Friss és tiszta levegő otthonunkban – Az egészséges élet kulcsa

Friss és tiszta levegő otthonunkban – Az egészséges élet kulcsa

Címlap / Életmód / Egészség / Friss és tiszta levegő otthonunkban – Az egészséges élet kulcsa

Sokszor felmerül a kérdés, hogy melyik a jobb megoldás: kinyitni az ablakot vagy egy szellőzőrendszer telepítése? Azért érdemes ezt megvizsgálni, mert egyre több ok van arra, hogy kevésbé gyakran szellőztessünk ablakon át.

A leggyakoribb okok, amiért ritkán nyitjuk ki az ablakot

 • Az utcán lévő szennyeződések bejutnak a lakásunkba szellőztetéskor.
 • A por, az autók kipufogógáza, az allergének és a pollenek egészségügyi problémákat okozhatnak, különösen az érzékeny és allergiás emberek számára.
 • A gyerekek sokkal érzékenyebben reagálnak a levegőszennyezésre, mint a felnőttek. Kétszer olyan gyorsan lélegeznek, több levegőt szívnak be testsúlyukhoz képest, miközben az agyuk és az immunrendszerük még mindig fejlődésben van.
 • A zajszennyezés egy másik kellemetlenség, amellyel napközben és éjszaka is szembesülhetünk. Gyakran előfordul, hogy a kellemes idő ellenére be kell zárni az ablakot a külső zaj miatt, hogy nyugodtan pihenhessünk vagy relaxálhassunk.

A hőmérsékletet, a levegő nedvességtartalmát és az otthonunkba belépő levegő mennyiségét nem tudjuk ellenőrizni szellőztetéskor. Ezek az összetevők szezonális jellegűek: télen hideg és száraz levegő jut be a lakásba, míg nyáron meleg és párás levegő.

A szellőztetés időtartama a hőkomfort érzetünk intenzitásától függ (hideg vagy meleg), amíg a ház szellőzik. Az is biztos, hogy minden szellőztetés növeli a fűtési vagy hűtési költségeket, ezért ritkábban szellőztetünk.

Az otthonunk biztonsága érdekében nem kockáztatjuk meg, hogy hosszabb távollétünk esetén vagy ha a földszinten vagy alagsorban lakunk, nyitva hagyjuk az ablakot. Egy nyitott ablak meghívás a rosszindulatú személyeknek, de még a változékony időjárás is kellemetlen meglepetéseket okozhat.

Összefoglalva, akkor szellőztetünk, amikor az időjárás megengedi, amikor otthon vagyunk és kellemes a kültéri hőmérséklet.

Mi történik, ha ritkán szellőztetünk?

Itt van néhány nem kívánt következmény:

 • Egy ritkán szellőztetett otthonban felhalmozódik a pára, megjelenik a penész.
 • Furcsa kellemetlen érzéseket tapasztalhatunk: fejfájás, szédülés, nehezebb koncentráció, emelkedik a vérnyomás…
  Mivel a levegő láthatatlan, nem fogunk rájönni, hogy ezeknek a tüneteknek az oka a lakókörnyezetünkben lévő rossz minőségű levegő.
 • A beltéri levegő sokkal szennyezettebb lehet, mint a kültéri levegő.
  Ennek oka a beltéri szennyező anyagok, amelyek közé tartoznak a kilélegzett szén-dioxid, a formaldehidek, a finom por, a volatil szerves vegyületek.
 • A helytől függően a házban felhalmozódhat a radon gáz.
 • Ha az éjszaka folyamán nincs elegendő friss levegőnk, a pihenés nem lesz megfelelő, reggel fáradtan ébredünk, és hosszú távon az immunrendszerünk is sérülhet, és hajlamosabbak leszünk a megbetegedésekre.

A szellőztető rendszer az ideális megoldás folyamatos és hatékony szellőztetéshez

A modern otthonok egyre jobban szigeteltek, ezért egyre hermetikusabbak is. Ennek köszönhetően megtartjuk a meleget… de mi van a friss levegővel?

A jol szigetelt házak nem „lélegeznek” a falakon vagy a nyílásokon keresztül, ahogy korábban. Ezért a friss levegő szükséglete nem fedezhető az időnkénti szellőztetéssel, amely a legtöbb esetben csak reggel ébredéskor és este lefekvés előtt történik.

Ami elkerüli figyelmünket a ház felújításakor, az hogy a hatékony hőszigetelő intézkedéseket modern hatékony szellőztetési megoldásokkal kell kiegészíteni. Csak így lehet fedezni a személyenként 20-40 m3/h friss levegő szükségletet.

A kellemetlen következmények elkerülése érdekében az ideális megoldás egy hővisszanyerő szellőztetőrendszer telepítése, amely hőveszteség nélkül, folyamatosan friss levegőt biztosít.

A szellőztetőrendszer fő előnyei

 • Állandóan frissített és szűrt levegő otthonunkban
 • Páratartalom szabályozása és penészmentes környezet
 • Folyamatos szellőztetés: a friss levegő beáramlik, a belső levegő távozik
 • Megelőzi a szennyező anyagok felhalmozódását: CO2, formaldehid, a radon gáz, vírusok (influenzaszezonban)
 • Javított az alvásminőség, mivel éjszaka is frissített levegőt biztosít, így elegendő oxigén lesz a hálószobában.
 • Növeli az energiahatékonyságot és a lakás biztonságát.

A megfelelő szellőztetés nem csak az egészségedre, hanem a közérzetedre is pozitív hatással lehet. A hatékony szellőző rendszer segítségével megszüntethetjük a por, allergének és káros anyagok okozta problémákat, megelőzhetjük a penész kialakulását, javíthatjuk az alvásminőségünket, növelhetjük az energiahatékonyságot és biztonságosabbá tehetjük otthonunkat.

Látogass el a Legvent.hu weboldalára, ahol részletes információkat találsz a hatékony szellőztetési rendszerekről, amelyek garantálják hosszú távú, egészséges és friss levegőt otthonodban.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!