Gyűjtögetés – kóros vagy nem kóros?

Gyűjtögetés – kóros vagy nem kóros?

Címlap / Életmód / Egészség / Gyűjtögetés – kóros vagy nem kóros?

Költözködtem, és gondolkoztam. Rengeteg emlék, a gyerekrajzokon keresztül a nagyi táskájáig, visszamenőleg. Természetesen egyet értek azzal, hogy akinek nincs múltja, annak nincs jövője. Természetesen jó érzés megfogni tárgyakat néha, és érezni a gyerekkor életérzését. Természetesen nem jelent gondot ezeknek a dolgoknak az őrzése, hisz a töménytelen tárgy roppant praktikus, sűrített tárolását tökélyre fejlesztettem… de miért?

Emlékgyűjtögetés

Amennyiben a gyűjtögetés nem haladja túl az emlékek tárgyakon keresztüli gyűjtögetését, az még nem betegség. Legfeljebb annyit jelent, hogy az ember nem tudja lezárni múltjának egy-egy időszakát. Fontos az embernek az a tárgy, ami olyan emléket őriz, ami meghatározó volt életének bizonyos szakaszában.
Ilyenkor csak arról beszélünk, hogy nincs szívünk kidobni egy tárgyat… ám ezzel is óvatosan kell bánni. Saját magamról tudom – már -, hogy nem jó olyan emlékeket őrizni, melyek nem engedik azt, hogy éljük az életünket, a jelenben. Az sem praktikus, ha annyi ilyen tárgyunk lesz, hogy a fuvarosnak még egy kört kell fizetnünk…

Élelmiszerhalmozás

Nagyim megélt két háborút, egy forradalmat, egy világválságot. Nem csodálkoztam rajta, hogy kamrájában minden alap élelmiszerből rengeteg volt. Gondolom, mindenki környezetében van ilyen idős ember.
Meg lehet érteni őket a negatív élmény miatt. Ám van ennek a halmozási fajtának egy másik válfaja is: amikor ezt egy fiatal teszi. Ezzel – tapasztalati háttér nélkül – üzeni, hogy sem a véletlenre, sem Istenre nem bízza jövőjét, életét. Ez már betegség, így szükséges pszichológushoz menni ilyen esetben.

A betegség: kényszeres gyűjtögetés

Pszichológiai betegség, ami megakadályozza az embert abban, hogy a használhatatlan, értéktelen, funkció nélküli tárgyaktól megszabaduljon. Ezzel lakhatatlanná teszi otthonát, ami egyéb baj forrása is lehet, hisz nem lehet kitakarítani, kártevők szaporodhatnak el, baleset-, tűzveszélyes lesz a közeg, amiben él.
Lélektanilag az a gyűjtemény fontos, amiben munka van, ezért nem tud megszabadulni tőlük. A beteg úgy érzi, hogy identitástudata sérül, ha gyűjteményéből kidob valamit. Míg a hobbigyűjtögető pontosan tudja, hogy miből áll a gyűjteménye, addig a beteg embernek erről fogalma sincs.

Okai lehetnek

Azt azért illik tudni, hogy a normális embernek természetes hajlama van a halmozásra, mivel ez csökkenti a függést a környezeti változásoktól. Nem mindegy, hogy mit és mennyit gyűjt az ember, ez határozza meg, hogy kóros gyűjtögető-e. A betegséget okozhatja kóros félelem; a veszteségtől, a magánytól való félelem, vagy épp a már meglévő magány.
Vannak esetek, amikor gyerekkori trauma, a szülő elvesztése okoz gondot később. Ilyen jellegű probléma lehet még az anyától való elszigetelődés is. Hosszas terápiával gyógyítható, mivel az alap okot kell megtalálni.

Kik ezek az emberek?

Az emberek nagy része úgy gondolja, hogy ezek a gyűjtögetők piszkos, igénytelen, rendetlen emberek. Ám akik halmoznak, csak el akarják kerülni a rossz döntést, azt, hogy olyan dolgot dobjanak ki, amire később szükség lehet. Az agynak azon területein van a ,bibi’, ami a kockázatértékelésben, érzelmi lehetőségek kiválasztásában és a döntéshozatalban játszanak szerepet.
Többnyire idős emberek, akiknek pszichológusra van szükségük. Hiába jelenti fel őket a lomok között megbúvó rágcsálók miatt a szomszéd, ez csak felesleges traumát okoz a már amúgy is beteg embernek.

Pszichológus

A gyűjtögetők számáról csak becslések vannak, nagyjából a lakosság 1-2 százalékát érinti. A gyűjtögető ember nem tartja magát betegnek – nincs betegségtudata. Olyan betegség, melyet nehéz gyógyítani, jobb esetben is csak átmeneti eredményeket lehet elérni, ha nem jut pszichológushoz a beteg.
Egy biztos, nekem most van itt az ideje, hogy megszabaduljak jó pár olyan tárgytól, mely emlékeivel meggátolja azt, hogy a jelenben éljek. Javaslom minden emlékgyűjtőnek, hogy rendszeresen vizsgálja felül tárgyait… jót tesz a léleknek… legalább annyira, mint megérinteni a nagyi Bibliáját.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást