Életmód / Egészség / Lélek

Így gyógyítsd a csakráidat a fejlődésed érdekében

A testedben hét fő csakra helyezkedik el – ezeket sokan afféle “tölcsérként” írják körül, amelyeken keresztül átáramlik rajtad az energia, a felesleget pedig továbbadják a környezetnek. A segítségükkel képes vagy gyógyítani önmagadon; a csakrák ugyanis többek között a szerveket, végtagokat töltik meg energiával, de a lelki eredetű problémákra is pozitívan hatnak. Megmutatjuk, melyek a fő csakrák, és hogyan tudod fejleszteni őket legkönnyebben!

Gyökér-csakra

Ez az energiapont nagyon fontos szerepet tölt be lelki és fizikai létünkben is. Úgy tartják, ez a csakra köt össze minket az anyagi világgal: ha nyitott, akkor elégedett vagy, és teljes harmóniában érzed magad a természettel – mintha annak alkotórésze lennél te is.

Ellenkező helyzetben viszont a gondolataid folyamatosan a pénzügyek körül forognak, és mindent rögtön birtokolni akarsz, a következményektől függetlenül. Az egészségedben ez gyenge ellenálló képességgel mutatkozik meg, és rendkívül ingerlékeny lehetsz.

A fejlesztésében rendkívül sokat segít, ha megosztod másokkal a bizonytalanságaidat, és kifejezed a benned felgyülemlett dühöt akár futással, vagy más sport segítségével.

Lép(szex)-csakra

Ahogy a nevéből is következik, ez a csakra a szexualitást, és az érzelmeket jelképezi, és ezen keresztül léphetsz kapcsolatba a termékenység energiáival. Ha sikerül magas szintre fejlesztened, a másik nemmel szemben képes leszel természetesen viselkedni, és a szexuális életed is harmonikusabb lesz.

Ha viszont ezek az érzékeink nem elég kifinomultak, feszültség és bizonytalanság uralkodhat el rajtad, és akár bizonyos vágyakat is elfojthatsz így. Szerencsére ezen a csakrán is fejleszthetsz: a jóga pozitívan hat erre a pontra, de a nyugtató vízi tornák is segíthetnek (a víz ugyanis szorosan összefügg a termékenységgel).

Köldök-csakra

A harmadik csakra a hasadnál helyezkedik el, és úgy tartják, ezen keresztül áramlik szét testedben a napfény energiája. Ha teljesen nyitott ez a pont, képes vagy összhangban állni a természettel és önmagaddal is; az életedben harmónia uralkodik, és el tudod fogadni az érzéseidet és gondolataidat.

Olvastad már?  A jóga 10 köre – 9. rész: bandhák, azaz izomzárak

Ellenkező esetben folyamatos elégedetlenséggel és irányítási kényszerrel találhatod szemben magad, amit azzal próbálsz egyensúlyozni, hogy folyamatosan csinálni akarsz valamit – így pedig kedvetlennek érezheted magad.

Próbálj meg valamiféle rendszert vinni az életedbe, és az energiaszintednek megfelelően beosztani a napod. Ha inkább reggel vagy aktívabb, ilyenkor intézd el a fontosabb tennivalóidat.

Szív-csakra

Ez az energiapont a mellkasodnál helyezkedik el, és a kedvességgel, valamint a szeretettel kötik össze. Az intim együttlétre, kapcsolatokra való vágyakozás ezen keresztül fejeződik ki, ha pedig teljesen nyitott, akkor megjelenik az önzetlen szeretet. Ezáltal képes vagy gyógyítani, kibékíteni másokat, az együttérzés pedig természetes tulajdonságunkká válik.

Ha nem működik ez a csakra megfelelően, sebezhetővé válhatunk, és a visszautasítást követően bátortalanabbak leszünk. Egy csalódás után elzárkózol, mert félsz egy újabb sérüléstől. Fejlesztésében sokat segíthet, ha megpróbálsz minél több időt a szeretteiddel tölteni, és kapcsolatot alakítasz ki más emberekkel.

Torok-csakra

Már a nevéből is sejtheted: ez a csakra a torkodban helyezkedik el, és fontos szerepet tölt be a pajzsmirigyed egészségében. Úgy tartják, ez a kommunikáció, ön kifejezés, inspiráció forrása – ha teljesen nyitott, akkor félelmek nélkül mered elárulni érzéseidet, és maximális őszinteséggel viszonyulsz mások felé.

Ha viszont nincs meg a harmónia, épp az ellenkezőjét tapasztalhatod. Nem érted meg az érzéseidet, meggondolatlanul cselekedhetsz, és folyton erősnek akarsz tűnni mások előtt. Sokat fejleszthetsz a csakra nyitottságán azzal, ha belekezdesz egy naplóírásba, megpróbálsz minél több emberrel beszélgetni, vagy kifejezed a gondolataidat és érzéseidet a művészet segítségével.

Olvastad már?  5 indok, amiért optimistán nézhetünk 2019 elé

Harmadik szem-csakra

Ez a csakra a szemeid között található meg, színének pedig az indigókéket tartják. Az itt beáramló energia megérzésekké alakul, valamint segítségükkel leszel képes egy elképzelést, egy vágyat valóra váltani.

Minél nyitottabb ez a csakra, annál tisztábban látunk spirituálisan is: amiről korábban csak sejtésed volt, abban ezek után biztos leszel.

Ha mégsem működik harmonikusan ez az energiapont a testedben, jellemző lehet rád, hogy mindig csak az eszeddel gondolkodsz, és nem látod át a kozmikus összefüggéseket. Leginkább azzal tudod fejleszteni, ha hagysz időt magadnak a pihenésre is: sétálj gyakrabban, kezdj bele egy kreatív hobbiba, és válaszd el egymástól a munkát és a magánéletedet.

Korona-csakra

A hetedik csakrát általában a fej tetején, vagy afelett “lebegve” szokták ábrázolni. Színe az ibolyakék, szimbóluma pedig az ezerszirmú lótuszvirág. Úgy vélik, ez jelképezi az összes csakra energiájának kiindulópontját, így nagyon fontos szerepet tölt be a testünkben.

A tobozmirigyet rendelik hozzá, melyről úgy tartják, az egész szervezetre hatással van. A többitől eltérően ez a csakra nem teljesen nyitott; ha a fejlődés időszakaiban nem nyílunk meg a spiritualizmus előtt, több bizonytalansággal és félelemmel találjuk majd szembe magunkat életünk során.

A legjobban meditációval tudod fejleszteni az itt lévő energiaáramlást, valamint azzal, ha a szívedből énekelsz – így kerülsz kapcsolatba saját magaddal, és leszel képes öntudatosabb személyiséggé válni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást