Hasznos tippek, hogy gyorsabban menjen a munka

Hasznos tippek, hogy gyorsabban menjen a munka

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Hasznos tippek, hogy gyorsabban menjen a munka

Biztos te is szembesültél már vele, milyen szörnyű, amikor a munkaidő alig vánszorog, nem tudsz kellően feltöltődni, sőt, nem igazán találsz olyan inspiráló tényt sem, amibe bele tudnál kapaszkodni. Mit tehetsz annak érdekében, hogy frissebben dolgozgass?

Mennyi az annyi?

Az iskolákban nem véletlenül tart 45 percig a tanítási óra: nagyjából ez az az időtartam, amit aktív figyeléssel, koncentrálással tudunk tölteni. Ezen felül sokszor már csak „szenvedünk”, képtelenek vagyunk a feladatok megoldására összpontosítani, kivéve, ha stresszhelyzet adódik, vagy nagyon érdekel, leköt bennünket a kihívás.
Éppen ezért a munkában sem vezet sok jóra, ha egy-két óránál többet dolgozol szünet nélkül. Így sokkal nagyobb az esélye a hibázásnak és a felületes munkavégzésnek, mintha egy pár perces szünettel felfrissítenéd magadat.

Több apró szünet

Sokkal szerencsésebb, ha a szüneteket több apró részre osztod fel, mint egy nagyra. Bár a hosszabb szünet alatt több mindent tudsz csinálni és ténylegesen kipihenheted magadat, ez egyben azt is jelenti, hogy a nap többi részében folyamatosan kell koncentrálnod. Erre egy átlagember sem képes, mindenkinek szüksége van a pihenésre, a munka megszakítására.
Sokkal szerencsésebb, ha párperces szüneteket tartasz óránként, esetleg kétóránként kicsit hosszabbakat, mert így könnyebben kikapcsolhat az agyad, mintha csak egy feltöltődést engedélyeznél neki.

Mit ne hagyj ki a szünetben?

Könnyebben feltöltődik a szervezeted és a szellemed energiával, ha nem csak egy helyben ücsörögsz továbbra is, hanem kicsit megmozgatod magadat.
Jót tesz egy kis séta, vagy némi mozgás (ez egyébként kifejezetten javasolt az ülő munkát végzőknek), de hasonlóan jótékony hatással bírnak a friss levegőn eltöltött percek is. A szellőztetést minden évszakban érdemes megejteni a szünetekben, ugyanis a friss oxigén beáramlása nagyon sokat lendíthet a munkakedveteken és a teljesítményeteken egyaránt.

Mivel frissítsd fel magadat?

Szünetben bátran felfrissítheted magadat a mosdóban egy kis szépítkezéssel, ez sokszor többet ér, mint bármi más. Természetesen a büfét is megcélozhatod egy erős fekete reményében, de ebben az esetben ügyelj a mértékre, mert hosszútávon a túlzott koffeinfogyasztás sokkal többet árthat, mint amennyi hasznát látod.
Az eredeti zöld teák egészségesebbek és előbb felfrissítenek, mint bármelyik kávé. Ami pedig mindig legyen az asztalodnál, az valamilyen egészséges üdítő (szénsavmentes ásványvíz, citromos víz, facsart gyümölcslé stb.), hiszen ha folyamatosan kortyolgatsz valamit, akkor elkerülheted a dehidratáltságot, ami a fejfájás és a kimerültség egyik leggyakoribb oka.  

Hogyan figyelj az étkezésre?

Nem csak az italokra, hanem az ételekre is érdemes ügyelned, ugyanis a túl nehéz ebéd szó szerint megüli a gyomrodat és így a szervezeted az energiakészleteit az emésztésre fogja fordítani, nem pedig arra, hogy segítse a gondolkodásodat.
Ebédre sokkal szerencsésebb egy könnyű fogást választani, délutánra pedig odakészíteni az egészséges nassolnivalókat (pl. sózatlan magvak, apróra vágott gyümölcsök, zöldségek), hogy ne kopogó szemmel üld végig a délután hátralevő részét.

Motiváció

Bármiről is legyen szó, mindenkit a megfelelő motivációval lehet rábírni a tevékenységekre. Ebből kifolyólag te is sokkal hatékonyabb leszel a munkád során, ha van miért dolgoznod, vannak kitűzött céljaid.
Lehet, hogy csak arról van szó, hogy hétvégén kevesebb munkád lesz, amennyiben most belehúzol, vagy, hogy te lehetsz az, aki következőre fizetésemelést kap, a lényeg, hogy folyamatosan inspiráld magadat. Ha pedig valami miatt elkedvtelenedsz, és úgy veszed észre, hogy alig vánszorog előre az idő, akkor gondolj ezekre a célokra. Segíteni fognak!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást