6 fűszernövény, ami csodásan hat az egészségedre

6 fűszernövény, ami csodásan hat az egészségedre

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 6 fűszernövény, ami csodásan hat az egészségedre

Hajdanában az emberek minden növényt nagy becsben tartottak: a Földanya gyermekeinek tekintették őket, és ennélfogva mindegyik magában hordozta az isteni erőt. A növényekről szóló legkorábbi ismeretek szájról szájra terjedtek. A tudás gyarapodásával már rögzítették is a füvekről szerzett ismereteket. A legkorábbi írásos emlékek szertartásokon, varázslatokban és gyógyításokban használt növényekről szólnak. A konyhában csak később kezdtek illatos növényeket használni.

Rozmaring

A „tenger harmatjának” is nevezik. A szakácsok és a patikusok már régóta használják. Frissíti az emlékezetet, a szerelmesek hűségjelképének is tartják.

Régen légfrissítő gyanánt a szobák levegőjét illatosították vele. Ugyanezzel a céllal betegek szobájában égették, ágait börtönökben szétszórták, hogy védelmet adjon a tífusz ellen.


Frissesség a konyhában: 7 fűszernövény, amit érdemes kéznél tartanod


A pestis sújtotta vidékeken az emberek zacskóban a nyakukba akasztva hordták, időnként szippantottak belőle, így óvták magukat a betegségtől.

Levelét fűszerként inkább kis mennyiségben érdemes használni. Sült krumplihoz adva, vajba keverve, húsokhoz kiváló. Ha potpourriba kevered, illatszerként távol tartja a rovarokat. 

Petrezselyem

A görögök nagy becsben tartották, játékok győzteseinek megkoronázására is használták. Gyógyfüvek ágyásainak mentén ültették.

Alkalmazták a gyógyászatban is, valamint a harcosok ételként adtak belőle a lovaknak, elég nagy mennyiségben. Levelét nyersen salátába keverheted.

Aprítva szendvicset, tojásételt, zöldséglevest, majonézt és egyéb mártásokat ízesíthetsz vele. Gyökerét levesbe, pörköltbe teheted. 

Oregánó

Édes-fűszeres illatát a görögök szerint Aphrodité, a szépség és a szerelem istennője alkotta meg a boldogság jelképeként.

Görögországban nyáron a vadon termő oregánó ellepi a domboldalakat. A görögök fürdés után homlokukat és hajukat dörzsölték be vele. Európába a középkorban jutott el, a hölgyek virágcsokorba, illatos zacskókba és kézmosóvízbe rakták.

Levelével tölgyfabútorokat és padlót fényeztek. A pizza jellegzetes ízesítője. Levelei apróra vágva illenek salátákhoz és halételekhez. Húsételhez a főzés utolsó perceiben add, mert nagyon intenzív az íze. 

Citromfű

Valaha azt tartották róla, hogy valósággal életre kelti az embert. Állítólag a 13. században élt egy Llewelyn nevű herceg, aki 108 évet élt, mert rendszeresen ivott citromfű teát.

A füvesemberek szerint eloszlatja a búbánatot. A depresszió elleni illatterápiában ma is fontos szerepe van.

Aprított levele finom ízt ad a salátáknak, a majonéznek és egyéb mártásoknak, a gyümölcssalátáknak, a gyümölcsitaloknak. Forrázatából nagyon jó teát készíthetsz. 

Menta

Évezredek óta nagyra becsülik az emberek. Itáliában templomok levegőjét illatosították vele. A római költők a vendégszeretet jelképeként említik, az asztalokat a vendégek fogadása előtt mentával súrolták le.

Ünnepek, összejövetelek idején szertehintették, hogy örömet és frissességet okozzon. Mártásokat és borokat ízesítettek vele. Rágcsálásával leheletüket illatosították.

A konyhában finom teát főzhetsz belőle. Szószokhoz és csokoládés édességekhez is adhatod. Levelei élelmiszer közelében távol tartják az egereket. Potpourriban illatosítja a levegőt.

Babér

A görögök Apollónak, a jóslás, a költészet és a gyógyítás istenének szentelték. A jóslatokat a delphoi papnő közvetítette a halandóknak, előtte babérlevelet rágcsált.

Nagyobb adagban a babérlevél enyhén kábító hatású, így valószínűleg transzállapotot hozhatott létre, ami alkalmas volt a jövendőmondásra. A levelekből font koszorúval a költők és a sportolók fejét ékesítették.

Hasonlóképpen Rómában a bölcsességet és a hírnevet ismerték el vele. Évszázadokon keresztül használták betegségek ellen, főleg a pestisjárványok idején. 

Felhasznált irodalom: Lesley Bremness: Füveskönyv (Park Kiadó, 1990)

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!