Ezek a fűszerek és a gyógynövények egyből elvarázsolnak – interjú a Sudár Birtok tulajdonosával

Ezek a fűszerek és a gyógynövények egyből elvarázsolnak – interjú a Sudár Birtok tulajdonosával

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ezek a fűszerek és a gyógynövények egyből elvarázsolnak – interjú a Sudár Birtok tulajdonosával

Sokszor bele sem gondolunk, hogy a különféle fűszerek és gyógynövények valójában milyen értékesek és nagyszerűek, főleg, ha igazán jó minőségben találkozunk velük.

Erre garancia a Sudár Birtok minden egyes terméke, amelyek nemcsak, hogy illatosak és zamatosak, de 100%-ban vegyszermentesek is. Sudárné Zsóka fantasztikus fenntartható gazdaságából igazi kincsek kerülhetnek a konyhánkba, és még arra is lehetőséget biztosítanak, hogy workshopok keretében jobban elmerülhessünk ebben a csodálatos világban.

Hogyan kezdődött a családi gazdaságotok története?

A családi gazdaság vezetését a szüleimtől vettem át, akik szántóföldi növénytermesztéssel foglalkoztak. Agrármérnökként a gyógynövény szakirányt választottam, így a gazdálkodást is a gyógy- és fűszernövények termesztésével kezdtem. 15-20-féle növényt termesztünk, és vannak olyan fajok is, amelyeket a közeli erdőből, rétről gyűjtjük, pl. bodza, akácvirág, csalán, diólevél stb. A termesztés mellett a feldolgozás is érdekelt, alapvető célom volt az egészséges, magas minőségű élelmiszerek előállítása. Így felépítettem egy kisebb üzemet, ahol ezt a tevékenységet végezzük.

Fotó: facebook.com/sudarbirtok

Mit jelent az pontosan, hogy fenntartható a gazdaságotok?

A fenntarthatóság azt jelenti, hogy nem zsigereljük ki a termőföldet, lehetőség szerint nem szántjuk a területet, és nem forgatjuk feleslegesen, valamint szerves trágyával, növényi főzetekkel és baktériumflórával javítjuk a talajt. Sem vegyszert, sem műtrágyát, sem növényvédő szereket nem használunk. A megelőzésre helyezzük a hangsúlyt, a megfelelő növénytársításokra, az állomány egészségesen tartására. A totális gyommentesség helyett gyomszabályozással dolgozunk, azaz nem bántjuk a számunkra hasznos gyomnövényeket, hagyjuk, hogy megvédjék egymást a növények.

Fotó: facebook.com/sudarbirtok

Milyen alapelvek szerint termesztitek a fűszer- és gyógynövényeket?

A vetőmag választásánál fontos szempont, hogy ne hibridek legyen, hanem az alap, officinalis fajták, hiszen ezeknek a legmagasabb a hatóanyag-tartalma, és legjobban tűrik a szélsőséges időjárást. Lehetőség szerint a növények magjait visszavetjük, így saját, válogatott állományunkat tudjuk továbbszaporítani.

Fotó: facebook.com/sudarbirtok

A teljes gyártási folyamat a birtokotokon zajlik?

Igen, a betakarítás után az üzemünkben dolgozzuk fel a növényeket. Az üzem gluténmentes, és termékeink vegánok, így a lehető legszélesebb réteg igényeit tudjuk kiszolgálni. Szárítva és frissen is használjuk a növényeket, a pestóhoz és paprikakrémhez frissen, a fűszer- és teakeverékekhez szárítva.

Fotó: facebook.com/sudarbirtok

Hányféle termék található jelenleg a kínálatotokban, és melyek a legnépszerűbbek?

A legnépszerűbb termékeink: a kakukkfű szirupunk, amelyet elsősorban megfázás idején és immunerősítésre ajánlunk, és a bazsalikom pestónk, amely különleges ízvilágú, ezenkívül fűszerkeverékeink, teakeverékeink vannak, és nemrég készült el az első kakukkfű és citromfű illóolajunk és virágvizünk, amelyek magas minőségűek, és a görgős fejnek és spray formulának köszönhetően könnyen használhatóak.

Fotó: facebook.com/sudarbirtok

Te milyen ételeket, italokat ízesítesz leggyakrabban a termékeitekkel? 

Nagycsaládosként a mindennapjaim része a főzés, szívesen töltök időt a konyhában, szeretek kísérletezni, így szinte sohasem készül el ugyanaz az étel kétszer ugyanúgy. A szárnyas fűszerkeverékünket például szívesen használom zöldségek, tepsiben sült burgonya ízesítésére is. A 7 Fű-Szer-Szám nevű keverék igazi mediterrán ízbomba, tésztákhoz, halakhoz adom.

Fotó: facebook.com/sudarbirtok

Miért fontos szerinted, hogy az olyan értékes tudást, mint a tiétek, át is adjuk a következő generációknak, és hogyan zajlik ez nálatok?

A birtok látogatható, tavaly 700 gyermeket fogadtunk, és sok felnőtt csoportot is, fontos számunkra, hogy a birtokon zajló munkákat, a gyógynövényeket a termesztés helyén mutathassuk be. Workshopjaink is népszerűek, amelyek során elsajátíthatják a résztvevők az alapokat, részletesebben megismerhetik egy-egy növény termesztési, feldolgozási módjait, saját házipatikát rakhatnak össze, és megtanulnak természetes alapanyagokból kozmetikumokat készíteni. A gyöngyösi egyetem gyakorlati képzőhelyeként fogadjuk a hallgatókat 4-6 hetes gyakorlatra, a legmagasabb szakmai hátteret biztosítva a tanulásukhoz.

Fotó: facebook.com/sudarbirtok

Mely eddig kapott visszajelzésekre, elismerésekre gondoltok vissza a legszívesebben?

2022-ben bekerültünk a Spar Hungaricool programjába, így lehetőségünk volt egy mentorprogram keretében megtapasztalni, hogy milyen egy beszállítási folyamat egy multihoz. 2022 őszén részt vettem egy nemzetközi, agrár vállalkozóknak meghirdetett képzésen, amelynek végén meghívást kaptunk Bécsbe, egy konferenciára, lehetőségünk volt a bemutatkozásra és az esetleges külföldi piacra jutás megalapozására. Idén megnyertük a Generali Biztosító EnterPRIZE pályázatát, ahol egy új termékcsalád, instant levesek megalkotását és piacra jutását tűztük ki célul. Ezzel a programmal pedig Brüsszelben fogjuk képviselni hazánkat novemberben a többi uniós projekt mellett.

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

A legfontosabb, hogy a Levesem projektet befejezzük novemberig, és egy olyan új termékcsalád jöhessen létre ezáltal, amely könnyen és gyorsan fogyasztható, minőségi, tiszta élelmiszer lesz.

Nyitófotó: facebook.com/sudarbirtok

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!