Egészség / Életmód

Hány kilót lehet valójában fogyni futással?

Hány kilót lehet valójában fogyni futással?

A futás soha nem volt az erősségem, és nem is szerettem. A rövid távokkal csak-csak boldogultam, de soha nem értettem azokat, akik fáradhatatlanul róják a szigetköröket és a maratonokat. Én inkább úszom, bár tudom, hogy az kevésbé hatékony, és talán még így 40 fölött sem lenne késő elkezdeni futni. A következő módszer megérhet egy próbát, különösen, hogy a súlyfelesleg is könnyebben leugrik vele, mint a medencében.

Az elhízás járvány, és a futás az egyik legjobb edzésforma a fogyáshoz. Ez égeti a legtöbb kalóriát, jót tesz a fizikai és mentális állapotunknak, ráadásul viszonylag olcsó sport, kevés eszközt igényel. De tudod-e, hogy valójában mennyit lehet fogyni a futással?

Lépésről lépésre

Egy átlagember kényelmes futással kb. 8,5 kalóriát éget el percenként, azaz 30 perces futással kb. 255 kalória ég el. Jógával ugyanennyi idő alatt kb. 120 kalória égethető el. Mielőtt azonban 10 kilométert kezdenél naponta lefutni, érdemes szép lassan felépíteni az edzést.

Azt hinnénk, hogy minél többet futunk, annál több kalóriát égetünk, és annál gyorsabban fogyunk. „Sajnos” azonban egyre hatékonyabbá válik a szervezetünk a futás alatt, azaz egyre kevesebb kalóriát használ el közben. Ekkor jön a képbe az intervall tréning.

A kezdők számára már a 30 perces folyamatos futás is szinte elképzelhetetlennek tűnik, és itt van szükség a futást és a gyaloglást váltogató edzésmódszerre, ami segít több kalóriát égetni.

Azáltal, hogy a futást és a gyaloglást meghatározott időközönként váltogatod az edzés alatt, nemcsak az edzés időtartamát tudod meghosszabbítani, de a kutatások szerint a futásod is erőteljesebb lesz, ami a kalóriaégetést is növeli.

Az anyagcseréd ráadásul annyira felgyorsul, hogy edzés után még akár 14 órán át folytatódik a kalóriaégetés. Persze ezzel együtt az étvágyad is nő, úgyhogy jobban oda kell figyelni, nehogy több kalóriát is megegyél, mint amennyit elégettél.

Mégis mennyit kell futni, hogy fogyjunk?

Fél kiló zsírban körülbelül 3500 kalória van, azaz ha szeretnél 2,5 kilót leadni, körülbelül 200 km-t kellene futnod, ha nem változtatnál semmit az életstílusodon.

Az közismert, hogy az ajánlott fogyási ütem körülbelül hetente fél-1 kg, ez körülbelül napi 500 kalória mínuszt jelent.

Ha ennél sokkal jobban csökkented a kalóriabevitelt, gyorsabban kiégsz, és képtelen leszel edzeni, ráadásul a frusztrációdat nagyobb eséllyel fojtod ételbe. Így pedig szinte lehetetlen elérni a célodat, ugyanis azok, akik gyorsan fogynak, gyorsan vissza is híznak. Ezzel szemben, akik lassanként veszítik el a fölösleges súlyukat, az életmódváltással az egészséges testsúlyt is hatékonyabban megtartják.

Hogyan vágj bele?

Azoknak, akik sosem futottak még edzés gyanánt, esetleg ódzkodnak tőle, íme néhány tipp, hogyan érdemes elkezdeni!

Te határozod meg, hogy mi legyen a futás-gyaloglás aránya, és hányszor ismételed – ez az edzettségi szintedtől, állóképességedtől, sebességedtől is függ.

Kezdj gyors sétába bemelegítésként körülbelül 10 percig, aztán fuss két percig, majd ismét gyalogolj egy percig. Fuss újabb két percig, gyalogolj egy percig, és ismételd, ahányszor csak tudod, majd egy 10 perces könnyű sétával fejezd be levezetésként.

Idővel képes leszel növelni a futás időtartamát, és aztán a gyaloglást el is hagyhatod. Minden héten hagyj egy edzés nélküli napot magadnak a regenerálódásra.

Ha intervall edzéseket végzel, garantáltan megtalálod a futás örömét, és élvezni fogod az edzések végén az endorfint, ami boldogságot ad.

Kép forrása: halfpoint/depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást