Sokszor bele sem gondolunk, hogy a különféle fűszerek és gyógynövények valójában milyen értékesek és nagyszerűek, főleg, ha igazán jó minőségben találkozunk velük.
VIDEO Pár percben megtanítalak, hogyan készíts elbűvölő Valentin-napi sminket
Erre garancia a Sudár Birtok minden egyes terméke, amelyek nemcsak, hogy illatosak és zamatosak, de 100%-ban vegyszermentesek is. Sudárné Zsóka fantasztikus fenntartható gazdaságából igazi kincsek kerülhetnek a konyhánkba, és még arra is lehetőséget biztosítanak, hogy workshopok keretében jobban elmerülhessünk ebben a csodálatos világban.
Hogyan kezdődött a családi gazdaságotok története?
A családi gazdaság vezetését a szüleimtől vettem át, akik szántóföldi növénytermesztéssel foglalkoztak. Agrármérnökként a gyógynövény szakirányt választottam, így a gazdálkodást is a gyógy- és fűszernövények termesztésével kezdtem. 15-20-féle növényt termesztünk, és vannak olyan fajok is, amelyeket a közeli erdőből, rétről gyűjtjük, pl. bodza, akácvirág, csalán, diólevél stb. A termesztés mellett a feldolgozás is érdekelt, alapvető célom volt az egészséges, magas minőségű élelmiszerek előállítása. Így felépítettem egy kisebb üzemet, ahol ezt a tevékenységet végezzük.

Mit jelent az pontosan, hogy fenntartható a gazdaságotok?
A fenntarthatóság azt jelenti, hogy nem zsigereljük ki a termőföldet, lehetőség szerint nem szántjuk a területet, és nem forgatjuk feleslegesen, valamint szerves trágyával, növényi főzetekkel és baktériumflórával javítjuk a talajt. Sem vegyszert, sem műtrágyát, sem növényvédő szereket nem használunk. A megelőzésre helyezzük a hangsúlyt, a megfelelő növénytársításokra, az állomány egészségesen tartására. A totális gyommentesség helyett gyomszabályozással dolgozunk, azaz nem bántjuk a számunkra hasznos gyomnövényeket, hagyjuk, hogy megvédjék egymást a növények.

Milyen alapelvek szerint termesztitek a fűszer- és gyógynövényeket?
A vetőmag választásánál fontos szempont, hogy ne hibridek legyen, hanem az alap, officinalis fajták, hiszen ezeknek a legmagasabb a hatóanyag-tartalma, és legjobban tűrik a szélsőséges időjárást. Lehetőség szerint a növények magjait visszavetjük, így saját, válogatott állományunkat tudjuk továbbszaporítani.
A cikk folytatódik, lapozz!