Ezt kell tudnod, miután kigyógyultál a koronavírusból

Ezt kell tudnod, miután kigyógyultál a koronavírusból

Címlap / Életmód / Egészség / Ezt kell tudnod, miután kigyógyultál a koronavírusból

A koronavírus kicsit több, mint egy éves – egy korábban ismeretlen betegséget okozó kórokozónál ez borzasztó rövid idő. Nem csoda hát, ha még mindig vajmi keveset tudunk arról, pontosan milyen kórral állunk szembe, és hogy ez milyen hatással van hosszú távon az emberi szervezetre.

A betegséget még mindig nem tudjuk igazán kezelni, hiszen nincs rá egyelőre univerzális gyógyszer. Rejtély az is, hogy hosszú távon mit tesz a szervezettel, és az is, hogy meddig él a védettség, ha valaki már egyszer átesett rajta.

A kutatások nagyon megoszlanak a témában. Egy nagyon friss tanulmány szerint akár nyolc hónap is lehet az immunitás, és bár abban azért általában megegyeznek a kutatók, hogy a fertőzés alatt „születő” antitestek hosszú és el nem tűnő védettséget adnak, a hosszú elég relatív kifejezés.

Korábbi tanulmányok közül volt, amely 3 hónapra tette ezt az immunitást, és az egyik legkorábban elkészült koronavírus-vakcina, a Pfizer és a BioNTech közös oltóanyaga is 120 napig látja a nagyon erős immunválaszt.

Érkeztek már hírek természetes újrafertőződésről is, bár viszonylag ritkán. Ennek az is lehet az oka, hogy az újrafertőződés maga ritka, de az is, hogy ilyenkor már tünetmentesen zajlik a betegség, és nehezebb észrevenni.

Még akkor sem nyugodhatsz meg teljesen tehát, ha már átestél a fertőzésen. Persze ha nem viselt meg túlságosan a dolog, akkor továbbra sem kell aggódnod, hogy kórházba kerülsz. Elég valószínűtlen ugyanis, hogy másodszorra súlyosabb lesz a betegség, ha egyáltalán elkapod. Érdemes néhány alapszabályt betartani, ha védeni szeretnéd saját magadat és a környezetedet is.

1. Kezdj el rendszeresen edzeni!

Nagyon kevesen beszélnek arról, hogyan lehet tényleg javítani az immunrendszeren. Nem milliónyi vitaminnal, és nem is csodapirulákkal, hanem rendszeres mozgással és egészséges táplálkozással. Bár egy betegség után kellhet idő, mire visszatér az erőd, a háziorvosoddal konzultálva minél előbb kezdj el valamit mozogni, lehetőleg a friss levegőn.

Immunerősítés koronavírus fertőzés után
PavelIvanov/istockphoto.com

2. Egyél egészségesen!

Az előző ponthoz hozzácsatlakozva: a jó immunrendszer másik alappillére az egészséges táplálkozás. A szervezeted elsősorban az ételekből szerzi meg a számára szükséges energiát, vitaminokat, ásványi anyagokat. Rengeteget tehetsz az egészségednek, ha feldolgozott ételekben, transzzsírban és cukorban szegény étrendet követsz.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást