A fogamzásgátlás 12 módszere, amiről sokan nem is hallottak még

A fogamzásgátlás 12 módszere, amiről sokan nem is hallottak még

Címlap / Életmód / Egészség / A fogamzásgátlás 12 módszere, amiről sokan nem is hallottak még

A naptár módszertől kezdve a hormonális fogamzásgátlókon át a petevezeték elégetéséig számos lehetőség közül választhat egy nő, ha nem szeretne teherbe esni. Az ideális fogamzásgátló módszer függ attól, hogy hány éves az illető, szeretne-e még a későbbiekben gyermeket, van-e valamilyen allergiája, de még attól is, hogy vallásos-e.

1. Fogamzásgátló tabletta

A tabletta az egyik legismertebb hormonális fogamzásgátló módszer. Aggódó anyukák remegve, ám a pozitív végkifejlet lehetőségét szem előtt tartva szívesen vállalják, hogy a testiséggel kacérkodó lányukat nőgyógyászhoz viszik, aki majd felírja az első pirulákat a gyermekük számára. Ezután leányuk szívére kötik, hogy minden nap, ugyanabban az időpontban vegyék be a fogazmásgátlót, ha nem szeretnének túl fiatalon anyává válni és szüleiket ideje korán nagypapává és nagymamává tenni.

A fogamzásgátló tablettáknak három nagy csoportja van: egykomponensű, kombinált fogamzásgátlók és az esemény utáni tabletták.

2. Női és férfi óvszer

Magyarországon mindig nyáron tetőzik az óvszerhasználat, egyesek ezt a fesztivál szezonnal magyarázzák. A Nielsen piackutató cég felmérése szerint évente körülbelül 20 millió gumióvszer fogy el hazánkban, ebből négymillió a nyári hónapokban. Kevesen tudják, de nem csak a hagyományos, péniszre húzandó férfi óvszer létezik, 1992 óta van női óvszer is.

Ez utóbbi is véd a nem kívánt terhességtől és egyben a nemi úton terjedő betegségektől is. Hormonmentes módszer, akár nyolc órával az aktus előtt felhelyezhető és menstruáció közben is használható. Mindkét vége gyűrűs, a belső a méhnyakra illeszkedik, a külső a vaginán kívül helyezkedik el, emiatt sokan kényelmetlennek tartják.

Forrás: koya979/depositphotos.com

3. Csak egy szúrás?

Egyetlen injekció három hónapra jelent védelmet, mialatt ovuláció sem megy végbe, így általában megszűnik a menstruáció is. Amerikában a leginkább kedvelt fogamzásgátló módszer, mivel hatékonysága megegyezik a tablettáéval, viszont sokkal kisebb odafigyelést igényel.

Hátránya azonban, hogy a mellékhatásokat tapasztalva már nincs visszaút, a farizomba vagy a vállba kapott progesztagén nem távolítható el a szervezetből. Számításba kell venni azt is, hogy a hatóidő lejárta után később tér vissza a fogamzóképesség, mint a tablettánál.

4. Évekig tartó biztonság a spirállal

A spirál egy méhen belüli fogamzásgátló módszer, felhelyezését kizárólag nőgyógyász végezheti. Kissé kellemetlen érzés, de cserébe akár 6-7 évig is megoldott a terhesség elleni védekezés. Vannak műanyag, réz és nemesfém ötvözetű spirálok. Többnyire fizikai jelenlétükkel és a belőlük kiáramló anyagok miatt gátolják a spermiumok mozgását, illetve a petesejt megtermékenyülését.

5. Petevezeték művi elkötése

Orvosi szempontból hosszútávon ez a legkevésbé megterhelő fogamzásgátló módszer, ám szigorú szabályai vannak. Meglehetősen ritka eljárásról van szó, ennek oka az is, hogy törvényi szabályozás alatt áll. Magyarországon az elmúlt évekig csak az kérhetett vazektómiát, aki elmúlt 40 éves vagy legalább három vérszerinti gyermeke volt.

Mára enyhült ez a rendelkezés, 18 éves kortól kérhetik a nők a petevezetékük elkötését vagy elégetését. A tapasztalatok szerint azok a nők választják ezt a módszert, akik idegenkednek a latex óvszertől, 35 évnél idősebbek, tehát nagyobb az esélye, hogy a hormonális fogamzásgátlók véralvadási zavarokat, vénás trombózist vagy embóliát okoznak esetükben, vagy félnek az egyéb módszerek mellékhatásaitól.

6. Férfi meddővé tétel

Hosszú mérlegelés, alapos megfontolás kell, hogy megelőzze ezt a döntést. A legtöbb orvos a bizonytalan jelentkezőket inkább eltanácsolja. A közhiedelemmel ellentétben ez nem úgy történik, hogy valaki besétál egy kórházba és kéri, hogy kössék el az ondóvezetékét.

Először is írásban kell nyilatkozni a szándékról, majd minden szükséges információ birtokában 3-6 hónapot kell várnia, és egy újabb írásos szándéknyilatkozatot kell tennie. Ennek ellenére is tízből egy férfi később megbánja a döntését. Őket csak az vigasztalja, hogy a fejlődő mikrosebészetnek köszönhetően, egy újabb műtéttel 70%-os arányban visszafordítható a férfi meddővé tétel.

7. Megszakított közösülés

A legkevésbé megbízható módszernek tartják, de a statisztikai számítások szerint körültekintő használat esetén, mindössze 4% százalék az esélye annak, hogy megtörténik a nemkívánt gyermekáldás egy megszakított szeretkezés után (óvszerhasználattal is 2% esély van a terhességre). A megfelelő használat persze nem egyenlő azzal, ami a gyakorlatban történik.

Az adatok szerint tízből három nő esik teherbe megszakításos szeretkezés után, ők többnyire fiatalok, akiknek még nincs megfelelő tapasztalatuk a szexben vagy az előváladékban lévő spermiumok jutnak el a petesejthez. A vallásos családok, a fiatalok és a szegényebb országok lakosai közt mégis ez a legnépszerűbb módszer.  

8. A nyák szerepe a fogamzásban

A női nyák egy kényes téma. Konkrétan tabu. A távozó nyák hiába egy természetes jelenség minden hónapban, mégis sokan összekeverik valamiféle betegséggel, fertőzéssel. Aki hormonális fogamzásgátlót használt hosszabb ideig és nem tapasztalta a peteérés tüneteit, megdöbbenhet a látványtól, de még a szült nők többsége sincs tisztában azzal, hogy mi is ez valójában.

A nyák igazából a spermiumok életben maradásának záloga. Egy petesejt kevesebb, mint egy napig él, s az egész ciklus alatt mindössze 8-12 órán keresztül megtermékenyíthető. Akkor hogy lehet az, hogy mégis ennyi gyermek születik?

A megoldást a nyák adja, amely a spermiumok vivőanyagaként és táplálékaként is szolgál, s így a petevezetékben tanyázva akár öt napig is életképesek maradnak, várva a megfelelő pillanatot. Miután a nyák távozik a testből, sokkal kisebb a megtermékenyülés esélye.

9. Egy kis matek: a naptármódszer

A női test nem egy programozott robot, ezért a naptármódszert igen nagy fenntartásokkal érdemes kezelni, ha biztosan szeretnénk elkerülni a teherbe esést. Főként, hogy tudjuk, plusz peteérés bármelyik hónapban bekövetkezhet. A naptármódszerben bízók szerint legalább egy évnyi, pontosan vezetett menstruációs naptárra van szükség, ha biztosra akarunk menni.

Egyébként egy egyszerű matematikai képletet kell ismerni hozzá: a legrövidebb ciklus napjaiból ki kell vonni 18-at, a leghosszabból pedig 11 napot.

A kapott eredmények közötti napokon a legtermékenyebb a nő. Ha például volt egy 24 napos és egy 30 napos ciklus az elmúlt évben, akkor 24-18=6 és 30-11=19. A ciklus termékeny napjai a 6. és a 19. nap közé esik (az első nap a menstruáció első napja).

10. Zselék, kúpok, habok

A spermicidek olyan hormon és mellékhatás mentes fogamzásgátló készítmények, melyeket a szexuális aktus előtt kell a hüvelybe juttatni. A spermicid nem csak megbénítja a petesejt felé úszkáló ondósejteket, hanem szét is hasítja azokat. Hab, kúp és gél formájában is kaphatók, de önálló fogamzásgátló módszerként nem nyújtanak magas biztonságot. Főleg pesszáriummal együtt javasolt a használata.

11. A citromhéjtól a puha és hajlékony pesszáriumig

A pesszárium kezd kimenni a divatból (a 60-as évekig ez volt e legelterjedtebb fogamzásgátló). Ennek egyik oka a kényelmetlen, kisebb gyakorlatot igénylő felhelyezése, az alapanyagára való érzékenység és az is, hogy húgyúti fertőzést okozhat.

A legősibb fogamzásgátló módszer a pesszárium, a 19. század eleje óta használják, de már évszázadokkal ezelőtt is készítettek a nők valami hasonlót, házilag. Voltak, akik félbevágott és kifacsart citromot dugtak a hüvelyükbe, hogy elállják a spermiumok útját a méhszájnál.

+1. A reménykedés

A legkevésbé megbízható fogamzásgátló módszer, amikor a fenti lehetőségeket csak nagy vonalakban ismerve elmorzsolunk egy imát és reménykedünk, hogy kilenc hónap múlva még nem kell pelenkákat cserélgetnünk. Száz százalékos fogamzásgátló módszer nem létezik, ugyanígy az sem törvényszerű, hogy a védekezés nélküli szex biztos teherbeesést eredményezzen.

A számos lehetőséget megvizsgálva igaz a mondás, miszerint egy nő két dologért tenne meg bármit az életben: az egyik, hogy gyermeke lehessen, a másik, hogy ne legyen.

A Pearl-index adja meg, hogy egy bizonyos módszert alkalmazva a statisztikai adatok szerint mekkora esélye van a teherbeesésnek. Ez alapján a legbiztonságosabb a sterilizáció, a három legkevésbé megbízható gyakorlat pedig a megszakított közösülés, a spermicidek és a naptármódszer.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!