Frissesség a konyhában: 7 fűszernövény, amit érdemes kéznél tartanod

Frissesség a konyhában: 7 fűszernövény, amit érdemes kéznél tartanod

Címlap / Otthon / Háztartás / Frissesség a konyhában: 7 fűszernövény, amit érdemes kéznél tartanod

Amellett, hogy nagyszerűen mutatnak a konyhában, a fűszernövények legtöbbször kisigényűek, kevés odafigyeléssel is sokáig frissen tarthatók, ráadásul rengeteget spórolhatunk általuk úgy, hogy egészségesebb és finomabb alternatívákat fogyasztunk. 

Petrezselyem

Ezt a fűszernövényt mindannyian ismerjük, hiszen nap, mint nap használjuk a konyhában. Csodás leveleivel díszíthetjük az elkészült ételeket, de az íze nem hiányozhat az isteni leveseinkből és a jól ismert petrezselymes krumpliból sem.
 
Otthon érdemesebb a metélőpetrezselymet termeszteni, mert ez nem ereszt nagy gyökeret, így kisebb cserépben is jól érzi magát, ráadásul a minden napok során használatos levelek ily módon erőteljesebben tudnak fejlődni.

Rozmaring

A rozmaringot főleg a húsételek ízesítéséhez használhatjuk, de ez a fűszernövény tökéletesen megállja a helyét a különböző mártások alapjaként is. 
 
Erőteljes aromájának köszönhetően elegendő csak pár levelet felhasználni belőle, de akár egy egész szárral bedobhatsz a tepsibe, feltéve, hogy sütés után nem kívánod tálalni, ekkor ugyanis el kell távolítanod a leveleket a fás szárról.

Majoránna

A majoránnát elsősorban ugyancsak a húsfélék, halételek és főzelékek ízesítése során használjuk. Az erőteljes illatú fűszernövény kedveli a napsütést, így a konyhaablakban tökéletesen fogja érezni magát. 
 
A frissen szedett leveleket azonnal felhasználhatod az ételek ízesítésére és a saláták megbolondítására.

Snidling

A metélőhagyma a nevéhez hűen leginkább erre a zöldségcsoportra emlékeztető ízzel bír. Erőteljes illata és különleges aromája van, amit főzés nélkül, frissen tálalva tud a leginkább bebizonyítani. A snidlinget többnyire friss öntetek ízesítéséhez, levesek megkoronázásához, illetve különböző szendvicskrémek ízesítéséhez érdemes felhasználni.
 
A hosszú szárú levelekkel könnyű bánni, ráadásul a metélőhagyma évelő növény, minimális törődés mellett is sokáig a társad lehet a konyhában. 

Bazsalikom

Bár nem az őshazája, főleg a mediterrán konyhának köszönhetjük, hogy egyre többször kerül az asztalra olyan étel, mely elképzelhetetlen lenne bazsalikom nélkül. Az egyszerre fanyar és pikáns növény leveleit, friss hajtásait használjuk az ételek ízesítésére és díszítésére. Gondozása nem igényel különösebb tudományt, de mivel nem évelő növényről beszélünk, a termesztésére fokozott figyelmet kell fordítanod. 
 
Mindenesetre már egy növény beszerzésével is rengeteget spórolhatsz, hiszen a felhasználatlan leveleket megszáríthatod, lefagyaszthatod, így nem kell újra és újra a zacskózott változatot venned akkor sem, ha a cserépben tartott növényednek lejárt az ideje.

Kakukkfű

A kakukkfüvet a főzés során használva elsősorban húsok, halak, paradicsomos ételek elkészítése során használjuk, tehát a bazsalikomhoz hasonlóan, főleg a mediterrán konyha alapanyagaként tekinthetünk rá.
Ez irányú felhasználtsága mellett tökéletes ízeket adhat a sült ételeknek, akár bedolgozzuk őket a húsokba, akár csak melléjük dobjuk a tepsiben.

Borsmenta

A borsmentát nem a főételek részeként használjuk, hanem különböző koktélok, teák, desszertek ízesítése és díszítése során. 
 
Elsősorban a világos, de hűvös helyet kedveli és a rendszeres öntözést is igényli. A többi fűszernövényhez hasonlóan, a tökéletes eredmény érdekében, a borsmentának ugyancsak a friss hajtásait kell elsődlegesen felhasználni.

VIDEO Így készülnek a kopásálló vörös ajkak karácsonyra

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!