezt pedig felismerik, és a jövőben is így fognak viselkedni.

Ez azért is előnyös egyébként, mert a randipartnerek jobban megismerik egymást, mielőtt még bármelyikük érzelmileg jobban kötődne a másikhoz. Így kevesebb a fájdalmas elutasítás, és a félreértés is, mint akkor, ha nagyon hamar elkezdenek találkozgatni.

Lana Otoya profi randiszakértő szerint azonban előbb-utóbb a randizás is visszatér majd a rendes kerékvágásba, mivel az emberek alapvetően keresik a testi kontaktust (még ha nem is feltétlenül a szexre gondolunk), és társas lények, akkor érzik magukat jól, ha találkozhatnak emberekkel.

Ezért is van, hogy sokan olyan nehezen bírják a karantént: a természetes ösztöneikkel és az evolúciós örökséggel szembe megy az, hogy a legbiztonságosabb számunkra jelenleg az, ha nem találkozunk senkivel.

Otoya ugyanakkor azt is gondolja, hogy a hónapok óta tartó Zoom- és Facetime-randik alatt jobban megtanultunk olvasni a másik testbeszédéből, arckifejezéseiből, ügyesebben olvasunk másokban, mint eddig – ez pedig azt is jelenti, hogy a jövőben ügyesebben fogjuk kiszűrni azokat, akik nincsenek velünk egy hullámhosszon, vagy akik nem ugyanazt gondolják a kapcsolatról, mint mi. Ez pedig nagy segítségünkre lesz abban, hogy ne pazaroljunk időt olyanokra, akikről tudjuk, hogy nem ugyanazt akarják, és maradjon időnk olyanokra, akikkel tényleg egy húron pendülünk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást