A női főnökök legnagyobb hibái

A női főnökök legnagyobb hibái

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A női főnökök legnagyobb hibái

A női vezető erőssége az empátia, a szorgalom és a szaktudás, és még folytathatnánk a sort. Van néhány olyan tipikus hiba, amely általában jellemző a női főnökökre.

Keményebb, mint egy férfi

Sok nő annyira meg akarja mutatni, hogy van olyan jó főnök és munkaerő, mint egy férfi, hogy végül még keményebb is lesz náluk. Gyakori, hogy az ilyen főnök mellőzni próbál minden emocionális jelleget, próbál a puszta tények alapján dönteni minden kérdésben.
Az ilyen főnök erőssége, hogy a számokra támaszkodik, és emiatt könnyebben lesz pártatlan a kérdésekben. Hátránya viszont, hogy általában hideg légkört teremt maga körül.

Mártír

Az ilyen típusú vezető általában úgy érzi, mindent ő visz a vállán, de cserébe semmi elismerést nem kap. A nők egyik jellemző hibája, hogy nehezen osztják le a feladatokat, azt hiszik, csak ők tudnak mindent elég jól megcsinálni. Ezért a mártír női vezetők általában tényleg rengeteget dolgoznak, sokszor éjszakába nyúlóan.
Erősségük a kemény, példamutató munka, hátrányuk viszont az, hogy folyamatosan elégedetlenek, és gyakran kicsit haragszanak is a kollégáikra, akik nem 12-14 órát dolgoznak egy nap.

Laza

Aki nem elég érett a vezetésre, és nincs meg a kellő számonkérés felette, az gyakran sétál bele abba a hibába, hogy főnökségét egy nagy szórakozási lehetőségnek tekinti. Mindenkivel jóban van, bensőséges dolgokat is megoszt másokkal, amit később könnyen megbánhat.
Erősség, hogy jó hangulatot teremtenek a munkahelyen, hátrány viszont, hogy a kollégák is a lazább munkamorállal dolgoznak. Ezért messze nem ez a leghatékonyabb vezetői típus.

Konfliktuskerülő

Nem a leghosszabb életű vezetői típus. Gyakran előfordul, hogy kineveznek valakit szakmai hozzáértése és szorgalma miatt, viszont nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy emberek irányítására már nem annyira alkalmas.
Az ilyen típusú főnök egyre inkább magára marad, beosztottjai lassan a fejére nőnek, ő maga pedig egyre jobban visszahúzódik irodájába. Jól működnek megérzései és meglátásai, de nincs ereje képviselni azokat.
Erőssége, hogy az első időszakban ez még annyit takar, hogy hagyja érvényesülni a kollégáit, és meghallgatja mások ötletét is. Hátránya azonban, hogy saját véleményének nem mer hangot adni, így az általa vezetett csoportban sok hangadó lesz, és mindenki másfelé húz majd, mivel főnökasszonyuk nem képes egyben tartani őket.

Karrierista

Általában az önzéssel, saját személyiségének előtérbe helyezésével jellemezhetjük. Mindent megtesz a céljai eléréséért, és másoknak is segít, de csak ha annak céljai megfelelnek az övének.
Erőssége, hogy összetartja a csapatot és általában jól szervezett, célratörő képet fest az egész társaságról. Hátránya azonban, hogy a személyes tulajdonságokat nem veszi figyelembe, és mások érdekét teljesen figyelmen kívül hagyja, hacsak nem fűződik hozzá saját érdeke is.

Méhkirálynő

Tündökölni szeret, folyamatos elismerésre vágyik, és keményen visszaszorít minden vélt vagy valós konkurenciát. Nem tűr ellentmondást, és egyértelműen húz azok felé, akik dicsérik őt. Kiváló megérzései vannak, kollégái rezdülésére mindig odafigyel, de ezeket nem a munkára, inkább saját pozíciójának védelmére fordítja.
Erőssége, hogy szervezett, célorientált csapatot tart össze, hátránya viszont, hogy semmi teret nem ad mások véleményének, sőt egzisztenciájában fenyegeti azt, aki saját véleményét megfogalmazza.

De milyen az ideális női fönök?

Jogosan merül fel a kérdés, milyen is valójában az ideális női vezető.
Az igazság valószínüleg mindezek a hibák közt van, akkor kemény, amikor valóban indokolt, megtalálja a hangnemet beosztottjaival és képes kihozni belőlük a maximumot, valamint felismeri a konfliktusokat és professzionalizmussal jár el megoldásukban.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást