Ezeket a betegségeket a hajad jelzi elsőként

Ezeket a betegségeket a hajad jelzi elsőként

Címlap / Stílus / Haj / Ezeket a betegségeket a hajad jelzi elsőként

Korán őszülő hajszálak

Előbb-utóbb az is őszülni kezd, aki már-már a nyugalom szigetén lakik, de azok, akik sokat stresszelnek, még előbb megküzdhetnek az ősz hajszálakkal.

Már a 20-as éveik kezdetén is! Szakértők szerint a krónikus stressz ugyanis sérülést okoz a DNS-edben, aminek hatására kevesebb pigmentet termelő sejt áll a hajhagymák rendelkezésére. Sőt, a túlzott idegeskedés a fokozott hajhullást is előidézheti, komolyabb esetben akár foltokban!

Gyorsan töredező haj

Állandóan töredezik a hajad, pedig nem fested, nem vasalod, és nagyon gyengéden fésülöd? Talán nem is sejtetted eddig, de ez a Cushing-szindróma egyik tünete is lehet: ilyenkor a kortizol hormon túltermelődik a szervezetedben a mellékvese túlműködése miatt.

Ennek egyik tünete a könnyen töredező haj, de önmagában ebből még nem állapítják meg, hiszen sok egyéb tünet együtteséből lehet rá következtetni. Ezek a magas vérnyomás, az állandó fáradtság és a hátfájdalom.

iprogressman/istockphoto.com

A hajszálak elvékonyodása

Amikor a hajad elvékonyodik, és erősen hullani kezd, majd egy-egy ponton már szinte a fejbőrödet is látni véled, úgy nagy az esélye annak, hogy a pajzsmirigyeddel vannak gondok. Amikor ugyanis ez a szerved nem termel elég pajzsmirigyhormont, sajnos a hajadon is meglátszik a nyoma, többek között.

Ezen túl állandó fáradtság lép fel, nehezen bírod elviselni a hideget, fájnak az ízületeid és izmaid, valamint hízni kezdesz. Ha a többségében magadra ismersz, fontos lenne kérned egy laborvizsgálatot! Hosszú távon ugyanis a betegség egy autoimmunbetegség, az alopecia areata kialakulásához vezet, ami a haj szinte teljes kihullását okozza.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást