Stílus

5 hagyományos karácsonyi recept, ami méltánytalanul kezd kimenni a divatból

5 hagyományos karácsonyi recept, ami méltánytalanul kezd kimenni a divatból

Nem tartozom azok közé, akik rajonganak a hagyományos karácsonyi ételekért, és elképzelhetetlen számukra karácsonyi vacsora halászlé, rántott hal és bejgli nélkül. Nem tartozom azok közé sem, akik a trendeknek megfelelően csak újragondolt receptekkel és alapanyagokból főznek, mert valahol mégis ízletesnek tartom a magyar konyhát. Noha haladnunk kell a korral, és fontos, hogy egészségesen étkezzünk, ez nem jelenti azt, hogy a hagyományos ételeink ne kaphatnának helyet a karácsonyi asztalon is. Összegyűjtöttünk néhányat, amelyeket egyre inkább kezdünk mellőzni, pedig ízviláguk világszinten is kimagasló.

Hájas tészta

Nagymamám nem csak karácsonykor sütötte, de az ünnepi asztalra mindig jutott belőle. Amíg tudtam, hogyan készült, meg sem kóstoltam, azóta azonban az egyik kedvencem lett. Barack- vagy szilvalekvárral is isteni.

Hozzávalók: 50 dkg sertésháj, 70 dkg liszt, 2 tojássárgája, 2,5 dl langyos víz, 2 evőkanál ecet, só, lekvár.

Elkészítés: A tésztát hideg sertéshájból készítjük el. Kisebb darabokra vágva ledaráljuk, 25 dkg liszttel és az ecettel összegyúrjuk, majd a hűtőbe tesszük pihenni. A maradék 50 dkg lisztet és a két tojássárgáját a sóval és a langyos vízzel összegyúrjuk.

A tésztát kinyújtjuk, majd rákenjük a hűtőből kivett tésztát, és összehajtogatjuk, kinyújtjuk, újra összehajtogatjuk, kinyújtjuk. Közben egy-egy félórára a hűtőben pihentetjük.

Aztán újra kinyújtjuk a tésztát, kockákra vágjuk, teszünk a közepére lekvárt, és kettéhajtjuk. Előmelegített forró sütőben, 180 fokon aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Csöröge fánk

Az örök kedvenc, amit elsősorban farsangkor sütnek, de vidéken a karácsonyi menü sem maradhat csöröge nélkül. Ki így, ki úgy tekergeti, más csak cakkosra vágja a szélét, és tekergetés nélkül süti ki. Így is, úgy is finom.

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 5 tojássárgája, 1 evőkanál cukor, egy evőkanál tejföl, egy csipet só

Elkészítés: A hozzávalókból levestészta állagú tésztát gyúrunk, aztán kinyújtjuk, és tenyérnyi méretű téglalapokat vágunk belőlük. A téglalapok közepét hosszában bevágjuk, és a bevágás végén lévő sarkokat áthúzzuk a nyíláson. Bő olajban aranybarnára sütjük őket. Porcukorral megszórva, baracklekvárral tálaljuk.

 

Galambleves

Egykor a lábadozók gyógyítója volt, legyengült szervezetek erőt adó étele. Manapság különlegességnek számít a galambhúsból készült étel. A sovány, tápláló húsból készült leves az ünnep sztárja lehet a menüsorban.

Hozzávalók 4 személyre: 2 db galamb, 2-3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 kisebb zellergumó, 1 kisebb karalábé, 1 kis fej vöröshagyma, 6-8 szem feketebors, só, csigatészta.

Elkészítés: A galambhúst egy fazék vízben odatesszük főni. Takarékon, gyöngyözve főzzük 1,5-2 órán át, majd hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, és addig főzzük, míg a zöldség megpuhul. A csigatésztát sós vízben megfőzzük, a húsleveshez kínáljuk. Friss zöld, aprított petrezselyemzölddel meghintjük tálaláskor.

 

Hurka

A téli időszak leghangulatosabb eseményei a disznótorok voltak sokáig vidéken. Attól azonban, hogy nincs lehetőségünk disznót vágni, nem kell lemondanunk a legfinomabb disznótoros lakomáról, sőt a karácsonyi menü is színesebb, ha pl. előételnek kínálunk egy kis hurkát hidegen vagy sütve. Vegyük meg a hozzávalókat, és készítsünk igazi disznótoros lakomát!

Hozzávalók: 5 kg sertésmáj, 2.5 kg sertéstüdő, 1 kg sertésháj (fodorháj), 4 kg rizs, 20 dkg só, 100gr fekete bors, majoránna, kis őrölt szekfűszeg, 8-10 fej vöröshagyma.

Elkészítés: A belsőségeket megfőzzük, az utolsó 20 percben a fodorhájat is a főzővízbe tesszük. A belsőségeket ledaráljuk, közben a rizst majdnem készre főzzük (még egyszer a hurkában is főni fog, ott megpuhul majd tökéletesen). A hagymákat megpucoljuk, felvágjuk és a fodorhájjal együtt ledaráljuk, majd egy nagy lábosba tesszük és folyamatos kevergetés mellett átsütjük. Minden hozzávalót összekeverünk, fűszerezzük. Miután jól összekevertük, a hurkatöltővel bélbe töltjük. Töltés közben a belet néhol megszurkáljuk, hogy főzés közben ne robbanjon majd ki. Kb. 80-100cm-es szálakat töltünk, a bél két végét megkötjük és forrásban lévő vízbe tesszük óvatosan. Kb. 15 percet főzzük, majd kiszedve csiga formába tekerjük. Kihűlve vagy sütve tálaljuk.

 

Sült tök

Sütőtökből sokféle ételt készíthetünk: fűszeresen, pürésítve, vagy levesként is ehetjük. A legegyszerűbb mégis, ha akácmézzel, rozmaringgal sütjük meg. Előételként, köretként sült hús mellé, vagy desszertként is megállja a helyét a karácsonyi menüben.

Hozzávalók: 1kg sütőtök, rozmaring, 1,5 evőkanál akácméz, durva só.

Elkészítés: a tököt nagyobb szeletekre vágjuk, a magját kikaparjuk. Vékonyan mézzel bekenjük, durva sóval megszórjuk, és rozmaringleveleket hintünk rá. Tepsin vagy kerámiatálban sütjük 170 fokon, míg a teteje karamellizálódik kissé. Jó étvágyat kívánunk!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást