5 főzés nélküli egészséges recept a nyári hónapokra

5 főzés nélküli egészséges recept a nyári hónapokra

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 5 főzés nélküli egészséges recept a nyári hónapokra

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én nyáron egyedül a grill vagy bogrács mellett tudom elviselni a plusz forróságot, tűzhely közelébe nem szívesen megyek (maximum este, ha már lehűlt kissé a levegő). Ezekre a napokra mindig betárazok olyan receptekből, amik könnyedén, gyorsan, és főzés vagy sütés nélkül elkészíthetők! Most ezek közül hoztam nektek egy kis válogatást, mindegyik recept több napi adagot jelent, hogy még kevesebb időt kelljen a konyhában, és többet a szabadban vagy pihenéssel tölteni! Természetesen bármelyik saláta kiegészíthető hússal, grillszezonban pedig egyenesen kötelező! Íme, a receptek!

Chia puding – 3 adag

Hozzávalók: 1 ½ bögre zabpehely, 6 evőkanál chia mag, 3 bögre mandulatej, 4 evőkanál fahéj, ¾ bögre bogyós gyümölcs, 3 datolya vagy édesítőszer.

Elkészítés: Kétféleképpen is elkészíthetjük ezt a receptet. Az első verzióban minden hozzávalót beleteszünk egy turmixba, és alaposan eldolgozzuk, majd poharakba vagy befőttes üvegekbe mérjük, és egy estén keresztül állni hagyjuk.

A másik verzióban a datolyát édesítőszerrel (stevia, xilit esetleg méz) helyettesítjük, és a bogyós gyümölcsök kivételével mindent összekeverünk egy tálba, majd fogjuk a poharakat, beleteszünk egy réteg puding alapot, arra egy réteg gyümölcsöt, majd megint puding és megint gyümölcs, amíg meg nem telik. Ezt ugyanúgy egy estére hűtőbe tesszük, és kész is!

Minkét változat isteni, hűsítő finomság, és bármilyen gyümölccsel elkészíthető!

 

Banános-Papayás smoothie – 4 adag

Hozzávalók:

  • 4 bögre papaya,
  • 4 bögre spenót,
  • 4 banán,
  • 4 evőkanál chia zselé,
  • 4 bögre mandulatej.

Elkészítés: 4 evőkanál chia magot elkeverünk 4 evőkanál vízzel, és legalább 15 percig állni hagyjuk, ebből lesz a „zselé”. Ezt követően minden hozzávalót beleteszünk egy turmixba (ha kicsi a turmix gépünk, akkor 4 adagra vesszük a hozzávalókat, és úgy készítjük), majd alaposan eldolgozzuk. 4 pohárba vagy zárható befőttesüvegbe tesszük, és fogyasztásig hűtőben tároljuk!

Csicseriborsó saláta – 4 adag

Hozzávalók:

  • 4 bögre csicseriborsó (konzerves),
  • 2 piros kaliforniai paprika,
  • 3 paradicsom, 2 cukkini,
  • 2 chili vagy serrano paprika,
  • ½ lilahagyma,
  • 3 lime,
  • 2 avokádó,
  • só, bors, koriander, cayenne bors.

Elkészítés: Az elkészítése roppant egyszerű! A csicseriborsót leszűrjük, a kaliforniai paprikát, a paradicsomot és a cukkinit kis kockákra vágjuk, a chili paprikát felaprítjuk, a lilahagymát pedig felkockázzuk, majd mindezt egy nagy tálba tesszük. A lime levét kifacsarjuk és rácsorgatjuk, majd a felsorolt fűszerekből ízlés szerint hozzá teszünk. Alaposan elkeverjük, és hagyjuk összeérni! Tálaláskor az avokádóból kockázunk a tetejére, 4 adagra szedjük, és fogyasztásig hűtőben tároljuk. Igazi fehérjedús és laktató saláta nyári napokra!

 

Zöldség tál – 3 adag

Hozzávalók:

  • 1 lime,
  • ¼ bögre tahini (vagy szójaszósz),
  • ¼ Dijoni mustár,
  • 2 répa,
  • 2 újhagyma,
  • 2 bögre eidami sajt,
  • 3 bögre spenót,
  • 1 uborka.

Elkészítés: A lime-ot, a tahinit és a Dijoni mustárt egy kis tálba elkeverjük, ez lesz a zöldségtál öntete. A répát vékony csíkokra, vagy apró kockákra szeljük, az uborkát hasonlóképpen, a hagymát pedig felkarikázzuk, a sajtot pedig lereszeljük, vagy apró kockára vágjuk. Egy nagy tálba beleteszünk minden hozzávalót, alaposan elkeverjük, majd meg locsoljuk az öntettel, és hagyjuk kicsit összeérni az ízeket, majd 3 dobozba adagoljuk, és fogyasztásig a hűtőben tároljuk!

 

Humusz szendvics – 3 adag

Hozzávalók:

  • 3 lime,
  • 3 evőkanál tahini (vagy szójaszósz),
  • 1 teáskanál fokhagymasó,
  • 1 uborka,
  • 6 szelet kenyér (teljes kiőrlésű, vagy opcionális),
  • 3 bögre csicseriborsó (konzerves).

Elkészítés: A csicseriborsót lecsepegtetjük (a levét érdemes megtartani, vegán „tojásfehérjehab” készíthető belőle), és a tahinival, lime levével és fokhagymasóval együtt egy mixerbe tesszük, majd krémes állagúra dolgozzuk. Ezzel kész is a humusz, amit 3 adagra szedünk, teszünk mellé uborkát és két szelet kenyeret, és már csomagolva is van 3 napi uzsonnánk!

 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!