Gyors ételek az utcáról – Tippek az egészséges választáshoz

Gyors ételek az utcáról – Tippek az egészséges választáshoz

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Gyors ételek az utcáról – Tippek az egészséges választáshoz

A legtöbb gyors étel azért káros, mert magas zsír-, só- és cukortartalma van, ezért nem illeszthető be egy kiegyensúlyozott étrendbe. Egyes helyeken azonban már készülnek egészségesebb változatban is. Mit válassz a gyorsétteremben, ha úgy döntesz, hogy tudatos leszel és vigyázni fogsz az egészségedre?

Szendvics

Meghatározó, hogy milyen kenyérféléből van, és mit tettek a kenyérszeletek közé.

A rozskenyérből készült tonhalas vagy pulykasonkás, illetve húsos-ragus szendvics egészséges, és rostot is ad.

Ha majonéz is van közte, akkor több energiával tölti fel azt, aki megeszi, viszont nem mindegy, hogy milyen majonézt használsz.

A házilag előállított, nyers tojást nem tartalmazó majonéz vagy a biomajonéz egészséges.

Pizza

A teljes kiőrlésű pizzatésztában sok a rost. A paradicsomszósz még a nyers paradicsomnál is hatékonyabb rákellenes táplálék.

A sajt E-vitamin, kalcium- és foszforforrás. Sótartalma megnő, ha a tetejére szalámit, sonkát tesznek, ezért a szomjúságérzeted fokozódhat, és a folyadéktöbblet testi gyarapodást okozhat.


Mennyei! Háromsajtos pizza recept


A zöldséges csirkeragu, a gomba, az ananász, a borsó, az articsóka, a kukorica nemcsak az ízhatást fokozza, de a szervezet számára értékessé is teszi a táplálékot.

Ha otthon készíted, akkor konzerv helyett lehetőleg friss vagy mélyhűtött zöldségeket használj.

Gyros

Sok fehérjét, C-vitamint, vasat és cinket tartalmaz. Ha elég sok zöldsaláta kerül bele, akkor kiegyensúlyozott táplálék.

A húsban és szaftjában lévő anyagok segítik a zöldségekben lévő vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.

A hagyma gyorsítja az emésztést és tisztítja a szervezetet. Viszont a zsíros, olcsó bárányhúsból készült gyrosban kevés értékes anyag van.

Hamburger hasábburgonyával és turmixszal

Rengeteg szénhidrát, telített zsírsav, mesterséges színezék, tartósítószer és ízfokozó van az ilyen menüben.

Feljavíthatod a szervezeted számára, ha sok friss zöldséget válogatsz össze hozzá, például kérsz mellé saláta mixet.

A turmix vagy egyéb cukrozott, mesterséges anyagokban gazdag italok helyett igyál tejet vagy teát. Válassz kis adag hasábkrumplit vagy salátát.

Pita

Salátával és falafellel töltve egészséges étel. A falafel csicseriborsóból és tört búzából készül, golyócskákká formálják és olajban kisütik.

A csicseriborsó rostokban és fehérjében gazdag. Lassú felszívódása miatt egyenletesen tartja a vércukorszintet.

A pita egyes helyeken már kapható szénhidrátcsökkentett lisztet tartalmazó változatban is. A joghurtos öntet tisztítja a bélrendszert, erősíti az immunrendszert.

Előnyök és hátrányok

Az élelmiszer-adalékoknak van azért előnyük is: késleltetik az ételek romlását, javítják az ízüket, színüket és állagukat.

Az adalékanyagokat szigorúan ellenőrzik, ezért ritkán lép fel velük szemben allergiás reakció.

Egyes természetes élelmiszerek, mint a tej, a tojás, a búza vagy a földimogyoró sokkal gyakrabban okoznak allergiás reakciót.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!