VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Nem tartozom azok közé, akik rajonganak a hagyományos karácsonyi ételekért, és elképzelhetetlen számukra karácsonyi vacsora halászlé, rántott hal és bejgli nélkül. Nem tartozom azok közé sem, akik a trendeknek megfelelően csak újragondolt receptekkel és alapanyagokból főznek, mert valahol mégis ízletesnek tartom a magyar konyhát. Noha haladnunk kell a korral, és fontos, hogy egészségesen étkezzünk, ez nem jelenti azt, hogy a hagyományos ételeink ne kaphatnának helyet a karácsonyi asztalon is. Összegyűjtöttünk néhányat, amelyeket egyre inkább kezdünk mellőzni, pedig ízviláguk világszinten is kimagasló.
Hájas tészta
Nagymamám nem csak karácsonykor sütötte, de az ünnepi asztalra mindig jutott belőle. Amíg tudtam, hogyan készült, meg sem kóstoltam, azóta azonban az egyik kedvencem lett. Barack- vagy szilvalekvárral is isteni.
Hozzávalók: 50 dkg sertésháj, 70 dkg liszt, 2 tojássárgája, 2,5 dl langyos víz, 2 evőkanál ecet, só, lekvár.
Elkészítés: A tésztát hideg sertéshájból készítjük el. Kisebb darabokra vágva ledaráljuk, 25 dkg liszttel és az ecettel összegyúrjuk, majd a hűtőbe tesszük pihenni. A maradék 50 dkg lisztet és a két tojássárgáját a sóval és a langyos vízzel összegyúrjuk.
A tésztát kinyújtjuk, majd rákenjük a hűtőből kivett tésztát, és összehajtogatjuk, kinyújtjuk, újra összehajtogatjuk, kinyújtjuk. Közben egy-egy félórára a hűtőben pihentetjük.
Aztán újra kinyújtjuk a tésztát, kockákra vágjuk, teszünk a közepére lekvárt, és kettéhajtjuk. Előmelegített forró sütőben, 180 fokon aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Csöröge fánk
Az örök kedvenc, amit elsősorban farsangkor sütnek, de vidéken a karácsonyi menü sem maradhat csöröge nélkül. Ki így, ki úgy tekergeti, más csak cakkosra vágja a szélét, és tekergetés nélkül süti ki. Így is, úgy is finom.
A cikk folytatódik, lapozz!