Gyönyörű, talaj nélkül növekvő palánták

Gyönyörű, talaj nélkül növekvő palánták

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Gyönyörű, talaj nélkül növekvő palánták

Dacára annak, mennyire meghökkentő látványt tudnak nyújtani, a talaj nélkül növekvő, „levegő-növények” gondozása rendkívül egyszerű. Hazánkban még nem annyira elterjedt ez a modern megoldás, de külföldön már számtalan követőre szert tett. Nem véletlenül!

Mik is azok a levegő-, légi-növények?

Az air plant néven elhíresült növények közé azok a virágok sorolhatóak, amiknek némi levegőn és párán kívül semmi másra nincs szükségük a növekedéshez.

Gyökereiket használva felerősítik magukat a sziklákra, fákra, de akár egy leheletnyi földrétegben is képesek megkapaszkodni. Megdöbbentő, de jelenleg már több mint 650 olyan növényt ismerünk, ami képes boldogulni, sőt növekedni közvetlenül jelenlévő talaj nélkül.


5 mérgező szobanövény – vigyázz velük!


Bár éppen azért, mert hazánkban még részben újdonságnak számítanak ezek a szobanövények, némileg nehéz őket beszerezni, természetesen akad kivétel.

Egzotikus, távoli vidékekről származnak, főleg az amerikai kontinensen élnek természetes körülmények között. Szerencsére egy kis csalással saját otthonunkba is varázsolhatjuk őket…

Hogyan kell őket gondozni?

Annak ellenére, hogy ezek a növények trópusi környezetből származnak és imádják a meleget, a közvetlen napfényt sok esetben nehezen tűrik.

Többségükben félárnyékban, világos, de naptól védett helyen érzik magukat igazán jól, de akadnak olyanok is, melyek kifejezetten a nedves, fénymentes környezetet kedvelik.

Mivel ezek a növények a levegőben boldogulnak tökéletesen, a megfelelő elhelyezés után nincs túl sok teendőnk velük. Mindösszesen gondoskodnunk kell a csapadék utánpótlásról, ami az esőerdőhöz hasonlóan pára formájában csapódik le a növényeken.

Ezt a folyamatot bármilyen spray segítségével leutánozhatjuk. Ügyelnünk kell az adott növény igényeire, de általánosságban jellemző, hogy késő tavasztól ősz közepéig naponta, a köztes időszakban pedig hetente kétszer párásítsuk őket a növekedés érdekében.  

Mi okozhat nehézséget?

A legnagyobb nehézséget a megfelelő hőmérséklet megteremtése okozhatja, főként a hidegebb hónapokban.

Egyes növények annyira nem tűrik jól a hideget, hogy már 45 Celsius alatt tönkremennek, ezért a választásnál, vásárlásnál mindenképpen vegyük figyelembe, tudunk-e üvegházi körülményeket biztosítani, vagy másfajta növényt kell választanunk.

Itt egyébként be is iktathatjuk az említett csalást, nem kell lemondanunk erről az egyedi díszítő lehetőségről akkor, ha nem kívánunk otthonunkban trópusi körülményeket biztosítani.

Egyrészt akadnak olyan növények, amik jól érzik magukat 20 fok körüli hőmérsékleten is, másrészt pedig válogathatunk a hazánkban szintén népszerű kövirózsák, sziklakerti növények közül.

Ezek többségükben igényelnek némi táptalajt, a megfelelő trükkökkel hasonlóan látványosan rendezhetjük el őket, mint a levegő-növényeket.

Milyen kompozíciókat válasszunk?

Ha valódi levegő-növényeket sikerül beszereznünk, akkor rendkívül látványos kompozíciókat tudunk megteremteni otthonunkban, az interneten ráadásképpen számtalan inspirációt is bezsebelhetünk.

Érdemes kihangsúlyozni a talajnélküliséget, és áttetsző terráriumokban, felakasztható üveg kaspókban rögzítenünk ezeket a csodás növényeket. Akár nagyobb, göcsörtös faágakra is ültethetjük őket, és ezzel a praktikával már a hagyományos kövirózsákat is felhasználhatjuk a dekoráció elkészítésénél.

Ha kisebb üreget vájunk a fába, akkor tehetünk bele egy réteg földet, s ezen a táptalajon a legtöbb sziklakerti növény már könnyen boldogul.

A földréteget elrejthetjük akkor is, ha kövekkel teljesen beborítjuk a talajt, majd a köztes résekbe ültetjük a növényeket, azok a növekedés során teljesen elrejtik a felszínt, s így lebegő hatást eredményeznek. 

Fejjel lefelé

A még inkább meghökkentő látvány érdekében a levegő-növényeket akár fejjel lefelé is elrendezhetjük, s ugyanezt megtehetjük a hagyományos sziklakerti növényekkel egyaránt.

Utóbbi esetén továbbra is lényeges, hogy elrejtsük a földréteget, tehát valamilyen fellógatható kagylót, színes kaspót válasszunk a célra.

Néhány hétig hagyjuk, hogy a növény megszokja a környezetet a hagyományos formában, és a gravitáció biztosan ne húzza ki a formából. (Ha kellőképpen tudjuk rögzíteni a gyökérzetet és a földet, akkor ezt a lépést természetesen elhagyatjuk.)

Amikor a növény már megfelelően kapaszkodik, fejjel lefelé fordíthatjuk, és fantáziánknak megfelelően bárhová felakaszthatjuk.

Rendszeresen permetezzük a kompozíciót, ha nem érjük el a gyökérzetet, akkor alkalmanként fordítsuk vissza az eredeti állapotba, hogy a víz mélyen lefolyhasson.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást