Haspuffadás karácsonykor: 6 tudományosan bizonyított módszer, hogy megúszd

Haspuffadás karácsonykor: 6 tudományosan bizonyított módszer, hogy megúszd

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Haspuffadás karácsonykor: 6 tudományosan bizonyított módszer, hogy megúszd

Az ünnepek kiváló alkalmat biztosítanak arra, hogy egy asztal körül megbeszélje az év történéseit a család apraja-nagyja. Az összejövetelek azonban gyakran túlevéssel és akár túlzott alkoholfogyasztással is járhatnak, amelyek külön-külön is elegendőek a szörnyű haspuffadás megjelenéséhez. Ha nem akarod, hogy kellemetlenül feszüljön a ruhád, a következő stratégiákat érdemes követned.

Tudatosan válassz!

Az ételkínálat változatossága alapvetően meghatározza, hogy mennyit fogsz enni. Gondolj csak bele: hétféle sütemény van az asztalon. Hányat veszel? Mindegyikből csak egyet? A legfinomabbakból pedig egyetlen repetát? Nos, ez máris több mint tíz! Ha viszont csak egyet választasz, utána nyomaszthat a tudat, hogy miért nem kóstoltad meg azt a mennyeinek látszó kakaósat…
Az ember egyik alapvető ösztöne a tápanyag-raktározás, tehát hogy akkor kell enni, amikor van. Megoldást jelent a problémára, ha tudatosan csak egészségesebb falatokat választasz, mert szem előtt tartod, milyen nehéz elégetni a másodpercek alatt lecsúszó kalóriákat.

Egyél többet, de kevesebbet!

Amennyiben egy adott étel térfogata nagyobb – például sok folyadékot tartalmaz –, akkor jobban eltelít, tehát kisebb mennyiségtől is jóllaksz. Azzal tehát, hogy nem hagyod ki a levest, jelentősen csökkented a főétellel és desszerttel történő túlevés kockázatát.
Kutatások bizonyítják, hogy akik a leves mellett döntenek, a menü további részében 26%-kal kevesebb kalóriát visznek be. A bőséges folyadék tehát stimulálja a gyomrod teltséget jelző idegeit, gyorsítja az emésztést, és nem hagyja, hogy a kelleténél több húst vagy süteményt egyél.

Figyeld az adagokat!

Még a legelszántabb diétázókkal is megesik, hogy hetekig, hónapokig tartanak egy bizonyos spártainak tűnő étrendet, mégsem fogynak egy grammot sem. A probléma leggyakoribb oka, hogy nem figyelnek az adagok méretére. Így ugyanis étkezésenként akár 800(!) kalóriával több is bemehet a kelleténél.
Mivel szemmértékkel nem könnyű megállapítani a porciók helyességét, kénytelen vagy a lassabb evés stratégiáját alkalmazni. A gyomrodnak körülbelül 10-20 percig tart felismerni a teltséget, tehát ha kevésbé tempósan falatozol, lesz időd rájönni, mikor elég. Ja, és a kisebb tányér sem rossz megoldás!

Ne törődj a tukmálókat!

Nem rossz emberek ők, sőt: talán éppen azok, akiket a legjobban szeretsz a világon. De egyszerűen képtelenség mértéket tartani a közelükben, mert folyton azt hajtogatják, hogy szedj még egy tányérral, vegyél még egyet, és még csak ezt kóstold meg…
A legfontosabb, hogy ilyen helyzetben ne gyere kifogásokkal – például azzal, hogy fogyókúrázol –, mert rögtön lehetőséget adsz az ellenérvek felhozatalára. Ha például erre rávágják, hogy „ugyan, így vagy jó!”, máris ott állsz védtelenül a nyomással szemben. Egyszerűen csak nyomatékosan közöld, hogy nem kérsz (többet), köszönöd szépen.

Az édesség duplán számít!

Sajnos az édességhez való vonzalom velünk született tulajdonság. Kutatások bizonyítják, hogy a gyerekek már elsőre is szívesen elfogadják, sőt követelik az édességeket – minden mást viszont akár 10-20 próbálkozás után fogadnak el, ami különösen tragikus arány a zöldségek esetében. Az anyatejet is édeskésre alkotta a természet, hogy a csecsemők örömmel szopizzanak belőle.
Semmi baj nincs azzal, hogy alkalmanként – karácsonykor pedig akár minden étkezésnél – engedsz a kísértésnek, de ne nyolc adagot falj be, hanem csak egyet-egyet! És nem igaz az a mondás, hogy „ha veszni tért, hadd vesszen”: az az utolsónak szánt süti sem mindegy.

Ne hagyd abba az edzést!

Karácsonykor különösen fontos, hogy mennyit mozogsz. A legfrissebb tudományos eredmények szerint ugyanis azok, akik rendszeresen edzenek karácsony előtt és alatt, gyorsabb és hatékonyabb anyagcserének örülhetnek – tehát nem híznak. A kutatás érdekessége az volt, hogy akik eljártak kocogni, még többet ettek, mint a lusták, mégis utóbbiakra kezdtek felkúszni a kilók, és az ő szervezetükben jelentek meg már néhány napi túlevés után is gyulladásos folyamatok.
Ne feledd: a séta is számít, úgyhogy a kocsikulcsot elteheted! Amennyiben a karácsonyi kajálás előre szorongást kelt benned, nem árt felismerned: nem az ételekkel van a fő gond, hanem azzal, hogy a saját magatartásodtól rettegsz – márpedig azon senki más nem tud változtatni, csak te!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást