5+1 leggyakoribb előjel, hogy gyenge az immunrendszered

5+1 leggyakoribb előjel, hogy gyenge az immunrendszered

Címlap / Életmód / Egészség / 5+1 leggyakoribb előjel, hogy gyenge az immunrendszered

Ha erős az immunrendszered, a szervezeted könnyebben megküzd a betegségekkel, és a gyógyulásra is hamarabb sor kerül.

Állandóan fáradtnak érzed magad

Mindent elkövetsz, hogy friss és energikus legyél, de még így is állandó fáradtsággal küzdesz? Még azután sem érzed magad kipihentnek, hogy átalszod az éjszakát, és egész hétvégén csak fekszel? Ez is a gyenge immunrendszer egyik gyakori jele. Amikor aktív fertőzés van jelen a testedben, lehet, hogy te nem érzed meg, de a szervezeted küzd ellene. Emiatt az összes energiaforrást beveti, hiszen túl gyenge, amiből viszont te már csak annyit tapasztalsz, hogy nincs erőd semmihez!

Gyakran küzdesz megfázással

Évente többszöri alkalommal is megfázással, náthával küzdesz? Akkor eljött az immunerősítés ideje! Az ugyanis még teljesen rendben van, hogy évente kétszer (leginkább ősszel és tavasszal) lebetegszel, de ha ennél is gyakrabban esel ágynak, az arra utal, hogy a tested túl gyenge ahhoz, hogy a kisebb vírusokkal és baktériumokkal felvegye a küzdelmet.

Márpedig éves szinten többször is jutnak be kórokozók a testedbe, de ha elég erős a szervezeted, tünetek nélkül átvészeled ezt az időszakot.

Megfázás gyúgymódok
istockphoto

Lassan gyógyulnak be a sebeid

Ha megvágod magad valamivel, a sebek milyen gyorsan gyógyulnak be? Az immunrendszeredről is árulkodik a válaszod, ugyanis a tested védelmi mechanizmusa szerepet játszik a sebek gyógyulásában. Ha ez nem elég erős, a sérülések is lassan regenerálódnak, és a vágások többször is szétnyílhatnak a legapróbb érintéstől. Az, hogy az immunrendszered mennyire képes ellátni a feladatait ezen a téren, függ attól, hogy mennyi oxigén van a véredben, hány éves vagy, mennyit stresszelsz, és milyen életvitelt folytatsz.

Sokat fájnak az izmaid és ízületeid

Amikor az immunrendszerednek valamilyen fertőzéssel kell megküzdenie, gyulladáscsökkentő anyagokat és fehérvérsejteket termel. Ebben a szakaszban a monociták száma megnövekszik, majd miután a „harc” hatására gyengül az immunrendszered, és a gyulladás továbbra is fennáll, ezek a monociták elkezdenek eltűnni.

Márpedig ezek segítik a szervezeted ellenállóképességét, amire így nem képesek. Ezért a tested egyfajta krónikus fájdalmi helyzetbe kerül, ami az izmokon és ízületeken ütközik ki igazán. Te azt gondolod, hogy megerőltetted magad, de igazából a probléma néha máshol keresendő.

Sokszor van hasmenésed, hasfájásod

Az immunrendszered gondtalan működésében fontos szerep jut a gyomrodnak, és a benne lévő jó baktériumoknak is.

Ha felborul az egyensúly, és az egészséges baktériumok eltűnnek, vagy a számuk lecsökken, megjelenik a hasfájás és a gyakori hasmenés, hiszen nem tudják legyőzni a többi kórokozót.

Ez viszont sajnos az immunrendszer gyengüléséhez is vezet, hiszen azáltal, hogy a tested igyekszik leküzdeni ezeket a baktériumokat, gyengül az ereje is!

+1. Gyakran kapsz el fertőzéseket

Időnként mindenki elkaphat fertőzéseket, azonban van egy szint, ami felett már a gyenge immunrendszer áll a háttérben. Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia szerint a gyenge ellenállóképességről akkor beszélünk, ha évente négynél többször van fülfertőzésed, vagy tüdőgyulladásod kétszer egy éven belül, vagy két antibiotikumos kezelésnél többre van szükséged egy évben. Mindegy, milyen fertőzésről beszélünk, ha gyakran kiújul nálad, a gyenge immunrendszered tehető felelőssé!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!