A hamisítványoknak is van múzeuma! Különleges gyűjtemények a világban

A hamisítványoknak is van múzeuma! Különleges gyűjtemények a világban

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A hamisítványoknak is van múzeuma! Különleges gyűjtemények a világban

Minden ember gyűjtöget valamit. Van, aki idézeteket, van, aki szalvétát vagy képeslapot, van, aki bélyeget, van, aki könyveket, dobókockákat, kavicsokat vagy épp ásványokat. Van, aki emlékeket, fényképeket, régi rádiókat. A gyűjtemény lényege nem csupán a birtoklás. Minden darab megszerzéséhez kötődik valamilyen történet. Gyűjteményünk darabjait nézegetve visszajönnek az emlékek, a fontos vagy épp kevésbé fontos pillanatok. Segítenek az emlékezésben…

A verőcei Rádiógyűjtemény

A magyar rádiógyártás a kezdetektől elismert volt, világhírűek voltunk. A verőcei Rádiómúzeum tulajdonosa Perneky Sándor. Övé ez a magángyűjtemény. A múzeum bemutatja a magyarországi rádiózás történetét, a gyűjtemény több különleges darabot is magába foglal.
A múzeum nem csak régi rádiókat mutat be, hanem olyan hazai gyártású műszereket is, melyekkel ezeket a rádiókat beállították, annak idején. A magángyűjtemény tulajdonosa a tárlatvezetés alkalmával a készülékeket működés közben is bemutatja. A kiállítás hétvégén van nyitva, de kérésre a hét többi napján is megtekinthető.

,,Lopott” tárgyak múzeuma

Párizsban, a Musée de la Contrefacon található a plágiumok múzeuma, ami ötvennyolc éve gyűjti a lemásolt tárgyakat, melyek között nem csak luxuscikkek, hanem hétköznapi tárgyak is vannak.
Mindezt úgy, hogy az eredeti tárgyat a hamisítvány mellé rakták – hogy össze lehessen hasonlítani. A múzeum minden évben díjazza azt a vállalatot vagy tervezőt, aki a legdurvább hamisítást követte el.

Gyűszű gyűjtemény

A gyűjtemény darabszáma 4000 darab. Cél a Guiness rekord. A hölgy magyar, és húsz éve gyűjti a gyűszűket. A gyűjtést többek között legyezőkkel kezdte, ám ezek nagy helyet foglaltak.
Mivel szeretett kézimunkázni a hölgy, kézenfekvő volt, hogy gyűszűket kezdett el gyűjteni. A kérdésre, hogy melyik darab a kedvence, azt válaszolta, hogy az, melyet a fia faragott neki, Ábrahámhegyi vadrózsagyökérből, a névnapjára.

Krimi múzeum

Ki másnak a nevéhez kötődhetne ez a múzeum, ha nem Agatha Christie-éhez. A Greenway-házba – melyet a család nyaralóként használt egy ideig – sokáig nem lehetett bejutni, mivel Agatha Christie lánya és veje a halálukig laktak az épületben.
Ma már nem csak a házat lehet megtekinteni belülről, hanem az írónő személyes tárgyait is. A múzeum a brit kulturális örökséget gondozó hivatal tulajdonában van.

Takarító eszköz gyűjtemény

Ritz Tibor ma már oktatással foglalkozik, de valamikor takarításból élt. Az élet úgy hozta, hogy – munkája kapcsán – elkezdte gyűjteni a takarítóeszközöket. Az országban ő az egyetlen olyan, akinek komoly gyűjteménye van ezekből a tárgyakból.
A kiállítás a porolóktól kezdve, kronológiai sorrendben mutatja be a tisztító eszközöket, berendezéseket, melyek között vannak különleges darabok is.

Kép forrása: zoldmuzeum.hu

És a kedvencem: pedálos kisautó gyűjtemény

A pedálos kisautó gyűjtemény jelenleg 105 darabból áll. A gyűjtemény nem gyűjteménynek indult: egy apa a fiának vette az első darabot a születésnapjára. Ezután pedig minden ünnepre. Így lett az egy darab ajándék autóból hamarosan 50 darabos gyűjtemény. Sajátossága, hogy a gyűjtemény Moszkvicsokból áll, és alkalmanként a tulajdonosa versenyeket rendez a gyerekeknek. 
Gyűjtögetni jó. Talán nincs különösebb értelme, mert olyan dolgot gyűjtünk, ami másnak nem jelent semmit. Lehet, hogy csak a helyet foglalja, vagy épp – mások szerint – csak porfogónak jó. Ám nekünk örömet okoz, és ez a lényeg…

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást