Gyes vagy munka? Egy karrierista anyuka vívódásai

Gyes vagy munka? Egy karrierista anyuka vívódásai

Címlap / Életmód / Család / Gyes vagy munka? Egy karrierista anyuka vívódásai

Egyesek kényszerből, mások természetüktől fogva szeretnének minél hamarabb dolgozni a gyermekáldás után. De mégis hogyan lehet összeegyeztetni ezt a két fontos szerepet?

Ne lustulj el teljesen!

Érthető, hogy élvezed a szabadság minden egyes percét, de nem szabad ellustulnod. (Már ha lehet ezt a szót használni egy gyermek mellett…) Ugyanakkor a lustulást jelen esetben nem fizikailag, hanem szellemileg értjük.

Várandósságodnak nem kell azt jelentenie, hogy semmilyen szellemi munkára nem vagy képes, legyen szó tanulásról, vagy éppen otthonról végezhető munkáról. Ugyanígy, amíg kicsi a gyermek, sokat alszik, neked is több időd van önmagadra, mint amikor már jóformán minden lépését kísérned kell.

Szoktasd a gyermekedet is a helyzethez!

Még pedig azért, hogy később ne okozzon kínkeserves harcot, ha másra kell bíznod.

A nagymamák, nagynénik egyenesen büszkék magukra, ha néhány órára vigyázhatnak a gyermekedre. Attól nem leszel rossz anya, ha ezeket a lehetőségeket igénybe veszed, sőt!

Így van lehetőséget elintézni a saját teendőidet, nyugodt leszel, és harmonikusabban tudsz időt szánni a csemetédre.

Azzal tehát mindenki jól jár (még a gyermeked is), ha alkalmanként néhány órát szeretteid vigyáznak rá.

Önállóság mindenáron

Az is fontos, hogy igyekezz önállóságra szoktatni a gyermekedet. Ez nem csak felnőttkorában lesz nagyon fontos, hanem már gyermekként is.

Ha pl. szívesen eltölt a járókában néhány órát, akkor te közben nyugodtan tudsz főzni, takarítani, vagy éppen otthonról dolgozni.

Ő attól még ott lehet veled egy helyiségben, figyelhetsz rá, beszélgethetsz vele, hiszen egyik említett tevékenység sem igényli, hogy még véletlenül se szakítsd félbe.

Beszéld meg a kedveseddel is!

Szabadidőre mindenkinek szüksége van. Annak a nőnek is, aki egyszerre feleség, anya és dolgozó nő, hiszen ha nincs meg a szabadidő, akkor valamelyik szerep garantáltan sérülni fog. Éppen ezért fontos, hogy a kedvesedet is bevond a gyermeknevelésbe, hiszen a csöppség legalább annyira az övé, mint a tiéd.

Ha már az elejétől fogva arra „szoktatod”, hogy aktívan részt vegyen a nevelésben, és nem a gyermek két éves korában juttok el odáig, hogy megtanulja, hogyan kell tisztába tenni, akkor sok terhet levehet a lábadról. Vigyázhat rá este, amíg te tornázol, vagy elviheti hétvégén a játszótérre, míg befejezed a hátralévő munkádat.

Próbálj otthoni munkát találni!

Nem könnyű, de azért nem is lehetetlen némi extra keresethez jutni addig, amíg otthon vagy. Talán a munkahelyedre is besegíthetsz, vagy 4 órásba visszavesznek, ha kéred. De kipróbálhatod magadat egy teljesen más irányban is, elvégre miért ne?

Maximum nem vesznek fel, de próbálkozni mindenképpen kell. Ha pedig semmi sem jön össze, marad a tanulás, hiszen az sosem válhat hátrányodra, ha képzettebben mész vissza a szülésről, mint ahogy eljöttél a munkahelyedről.

És hogyan lehetsz emellett anya?

Mindez ösztönszerűen fog jönni, ne aggódj. A normális értékekkel bíró nők számára magától értetődő, hogy gyermekük áll az első helyen. De attól, hogy a család bővült egy taggal, még nem kell elfelejteni saját személyiségünket, értékeinket és azt, amit szívesen csinálunk.

Mindezekre időt lehet, és kell is szánni, különben csorbulni fog mindennapjaink teljessége, amit a környezetünk, köztük a gyermekünk, elsőként fog megérezni. Az elégedett anyuka mindig elégedett babával társul!

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!