10 furcsa esküvői szokás a nagyvilágból

10 furcsa esküvői szokás a nagyvilágból

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 10 furcsa esküvői szokás a nagyvilágból

Az esküvői szokások a világ minden táján izgalmasak, ám egyes tradíciók megérnek részünkről egy rácsodálkozást. Lássuk, melyek ezek!

Menyasszony rablás – roma közösségek

A világ minden táján a roma közösségek évszázadok óta gyakorolják ezt a szokást, de hazánkban és a környező európai országokban is elterjedt ez a tradíció. Régen az erőszakkal elrabolt lányt 2-3 napig távol tartották családjától és jövendőbelijétől. Valamikor ennek valószínűleg számtalan előnye volt, például a szülők elő tudták készíteni az esküvői vacsorát, míg a lányuk távol volt. Ma már a menyasszony rablás legtöbb néhány óráig tart a lagzi időszaka alatt és nem az esküvő előtt. Manapság már az is divatba jött, hogy a vőlegényt rabolják el a dínom-dánom leple alatt, persze ezt is előre megszervezett módon. Sőt, egyes Kis-Ázsia és Közép-Ázsia területén élő népeknél ez nemcsak népszokás, hanem valóságos brutalitális, ugyanis a menyasszonyokat valóban elrabolják a vőlegény elől, és nem adják vissza, az ara pedig kénytelen belenyugodni sorsába.

Állatokhoz feleségül menni – India bizonyos régiói

Az Indiában élő Santhal törzs úgy tartja, hogy a gonosz szellemeket azzal lehet csak kiűzni egy nőből, ha egy állattal házasodik össze. Ezért legtöbbször egy kutyával házasítják össze a kislányokat.
A jó hír az, hogy ez csak egy szimbolikus esküvő, és csak azért tartják, hogy kivédjék a gonosz szellemeket, így a lány tetszése szerint hozzámehet a későbbiekben a kiszemelt fiúhoz.

A menyasszony feketítése – Skócia

Ha eddig úgy gondoltad, hogy a legfurcsább skót tradíció a férfi szoknya, akkor ez most megváltozik. Egy régi skót hagyomány szerint ugyanis az esküvő előtt a menyasszonyt teljesen össze kell piszkolni minden büdös, undorító mocsokkal (lehet az kátrány, toll, hűtőszekrény maradék, tojások, szószok, stb.). 

A menyasszony ismerősei és barátai teljesen váratlan módon rabolják el az esküvő előtt a lányt, és tetőtől talpig “befeketítik”. Ez a hagyomány két célt szolgál: egyrészt jó hangulatba kerül a társaság – na nem a menyasszony -, másrészt a menyasszonnyal ezentúl nem fog ennél megalázóbb, befeketítőbb dolog történni egész életében, mint ez.

Felhizlalt menyasszonyok – Mauritánia

Míg nálunk minden menyasszony azon kínlódik, hogy minél csinosabb és soványabb lehessen a nagy napra, Mauritániában a nők keserves hízókúrába kezdenek, a hagyomány szerint ugyanis minél húsosabb a feleség, annál vonzóbb és annál sikeresebb a házasság.Szegény menyasszonyt a törzs öregei árgus szemekkel figyelik, hogy betartja-e hízókúráját. Állítólag egy nap minimum 5 liter teve tejet és 4 kiló kölest kell megennie. Ez minden mai tudomány szerint emberkínzás, persze a hatalmas menyasszonyokban ez nem hagy mély lelki nyomokat.

A széklet visszatartása – Malajzia egyes részein

Az Észak-Borneó-i Tibong törzs hagyományai szerint az esküvő előtti nappal az egyik legembertpróbálóbb kín kezdődik. Ekkor kell abbahagynia a fiatal párnak a székletürítést 72 órán át. A hagyomány szerint a házaspár  semmilyen körülmények között sem végezheti el sem a kis-, sem a nagydolgot, ezért szinte teljesen megvonják maguktól az élelmet és a vizet.
A tibongok azt hiszik, hogy ha a pár ezt teszi, akkor hosszú és boldog életük lesz és nem lesznek halott gyerekeik. Egyetlen előnye azért mégis van ennek a szokásnak, hogy a párt ez a megpróbáltatás közelebb hozza egymáshoz.

Testfestés – India

Az indiai esküvők több napos ceremóniák, számos szertartással és népszokással. A “medihni” talán mindközül a legérdekesebb, ugyanis ez alatt a menyasszony kezeit és lábait gyönyörű, bonyolult mintákkal festik be.
A lényeg az, hogy a menyasszony hercegnőnek érezhesse magát és ezzel az életérzéssel tudja megkezdeni új életét. Végre egy furcsa, de szép hagyomány.

Játék az érmékkel – Egyesült Királyság

A “Coin Game”-nek nevezett érmés játékot az esküvő utáni ünnepségen játsszák, vagyis a lagzin, amikor az ífjú pár a vőlegény szüleinek házába megy. Egy nagy tálba mindenféle érmék és tárgyak kerülnek bele, erre pedig vörösre színezett vizet öntenek.
Az ifjú pár sorra húznak ki érméket, vagy tárgyakat a tálból. Aki a legnagyobb összeget szedi össze vagy kihúzza a megadott tétel sorokat, az lesz a főnök az új családban!

A vendégek csókja – Svédország

A svéd esküvők igazán barátságosak, ugyanis a vendégeknek megengedett, hogy megcsókolják a menyasszonyt és a vőlegényt.
Ahogy elhagyja a menyasszony a termet (például a mosdóba megy), a vendég nők sorba állnak a vőlegény csókjáért. Ha a vőlegéy hagyja el a szobát, a férfiak állnak sorba a menyasszony csókjáért.

Edények zörgetése – Franciaország

A franciáknak van egy különösen érdekes esküvői hagyománya, a “Chiverie”. Ennek során a barátok és rokonok megzavarják a már visszavonult párt hangos edénycsörömpöléssel, fémtárgyak ütésével.
Ettől a pár megijed, megszakítja addigi “elfoglaltságát” és esküvői öltözékben ki kell jöjjön, hogy a vendégek számára frissítőket és harapnivalókat biztosítson.

A seprű átugrása – Afroamerikaiak

A hagyomány eredete kicsit homályos, de az biztos, hogy az afroamerikai párok azért ugorják át a seprűt, hogy boldog életük lehessen együtt, mint férj és feleség.
A menyasszony és a vőlegény az esküvői ceremónia után szó szerint átugranak egy seprűt, ezzel szimbolikusan elsöprik a múltat, a korábbi aggodalmakat és felkészülnek az új kalandra.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást