Forralt bor helyett: ez a fűszeres ital azonnal felmelegít

Forralt bor helyett: ez a fűszeres ital azonnal felmelegít

Címlap / Életmód / Receptek / Forralt bor helyett: ez a fűszeres ital azonnal felmelegít

Az időjárás decemberhez közeledve egyre csak hűvösebb lesz. Reggel sűrű ködfelhők borítják be az utcákat, a falevelek élénk színárnyalatokra váltottak, és egyre korábban sötétedik. Szó szerint érezzük a levegőben a hamarosan beköszöntő tél illatát, és sokszor jól esik bekuckózni egy forró ital társaságában.

Ha eddig a hűvös estéken a kedvenc italod a forralt bor volt, akkor idén egy másik tökéletesen az időjáráshoz passzoló italt, a fűszeres almabort is érdemes kipróbálnod. Jó hír, hogy roppant egyszerűen elkészítheted, és ha inkább ahhoz van kedved, vagy nagyobb mennyiségben az egész családnak szánod, akkor alkoholmentes verzióban is elkészítheted.

Mielőtt azonban végigolvasnád a receptet, érdemes tudnod, hogy mi is pontosan a különbség a fűszeres almabor, a hagyományos almabor és az almaecet között, ugyanis gyakran összekeverik őket egymással, ami ennek a receptnek az elkészítése során is problémás lehet. 

Míg az almaecet egy erjesztett almaléből készült ecet (és forró ital készítéséhez ezen esetben egy cseppet sem használunk belőle), addig a hagyományos almabor egy almából készült, alkoholos és alkoholmentes formában is kapható és készíthető ital, felhasználásával pedig elkészíthető az egyik legfinomabb forró téli ital, a fűszeres almabor.

Rimma_Bordarenko/istockphoto.com

Hozzávalók:

  • 1 üveg almabor (almalé is lehet)
  • 1 rúd fahéj
  • 3 egész szegfűszeg
  • 3 egész csillagánizs
  • friss rozmaring (elhagyható)
  • 1 evőkanál kókuszvirág cukor
  • 1 kisebb méretű alma
  • 4-5 evőkanál rum (elhagyható)

Elkészítés:

1. Az almabort vagy az almalevet a fűszerekkel és a cukorral egy edényben felforrósítjuk. Körülbelül 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük róla a fűszereket (ezért is fontos, hogy egészben, és ne őrölve használjuk azokat).

2. Az almát vékony szeletekre vágjuk, majd ismét tovább melegítjük a már fűszeres levet, és hozzáadjuk az almaszeleteket. Rövid ideig hagyjuk forrni, és közben ízlés szerint rumot teszünk bele.

3. A kész italt hőálló poharakba töltjük, és rozmaringggal, fahéjrudakkal vagy csillagánizzsal díszítjük, majd forrón tálaljuk.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»