A bor és a sajt a kulináris élvezetek fontos hozzávalói, ha pedig megszületik a tökéletes párosítás, az maga a mennyország! De mi alapján tudja ezt a tökélyt elérni az ember lánya, ha nem borszakértő, vagy ételkritikus? Olvass tovább, hogy megtanuld az alapokat, ha pedig megjött hozzá a kedved, kísérletezz bátran a kombinációkkal te is.
Sauvignon Blanc
A Lorie-völgy – ami a Sauvignon Blanc őshazája – éppúgy híres a kecskesajtjáról, mint csodás borairól.
Éppen ezért ez a két finomság remek párost alkot: ahogyan a sajt érlelődik, előjönnek a fűszeresebb és intenzívebb ízei, amik tökéletesen kiegészítik az erőteljesebb ízvilágú, vegetális jegyekkel bíró bort.
Chardonnay
A Chardonnay egy alkoholban gazdag, magas savtartalmú bor, azonban az íze kissé semleges, bár felfedezhető benne a sárgadinnye, a méz és a vajasság ízjegye is.
Ehhez a visszafogottsághoz olyan sajt illik, ami kiemeli a bor ízjegyeit, de nem nyomja el!
Ilyenek a krémes, kissé jellegzetes ízű sajtok, amik közül a Brie sajt a legismertebb. Tökéletes párosítás, amit egy kis körtével, vagy más, őszi gyümölccsel még jobban feldobhatsz.
Rizling
Ez a bor nagyon finom illatú és zamatú, sokszor már-már édeskés jegyekkel is rendelkezik.
Ezen tulajdonságai pedig jól passzolnak a fondüvel, mert kiemelik a sajt édes és sós ízeit egyaránt.
A tökéletes fondübe bátran keverhetsz 2-3 féle sajtot, csak arra figyelj, hogy ementáli típusúhoz ne tegyél penészes érlelésűt.
Adhatsz hozzá még egy kis vajat is, a többi pedig a fantáziádra van bízva. Fogyaszd forrón, a bort pedig jó hidegen.
Prosecco
A prosecco keserűségét szépen ellensúlyozza egy éretlenebb olasz Asiago sajt.
Ennek enyhe, kellemes ízvilága egy friss cibattával még jobb kiegészítője a habzóbornak.
Desszertborok
Minden édes bor – legyen az egy Tokaji Aszú, vagy egy jó minőségű jégbor – csodásan passzol a kéksajttal.
Akkor érdemes kipróbálni ezt a párosítást, hogy ha nem rajongasz ezért a típúsú tejtermékért, mert a bor édessége és a sajt jellegzetes íze egyensúlyozza egymást.
Ha teheted érdemes megkóstolnod a kéksajtok királyaként is emlegetett Stiltont, egy pohár Tokaji Aszúval.
Cabernet Sauvignon
Az ebből a szőlőfajtából készült bor intenzív ízű sajtokkal érzi magát a legjobban.
Érdemes kipróbálni chillivel, vagy borssal fűszerezett sajtokkal, de a Cheddar is jó választás, mert kiemeli a bor karakterességét és enyhén paprikás aromáját.
Syrah/Shiraz
Ennek a bornak kifejezetten magas a tannin- és savtartalma, ami a jellegzetes „gyufa illat” jegyet hordozza, ezért bármilyen füstölt sajttal szuper párost alkot.
Mi a füstölt goudára esküszünk!
Pinot Noir
A Pinot Noir sokkal könnyebben csúszik egy határozottabb ízvilágú sajt mellett. Mivel ez a bor gyümölcsösebb, cseresznyés, epres és szilvás aromáihoz nagyszerűen passzol a Grujére (ejtsd Grüjer) sárga, félkemény sajt.
A fiatalabb fajták diósabb ízűek, az érettebbek pedig sósabbak és karakteresebbek. Ennél a párosításnál figyelj arra, hogy ha fiatal a borod, a sajt is legyen inkább kevésbé érett, így lesz kifogástalan a harmónia, és fordítva.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!