5 forró ital a hideg napokra, amit desszert helyett is fogyaszthatsz

5 forró ital a hideg napokra, amit desszert helyett is fogyaszthatsz

Címlap / Életmód / Receptek / 5 forró ital a hideg napokra, amit desszert helyett is fogyaszthatsz

Semmi sem fogható ahhoz, mint amikor egy hosszú nap végén bevackolsz a kanapéra egy csésze forró itallal. Ha a teát kicsit unod már, próbáld ki receptjeinket, melyek egy könnyű vacsora utáni desszertnek is beillenek.

Egyszerű tojáslikőr

Az amerikaiak kedvenc karácsonyi italával már biztosan találkoztál a filmekben, de itt leginkább a tejes dobozhoz hasonló alkalmatosságból töltögetik a bolti finomságot.

Otthoni tojáslikőrt pedig nem is olyan bonyolult készíteni, és talán mondanunk sem kell, hogy a krémes finomság magasan veri az előre legyártott, dobozolt változatot.

Hozzávalók:

2 csésze magas zsírtartalmú habtejszín,fél csésze cukor, egy nagy csipet őrölt szerecsendió, 4 nagy tojás, 3/4 csésze brandy.

Elkészítés:

Egy közepes edénybe öntsd bele a tejszínt, a cukrot, és a szerecsendiót, majd forrald össze őket. Egy turmixgépben, alacsony fokozaton keverd egy percig a tojásokat, majd, miközben a motor még jár, óvatosan öntsd hozzá a forró, tejszínes krémet is.

Keverd még nagyjából egy fél percig, amíg könnyű, kicsit habos állagú nem lesz az ital. Ekkor kapcsold ki a robotgépet, keverd a brandyt is az italhoz, és még melegen töltsd poharakba.

Forró csoki pillecukorral

Szintén a külföldi filmekből lehet ismerős, ahogyan a tábortűz mellett nyársa húzott pillecukrot sütögetnek.

Mielőtt teljesen kiborulnál azon, hogy mikre vetemednek azok, akik nem ismerik a császárszalonnát, gyorsan elmondjuk, hogy a pillecukor megpirítása nem is olyan nagy butaság: a cukor megkaramellizálódik, és pillekönnyű, mégis kicsit ropogós, édes finomságot kapsz, ami tökéletes kísérője egy jól elkészített forró csokinak.

Hozzávalók:

egy adag kakaópor, egy csésze tej, 3 szem pillecukor, 3 evőkanál tejpor.

Elkészítés:

A tejből és a kakaóporból készíts italt a dobozon lévő ajánlás szerint. Egy serpenyőt forrósíts fel, majd dobd rá a pillecukrokat, és süsd őket addig, amíg arany színük nem lesz. Legyél óvatos,mert gyorsan megégnek.

Elég, ha a szélük pirulni kezd, körülbelül fél perc után már ki is veheted őket. Keverd a tejport a kakaóba, hogy sűrűbb, krémesebb legyen, majd dobd a tetejére az édes pillecukrot.

Forró mogyorós puncs

Néha a legegyszerűbb dolgokból sülnek ki a legfinomabb, krémes forróságok.

Ha nem akarsz túl sok időt a konyhában pepecselve tölteni, és inkább ahhoz a részhez ugranál, amikor a kanapén szürcsölöd az italodat egy jó könyv vagy film társaságában, akkor dolgozz már szinte kész összetevőkkel, amiket egy csipetnyi furfanggal még izgalmasabbá tehetsz – mint például egy a mogyorós, habos puncsot.

Hozzávalók:

fél deci mogyoró likőr (Frangelico, vagy más), fél csésze forró víz, fél doboz habtejszín, cukor ízlés szerint.

Elkészítés:

Egy bögrében egyszerűen öntsd fel a likőrt a forró vízzel, és keverd el alaposan. A tejszínből, és esetleg a cukorból verj nem túl kemény, könnyű habot, és halmozd az ital tetejére. Ha szeretnéd, még egy csipet fahéjjal, szerecsendióval vagy szegfűszeggel is dekorálhatod az ital tetejét.

Borsmentás forrócsoki

A forró csokoládénak számtalan változata létezik, és mindegyik remek, de a mentás változat amolyan igazi különlegességnek számít, ami megosztja a csokirajongókat.

Van, aki viszolyog a különleges ízvilágtól, aki viszont szereti, azt már a mentolos csoki gondolatától is kenyérre lehet kenni.

Hozzávalók:

másfél csésze teljes tej, 1/4 csésze apróra vágott, jó minőségű étcsokoládé, 6 teáskanál borsmenta likőr, tejszínhab, néhány szem borsmentás cukorka összezúzva.

Elkészítés:

Egy kis edényben kezdd el melegíteni a tejet, és amikor az első buborékok megjelennek az oldalán, add hozzá a csokoládét, majd folyamatosan kevergesd, amíg a csokidarabok fel nem olvadnak. Ekkor add hozzá a maradék tejet, keverd és melegítsd össze a folyadékot. A likőrt fele-fele arányban öntsd két csészébe, majd öntsd fel őket a forró csokoládéval. Az italok tetejére halmozz tejszínhabot, és szórd meg őket a cukorkával.

Csokoládé chai

Az aztékok aranyat érő itala találkozik az ázsiai hagyományokkal, és valami fenséges finomság születik: a csokoládés chai.

Az arany középút a tea és a forró csokoládé között egyszerre édes és fűszeres, krémes és karakteres, és bár lehet, hogy elsőre kicsit meredeknek hangzik a gondolata, érdemes feszegetni kicsit a határaidat, mert az ismert közegen túl ezt a finomságot találod, ami taán az új kedvenced lesz.

Hozzávalók:

4 filter fekete vagy ízesített fekete tea, 2 csésze forró víz, 3/4 csésze cukor, 8 csésze tej, 1 evőkanál vanília kivonat, 2 teáskanál őrölt fahéj, 2 teáskanál őrölt szerecsendió, fél csésze cukrozatlan holland kakaópor, tejszínhab.

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben forrázd le a teafiltereket a vízzel, tegyél rá fedőt, és hagyd állni 3-5 percig. Vedd ki a filtereket, öntsd a teába a kakaót és a cukrot, keverd el, majd forrald fel még egyszer az egészet. Ekkor öntsd bele a tejet, a vaníliát és a fűszereket, keverd el és melegítsd össze az italt, de már ne forrald fel. Öntsd a chait poharakba, majd halmozz rájuk tejszínhabot. Ez a mennyiség 8-10 adaghoz elegendő.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!