Pénz és hivatás

7 hasznos tipp, ha munkát keresel

7 hasznos tipp, ha munkát keresel

Nem könnyű manapság testhezálló munkát találni, hiszen a piac telített, sokszor szinte elérhetetlenek a feltételek, ráadásul gyakran többet számít az ismeretség, mint a tehetség. Akkor mégis hogyan próbálkozhatsz a munkakereséssel?

Legyél pontos!

Ritkán érdemes az egy-két hétnél régebbi hirdetéseket böngészned, azokat ugyanis a legtöbbször már betöltötték, vagy legalábbis összeválogatták rájuk a jelentkezőket. (Ha mégsem így lenne, újra felteszik majd, akkor viszont érdemes nyomban lecsapnod rá.)
 
Fontos, hogy a határidőket betartsd, pláne, ha azt külön kiemelik, hiszen feleslegesen fogsz várni a válaszra, ha későn küldted el az önéletrajzodat; így valószínűleg meg sem nyitják az üzenetedet. Vagy ha mégis, nem fogsz jó benyomást kelteni, ha már a jelentkezéssel is elkéstél.

Tudd, mit kérnek!

Ha kérnek referenciákat és motivációs levelet is a jelentkezéshez, akkor önmagában az önéletrajzod nem lesz elegendő. 
 
A legjobb, ha a küldés előtt még egyszer átolvasod a hirdetést: mindennek megfelelsz, amire felhívták a figyelmet? Ha igen, már csak azt kell ellenőrizned, hogy az összes kötelező dokumentumot csatoltad-e.

Tartsd be a szabályokat!

Sok cég különleges kihívás elé állít, csak azért, hogy ezzel teszteljen. Bármi is legyen a kérés, ha nem teszel neki eleget, eleve sikertelen lesz a próbálkozásod. 
 
Legyen bármilyen tökéletes az előéleted, ha nem tudod teljesíteni azt a kihívást, amit előírtak, nem fognak foglalkozni a jelentkezéseddel.

Mit is pályázol meg?

Csaknem nulla az esélye annak, hogy egy cég meghirdet egy állást, majd egy teljesen más pozícióra vesznek fel valakit. Valószínűleg csak időpazarlás, ha az összes céget felkutatod, majd a szokásos sablonszöveggel megírod nekik, hogy „mivel tudod, hogy sok a papírmunka, segítenél a rendezésükben”. 
 
Még ha a nagy számok törvénye alapján véletlenül fel is ajánlanak neked ezzel kapcsolatosan egy lehetőséget, valószínűleg olyan alacsony lesz a fizetésed, hogy aligha éri meg elfogadnod az állást.

A gyakorlati idő

Egyesek évek alatt dolgoznak annyit, amennyit mások hónapok alatt, tehát ha a 2-3 éves kötelező gyakorlat helyett neked csak 1 van, akkor ne keseredj el, próbáld meg a jelentkezést! Ebben az esetben úgyis a rutin fog számítani és az, amit már letettél az asztalra.
Azonban, ha csaknem 10 éves munkatapasztalatot kérnek, jobb, ha tovább keresgélsz, mert valószínűleg másmilyen érdek is van a háttérben, mint a szimpla gyakorlat.

Illem mindenekelőtt

Nem kell feltétlenül a magázódást választanod, ez ugyanis cégfüggő, de jobban jársz, ha első körben élsz ezzel a nyelvi lehetőséggel.
Ha a válasz tegeződő, laza, te is bátran felveheted ezt a stílust, de addig a magázódással nem igazán foghatsz mellé. 

A forma

Érdemes betartanod a klasszikus jelentkezési szabályokat, hiszen valószínűleg nem a rendszertelenségeddel és a kapkodással szeretnél kitűnni a tömegből. Ha sikert szeretnél elérni, mindenre oda kell figyelned. Kezdve azzal, hogy nem követsz el helyesírási hibát, arányosan rendezed el a mondandódat, nem formázod túl a szöveget és természetesen esztétikus fotót választasz. 
 
Ugyanakkor még az sem mindegy, hogy milyen e-mail címről írsz, a gyerekkorodban viccesnek talált nick-név nem feltétlenül alkalmas álláskeresésre, ugyanúgy, ahogy az „asd”-nek elnevezett, önéletrajzi dokumentum sem. Ezek csak apróságok, de hidd el, amikor több százan jelentkeznek egy meghirdetett állásra, nagyon is számítanak!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást