5 gusztustalan videó, ami népszerű a neten – Miért szeretjük nézni őket?

5 gusztustalan videó, ami népszerű a neten – Miért szeretjük nézni őket?

Címlap / Hírek / 5 gusztustalan videó, ami népszerű a neten – Miért szeretjük nézni őket?

Elképesztő népszerűségnek örvendenek az olyan gusztustalan videók, amikben pattanásokat nyomkodnak ki, vagy elfertőződött sebeket mutogatnak, esetleg férgeket húznak ki olyan helyekről, ahol nagyon nem kellene ott lenniük – nézzük őket, pedig undorodunk tőlük. A jelenségnek megvan a maga pszichológiája, ami egyébként valamikor evolúciós előnyt is jelentett számunkra. Nézzük meg a legundorítóbb netes videókat, aztán azt is, hogy miért is vagyunk ilyen mazochisták!

1. Dr.
Pimple Popper bármelyik videója

A bőrgyógyász és kozmetikus arról posztol, hogyan nyom ki különböző undorító pattanásokat és mitesszereket, a net pedig imádja érte – több millió követője van mind Instagramon, mind Youtube-on.

2. Egy fülfertőzés kitisztítása

Ilyet is viszonylag kevesen szeretnénk átélni, és azt hihetné az ember, hogy nézni is – pedig a videó jelenleg 3,8 millió megtekintésnél jár.

3. A hányós oldal is jelen van

Azok, akik rosszul lesznek, ha hányó embereket látnak, ne feltétlenül nézzék meg ezt a videót, mert nem lesz jó vége a dolognak.

4. Pióca az orrban

Igen, pontosan olyan szörnyű, mint amilyennek hangzik, mégis 217 ezren voltak rá kíváncsiak úgy, hogy még egy éve sincs fenn a neten.

5. És a vége a legrosszabb: férget operálnak egy férfi szeméből

Itt már a főkép is ijesztő, nem értem, hogy tud valaki ilyenre rákattintani – úgy tűnik, nem tartozom a hárommillió kíváncsi ember közé.

De mégis miért nézik ezeket annyian?

Most, hogy már kellően undorodik mindenki, érdemes elmagyarázni, hogy az undornak magának nagyon fontos evolúciós szerepe volt a fejlődésünk során. Egy idő után tudtuk, hogy a kígyók és békák potenciálisan veszélyesek lehetnek, vagy ha valaki hányt valamitől, azt nekünk már nem kellene megenni, a széklet pedig fertőzéseket és betegségeket terjeszthet. Ezektől ösztönösen undorodunk, ami a túlélésünket szolgálta.

De emellett mi, emberek, kíváncsiak is vagyunk, az agyunk arra van beállva, hogy mindig felfedezzen, újabb és újabb dolgokat tanuljon. Amíg személyesen nem néznénk végig egy óriásmitesszer kinyomását, addig a videó teljesen más helyzet: a kíváncsiságunk kerekedik felül, mert tudjuk, hogy az esemény nem a közelünkben zajlik, és valamilyen szinten védve vagyunk tőle.

Így egyszerre tudjuk átélni az undor érzését, és el is tudjuk távolítani magunkat tőle, amitől furcsán élvezhető lesz maga az élmény.

Ugyanezen az alapelven működnek egyébként a horrorfilmek is: csak akkor szeretünk félni, ha egy bizonyos szinten ki tudjuk zárni a történéseket, és tudjuk, hogy ami a képernyőn zajlik, az ott is marad.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást