Gyakori párkapcsolati problémák mai világunkban

Gyakori párkapcsolati problémák mai világunkban

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Gyakori párkapcsolati problémák mai világunkban

Avagy mely tényezők okozzák manapság a válásokat és szakításokat, valamint hogyan léphetjük át a nehézségeket?

Mindenki személyes életében a párkapcsolata számít a legjobban. De gyakran fájdalmakkal és veszekedésekkel jár, a szakítás után pedig nehéz a talpra állás. Egy közelmúltban végzett felmérés kimutatta, hogy a világon több millió ember szenved különböző kapcsolati problémában, és egyre nagyobb a széthulló kapcsolatok száma.

A tanulmány kimutatta, hogy a legtöbb párkapcsolati probléma az Ameriaki Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban van és az újraházasulások száma a világ többi országához képest itt jóval magasabb. A társadalomtudósok szerint a kapcsolati nehézségek a következő gyakori problámákból erednek:

– kommunikáció hiánya
– féltékenység
– az együttlét vágyának a hiánya
– gyakori veszekedések különböző dolgok felett
– az együttmaradás megtagadása

A pszichológusok és társadalomtudósok feltárták azokat a leggyakoribb okokat, amiért fellépnek az ilyen típusú párkapcsolati problémák:

– Kevesebb minőségi együtt töltött idő. Gyakran előfordul, hogy egy pár nem tud érdemlegesen egymással lenni, az eltöltött idő alatt szinte független dolgokat tesznek és nem törődnek a másikkal. Ilyenkor a szeretet és gyengédség elkezd felbomlani a kapcsolatban és ha fordítunk a dolgokon, könnyen kicsúszhat életünkből a valamikori szerelem érzése.

– A házasságon kívüli kapcsolatok létrehozása nagyon gyakori ok a válásra. Hogy miért tekintenek egyesek ki, azt sok minden okozhatja, legtöbbször az elidegenedés és az intimitás hiánya.

– A szexuális elégedetlenség a szakítások másik fő okozója. Mivel a nemi aktusnak jelentős szerepe van egy házastársi kapcsolatban, az elégedetlenség feszültséget vált ki a két ember közt, ez pedig megcsalásokhoz és elidegenedéshez vezet.

– A féltékenység minden kapcsolatot megmérgezhet.
Lehet szó testi vagy lelki féltékenységről, melyet egy harmadik személy vált ki.  A pszichológusok szerint a féltékenység érzése az alacsony önbecsülésből és kisebbrendűség érzéséből származik. Tény, hogy ha valaki úgy érzi magáról, hogy őt senki sem tudná szeretni, előbb utóbb elhiteti ezt környezetével és beteljesednek aggályai.

– A negatív várakozások miatt ugyancsak gyakoriak a szakítások. Ez akkor történik, ha az egyik fél elvárja, hogy olyasmit tegyen a másik, ami csalódást okoz neki. Kicsit kifordítottnak tűnik, de ilyen az emberi lélek. A pszichológusok szerint két féle elvárásunk lehet, pozitív és negatív. Ha utóbbi, akkor a kapcsolatunkban súlyos problémák merülhetnek fel.

Párkapcsolati problémák mindig is léteztek, egyesek elmaradtak a modern korral egyidejüleg, de a mai társadalom újabbnál újabb problámákat vet fel, amelyhez alkalmazkodni kell és megoldást találni rájuk. A pénztelenség és kudarcnak megélt mindennapi jelenségek ráteszik pecsétjüket a magánéletre is. Nem könnyű egy anyagias rohanó világban megálljt parancsolni és mindig az lenni, mint aki a kapcsolat elején voltál. De megkönnyíteni egymás életét és támasz lenni a nehézségekkel szemben, csak így léphetünk át a problémákon.

Jó ezért előre tudni mely problémákba ütközhetünk, és mit nem szabad elkövetni, ha együtt szeretnénk megöregedni. A szerelem furcsa kettőssége a szárnyalásnak és lecsúszásnak, folyamatos ápolásra és nyitott lélekre van szüksége, de a legkisebb parázsból is képes újra fellángolni!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást