Utoljára késői kamaszkoromban híztam karácsonykor, azóta mindig figyeltem arra, hogy az ünnepi időszak ne legyen mentség a korlátok nélküli evésre.
Persze, ahogy a többség, úgy én sem vagyok annyira szigorú magammal az év utolsó heteiben, több édességet és időnként nehezebb fogásokat is fogyasztok. Ennek ellenére nem híztam most sem: megtanultam a korlátaimat, illetve olyan étrendet követek, amivel egyszerűen nem tudom túlenni magamat.
A sok-sok rost, a lassú felszívódású szénhidrátok hosszasan eltelítenek, és még a legfinomabb süteményekből is képtelen vagyok annyit enni, hogy annak nyoma legyen. Rengeteg friss alapanyagot használok, amikből igazán egyszerű könnyed fogásokat készíteni – ezekből mutatom meg most néhány kedvencemet!
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Imádom az olasz konyhát minden formában, szerintem többször készítek olaszos fogásokat, mint klasszikus magyart. Az egyik kedvenc reform pizzám quinoa alapú. Ez a különleges gabona nagyon gazdag tápértékkel járul hozzá a teljes értékű étkezésekhez, ráadásul magas a fehérjetartalma, ellenben zsír alig van benne.
A „tészta” elkészítéséhez áztasd be a quinoát egy napra, többször cseréld rajta a vizet. Szűrd le, adj hozzá csipet sót és olaszos fűszerkeveréket, majd turmixold krémesre. Zsírpapírra öntsd ki, simítsd el vékonyan, előmelegített sütőben kicsit süsd át.
Ha már kérges a felülete, vedd ki és kend meg fűszeres paradicsomszósszal, tegyél rá néhány karika paradicsomot, esetleg olajbogyót, hagymát, majd így is süsd egy kicsit. Ha igazán könnyed fogásra vágysz, mellőzd a sajtot, de fogyasztás előtt szórd meg friss bazsalikommal és rukkolával, borsmustárral.