Utoljára késői kamaszkoromban híztam karácsonykor, azóta mindig figyeltem arra, hogy az ünnepi időszak ne legyen mentség a korlátok nélküli evésre.
Persze, ahogy a többség, úgy én sem vagyok annyira szigorú magammal az év utolsó heteiben, több édességet és időnként nehezebb fogásokat is fogyasztok. Ennek ellenére nem híztam most sem: megtanultam a korlátaimat, illetve olyan étrendet követek, amivel egyszerűen nem tudom túlenni magamat.
A sok-sok rost, a lassú felszívódású szénhidrátok hosszasan eltelítenek, és még a legfinomabb süteményekből is képtelen vagyok annyit enni, hogy annak nyoma legyen. Rengeteg friss alapanyagot használok, amikből igazán egyszerű könnyed fogásokat készíteni – ezekből mutatom meg most néhány kedvencemet!
A következő fogás ötlete is távoli konyhából érkezik, de abszolút befutó nálunk: egyszerre forró, fűszeres, mégis könnyű, de laktató, sokszor esszük vacsorára is. Nagyon sokoldalúan elkészítheted, akár a konyhai maradék zöldségekből is összedobhatod.
Először piríts meg serpenyőben apróra vágott hagymát, adj hozzá chilit, zúzott fokhagymát és más, izgalmas fűszereket, fűszerkeverékeket: gyömbért, kurkumát, harissa pasztát, misot, pici szójaszószt. Öntsd fel ezt a valódi íz-kavalkádot egy adag zöldségalaplével, majd alaposan forrald össze az ízeket.
Mehetnek bele a zöldségek, amiket elég éppen pár percig forralni, hogy roppanósak maradjanak. Én imádom benne a leveles és a fodrost kelt, valamint a póréhagymát, ezeket egyébként utólag is beleteheted a levesbe. Így, magában is tökéletes, de ha tartalmasabbá tennéd, főzz bele egy adag ramen, vagy üvegtésztát.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!