Többet szexelnek és gyakrabban randiznak, akik sok hangulatjelet használnak

Többet szexelnek és gyakrabban randiznak, akik sok hangulatjelet használnak

Címlap / Szerelem / Többet szexelnek és gyakrabban randiznak, akik sok hangulatjelet használnak

Gondoltál például valaha arra, hogy bármit is elárul rólad az, hány hangulatjelet teszel egy üzenetbe? Egyes szakértőknek ez is eszébe jutott: a PLoS ONE folyóiratban megjelent 2019-es tanulmány éppen ezt a kérdést vizsgálta, amikor összekapcsolt két, témába vágó kutatási eredményt. És hogy mit tudhattunk meg belőlük?  

Az első tanulmány

A Kinsey Intézet kutatói két felmérést készítettek a hangulatjelekkel kapcsolatosan. Az első tanulmányban 5337 egyedülálló amerikai adatait elemezték. A résztvevők 18 és 94 év közöttiek voltak, és legtöbbjük heteroszexuális (87 százalék). A résztvevők kitöltöttek egy felmérést, amiben megkérdezték tőlük, használnak-e hangulatjeleket a privát beszélgetéseik során, és ha igen, miért. Ezt követően több kérdést is feltettek nekik az aktuális szexuális életükkel, valamint a randevúzási szokásaikkal kapcsolatosan.

A tanulmányból kiderült, hogy a résztvevők 38 százaléka soha nem használ hangulatjeleket, 29 százaléka szinte soha, 28 százaléka rendszeresen, 3 százaléka legalább egyet minden üzenetben és 2,5 százaléka pedig több mint egyet minden szövegben. 

Miért használják őket az emberek?

A kulcsfontosságú kérdésre sokfajta válasz érkezett. Ezek többségükben magukban foglalták azt, hogy az emberek szeretnék személyesebbé tenni az üzeneteiket. Arra törekszenek, hogy megkönnyítsék a másik félnek az értelmezést, kifejezzék és világossá tegyék az érzelmeiket.

Ezzel a céljuk az, hogy gyorsabbá, gördülékenyebbé tegyék a kommunikációt. Többen válaszolták azt, hogy ez egyszerűen egy trendi szokás számukra, és azért csinálják, mert mások is így tesznek. 

A második tanulmány

A második tanulmány egy kisebb online felmérés volt, amelyben 275 felnőtt vett részt. A résztvevők 18 és 71 év közöttiek voltak, és legtöbbjük szintén heteroszexuális (84 százalék).

A hangulatjelek használata ebben a mintában jóval gyakoribb volt, mint az előző tanulmányban. Az itt megkérdezetteknek csupán 3 százaléka állította, hogy soha nem használja a hangulatjeleket akkor, amikor egy lehetséges partnerjelölttel társalog. 

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»