Először is tegyük fel a kérdést: a dinnye gyümölcs vagy zöldség? Mivel tökszáron terem, termesztéstechnikailag egy zöldségféle, de a konyhanyelvben inkább a gyümölcsök közé soroljuk.
A dinnye 90-95 százaléka víz, elsősorban finom íze és folyadéktartalma miatt fogyasztjuk, vitamintartalma elhanyagolható. Vásárlás előtt van, aki kopogtatja, szagolgatja, de a legtöbbet a gyümölcs „hasa” árul el a beltartalomról.
Az igazán jóízű dinnyének azon részének, amely nem zöld vagy csíkos, tehát növekedéskor a talajon feküdt, sárga színűnek kell lennie.
Általában felszeleteljük vagy kockára vágjuk és nyersen fogyasztjuk, pedig ennél jóval többre is képes a dinnye. Lehet grillezni, a magjait lepiríthatjuk, mint a napraforgóét és még sós ételekkel is jól harmonizál.
1/5 Vörösboros, mézes görögdinnyeleves
Nyáron a folyadékpótlás különösen fontos, s ezt levesekkel is jól kiegészíthetjük. Persze kinek van kedve a kánikulában egy gőzölgő húsleves fölött várakozni, hogy fogyaszthatóvá hűljön, ilyenkor inkább dobjunk össze egy hideg, fantasztikusan finom dinnyelevest.
Hozzávalók:
1 kg tisztított magozott görögdinnye
2 kanál méz
1 dl száraz vörösbor
mazsola
habtejszín
A kimagozott dinnyét tedd turmixgépbe és pépesítsd. A mézet, a mazsolát és a száraz vörösbort forrald fel, majd folytonos kevergetés mellett add hozzá a dinnyepépet. Forrástól számítva pár percig főzd, majd ha már egy kissé kihűlt, öntsd hozzá a habtejszínt. Ezután tedd hűtőbe és hidegen tálald!
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!