Stílus / Haj

Hajmosás lépésről lépésre, ha hajhullással küzdesz

„Vizez, samponoz, leöblít, ismétel, szárít. A hajmosás a világ egyik legegyszerűbb dolga, nincs rajta mit magyarázni” – gondolhatod cikkünk címének láttán. Pedig ha tudnád, mennyit árthatsz a tincseidnek, ha nem megfelelő körültekintéssel jársz el! Hajhullás esetén különösen oda kell figyelned…

Nedvesítsd óvatosan!

Rengetegen elkövetik azt a hibát, hogy a nagy rohanás közepette nem hagyják kellően átnevesedni a hajukat a tisztítás első szakaszában.

Márpedig a félig száraz tincsek nem képesek felvenni a samponban rejlő tápanyagokat, ráadásul nehezebben képződik hab, ami azt jelenti, hogy a sikerhez sokkal erősebb dörzsölés kell.

A durva érintés pedig a legutolsó dolog, amire hajhullás esetén a fejbőrödnek szüksége van!

Persze, a tincseid hosszától és dússágától is függ, mennyit javasolt a zuhany alatt állnod a megfelelő nedvességtartalom eléréséért, ám általánosságban elmondható, hogy két perc – tehát ha magadban elszámolsz 120-ig – valószínűleg elég.

Takarékossági szempontból is szerencsés, ha ezt követően elzárod a vizet, és csak utána nyúlsz a samponért.

Habosítás a megfelelő samponnal

Nem feltétlenül szerencsés beérned a legegyszerűbb fajtával, hiszen hajhullás esetén olyan termékre van szükséged, ami némi „extrát” is tartalmaz.

Keress természetes növényi olajokat rejtő készítményeket – olyanokat például, amelyekben például levendula-, rozmaring- vagy gerániumolaj van.

Ezek ugyanis gazdagon táplálják a fejbőrt és a hajat, amivel hozzájárulnak, hogy visszaálljon a szálak normális életciklusa.


Meglepő! 7 dolog, amit még senki sem mondott a samponodról


Ha biztosra szeretnél menni, keress olyan sampont, amit kifejezetten hajhullás ellen fejlesztettek ki, illetve nézz utána az interneten, milyen típusúak közül tudsz választani.

A samponozást egyébként mindennapi hajmosás mellett nem muszáj kétszer elvégezni, elég a tincseket egyszer átöblíteni.

Balzsam, pakolás, hajszesz vagy oldat

Miután gondosan eltávolítottad a sampon habjának maradványait, jöhet az extra ápolás.

Bár ebben az esetben is rengeteg kence közül választhatsz, hajhullás esetén célszerű biztosra menned, és kiválasztani azt, amely a megfelelő arányban tartalmaz hatóanyagokat a probléma kezelésére.

Elsősorban a hajnövekedést serkentő B-vitaminokat és a hajhagymát regeneráló gingko bilobát keresd az összetevők között, amelyeknek a hatékonysága még tovább fokozható a hajszerkezet szempontjából létfontosságú kéntartalmú aminosavak képződéséhez hozzájáruló kölessel, illetve csalánnal és mezei zsurlófűvel.

Az oldatokat használati utasítástól függően nedves vagy száraz hajon kell alkalmazni, a tájékoztatóban feltüntetett gyakorisággal.

Szárítsd okosan!

A hajszárítás az ápolás egyik legsarkalatosabb pontja, hiszen itt vétheted a legnagyobb hibákat. A hőhatás ugyanis még a tökéletes egészségnek örvendő szálakat is károsítja, hajhullás esetén pedig különösen körültekintőnek kell lenned vele.

A legszerencsésebb, ha lehetőséged nyílik a természetes, levegőn történő száradás kivárására, miután törölközővel óvatosan – enyhe nyomkodással, nem dörzsöléssel – felitattad a kósza cseppeket.

Amennyiben sietned kell, válassz olyan hajszárítót, aminek szélesebb skálán mozognak a fokozatai, s még véletlenül se használd a legerősebbet!

A 20 centis távolságból fújt langyos levegő pont jó lesz. A hajsütővas vagy a –vasaló bevetése előtt pedig alkalmazz hővédő permetet!  

Tudd, hogy mi az oka!

A hajhullás nem más, mint egy tünet, ami jelzi, hogy valami nincs rendjén a szervezetedben. Mindenképpen tisztában kell lenned az okával, hogy hatékonyan tudd kezelni a kellemetlenséget.

Leggyakrabban tápanyaghiány áll a hátterében, mégpedig a túl csekély B-vitamin, cink- vagy fehérjebevitel, ám a folyadékhiány is döntő jelentőségű a kérdésben. Ilyenkor a megfelelő pótlás hatására helyreáll az egyensúly, utána már csak annak megtartására kell törekedned.

Ne feledd azonban, hogy számos gyulladásos folyamat is előidézhet hajhullást, illetve hormonális változások eredménye, vagy éppen gyógyszerek mellékhatása is lehet.

Az orvosi kivizsgálás mindenképpen javasolt, mint ahogy az is, hogy az esetleg szükséges kezelés mellett is megtedd a hajad (sz)épségének visszanyeréséhez ajánlott lépéseket.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást