Mit fogsz tanulni ősszel? 5 nyomós érv, amiért megéri!

Mit fogsz tanulni ősszel? 5 nyomós érv, amiért megéri!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Mit fogsz tanulni ősszel? 5 nyomós érv, amiért megéri!

A valódi kérdés persze az, hogy akarunk-e tanulni és miért érdemes belevágnunk felnőtt fejjel. A nyár vége és a becsöngetés nemcsak a gyerekek számára nagyszerű lehetőség az újrakezdésre, de szülőként vagy csak egyszerűen felnőttként is remek alkalom a szellemi felfrissülésre.

A felnőttkori tanulás előnyeit kutatások egész sora bizonyítja. Nemzetközi összehasonlításban végzett hazai vizsgálatok alapján kiderült, hogy a felnőttkori tanulás minden formájának (formális, azaz klasszikus iskolapados és nem formális, azaz kötetlen és alternatív) egyértelműen több a pozitív hatása az életminőségre, mint az azzal járó esetleges nehézségek.

Nézzük, melyek ezek, és hogyan tudjuk őket saját fejlődésünk érdekében kihasználni!

 • Egyértelmű hozadéka a felnőttkori tanulásnak az új tudás elsajátításával járó szellemi frissesség erősítése. Olyan ez, mintha értékes táplálékot kapna az agyunk, egyfajta vitaminkoktélt, melynek hatására működése könnyebbé, olajozottabbá válik. A neurológiai vizsgálatokból az is kiderül, hogy tanulás alkalmával új szinoptikus kapcsolatok keletkeznek, ezáltal az agy egyes területei jobban aktivizálódnak.
   
 • Ezzel összefüggésben jelentősen növekszik a mentális biztonságérzet is, amely a munkában való helytállásban, magabiztosabb véleményalkotásban, növekvő kezdeményezőkészségben és pozitívabb attitűdben nyilvánul meg.
   
 • Láncreakcióként számolhatunk az önbizalom növekedésével, azaz a magunkról alkotott kép pozitívumainak erősödésével is. Ez egyben azt is jelenti, hogy a megszokottnál jobban tudjuk kezelni a stresszt és bátrabbak leszünk az önérvényesítésben.
   
 • Bár mindez közvetve erősíti társas kapcsolatainkat is, a szociális hálónk már pusztán attól is gazdagabb lesz, hogy a tanulás révén új kapcsolatokra teszünk szert. Minél több mikro-csoporthoz kötődünk valamilyen tevékenység által, annál erősebb lesz a társadalmi beágyazottságunk és annál könnyebben tudunk újabb kapcsolatokat építeni. Itt az is fontos, hogy a tanulás élménye közösségi élmény is, mely összekovácsolja a résztvevőket, akik a képzés után is számíthatnak egymásra, sokszor nem csupán szakmailag.
   
 • Nem elhanyagolható a felnőttkori tanulásnak az egzisztenciális biztonságérzetre való hatása sem. Bár rendszerint anyagi befektetést igényel egy új képzés megkezdése, általában a képzettség által elérhető jövedelem növekszik, tehát közép- és hosszútávon mindenképpen megtérül a költségtérítési díj.

Általánosságban tehát elmondható, hogy a tanulás felnőttkorban is az életminőség és a komfortérzet javulásával jár.

Nézzük, milyen lehetőségeink vannak, ha belevágnánk valami újba és már lejárt a nyár!

 • Diplomások számára a posztgraduális képzések világa ideális továbblépési alternatíva. A felsőoktatási intézmények többsége ugyanis bár nyárra hirdeti meg a jelentkezési határidőt, a csoportok indulása előtt még fogad érdeklődőket. Magyarországon a szakirányú továbbképzéseket nem támogatják állami normatívával, így szinte biztos, hogy költségtérítéses rendszerben tudunk továbbtanulni ezeken a szakokon. Érdemes tájékozódni az egyetemek, főiskolák honlapján vagy a felvi.hu keresőjében az aktuálisan induló képzésekkel kapcsolatban.
   
 • Felsőfokú végzettség hiányában a szak- és felnőttképzés gazdag kínálatából válogathatunk. Akár új szakmát is megtanulhatunk egy-egy ilyen intenzív képzésben. Vitathatatlan előnyük ezeknek a szakoknak, hogy erősen gyakorlat-orientáltak. Érdemes alaposan utánajárni, hogy milyen intézményekkel, szervezetekkel van kapcsolata az adott képzőnek, hogy kiderüljön, milyen mélységű és színvonalú gyakorlatot biztosít számunkra. Kiválóak ezek a képzések pályamódosítási céllal továbbtanulóknak, munkahelyi előrelépési szándék esetén, nyelvtanulás céljából vagy egyszerűen hobbitevékenység elmélyítésére is.
   
 • A tanulásnak nem feltétlenül kell intézményes és kötött keretek között folynia. Lehet, hogy régóta dédelgetett vágyunk hangszeren játszani, táncot tanulni, vívni, lovagolni vagy kerámiát készíteni és felkeresünk egy magántanárt, aki foglalkozik velünk rendszeresen. Ezek valódi örömtevékenységek, melyek jó értelemben vett függőséget okoznak: minél többet műveljük, annál jobban fogjuk élvezni. Egyáltalán nem az elnyerhető jogosítványok, a megszerezhető oklevél a lényeg, hanem maga a folyamat. A tanár általában az önállósodásig kíséri tanítványát, aki sokszor már a képzés ideje alatt csatlakozik egy-egy olyan hobbi-körhöz, ahol ezt közösen folytatják.
   
 • Szerencsénkre a világháló kimeríthetetlen forrás a tanulni vágyók számára. Egész képzéseket járhatunk végig anélkül, hogy kimozdulnánk otthonról, hiszen a nemzetközi felsőoktatás és szakmai szervezetek már online tanfolyamokkal, előadásokkal és szakmai támogatással vonzzák az érdeklődőket. Diplomát is szerezhetünk online egyetemi vagy főiskolai képzésen és nem kell hozzá elutaznunk Angliába vagy Amerikába.

Nincs kifogás. Egyszerűen nem lehet alibink, ha fejlődni szeretnénk. Kispénzű, tehetősebb, fiatal, családos vagy érett korú felnőttek számára egyaránt nyitva állnak a lehetőségek a továbblépésre. ragadjuk meg az alkalmat, hiszen javunkra válik!

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!