Még 20 évesek sem múltak, de már jobbá tették a világot

Még 20 évesek sem múltak, de már jobbá tették a világot

Címlap / Kikapcsolódás / Még 20 évesek sem múltak, de már jobbá tették a világot

Vas Alexa Zsófia

Az, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán 3D nyomtatással készítenek könnyített, színes robotkezek végtaghiányos gyerekeknek, talán nem olyan meglepő. Az, hogy az ötletről a középiskolás Vas Alexa Zsófia győzte meg Cserey György infobionikai mérnököt, már annál inkább. Az innováció azért is jelentős, mert a 6 és 16 közötti gyerekek olyan gyorsan nőnek, hogy általában nem megoldható, hogy méregdrága művégtagot kapjanak. Ezek az anyagáron, és kategóriájukban rendkívül olcsón készülő protézisek azonban segíthetnek a testképük formálásában, illetve abban, hogy megszokják a protézist. Vas Alexa Zsófia érettségi után a győri Széchenyi István Egyetemre nyert felvételt, itt is folytatta a kutatásait, és startup vállalkozást alapított Low-Cost Robotics néven.

Boyan Slat

Boyan ma is csak 26 éves, mégis a világot jobbá tevő cégének története már 10 éves múltra tekint vissza. A holland fiú 16 évesen egy tengerparti nyaraláson volt a szüleivel, ahol mélységesen elszomorította, hogy a vízben több műanyagot látott, mint halat. Kesergés helyett azonban elhatározta, hogy tesz is valamit. Kutatni, tervezni, dolgozni kezdett és 19 éves korára megalkotta az eddigi leghatékonyabb, legkörnyezetbarátabb és leggazdaságosabb módszert, amivel el lehet távolítani a műanyagot az óceánokból. A The Ocean Cleanup alapítvány, melynek ma az igazgatója, minden bizonnyal az eddigi legjelentősebb lépéseket teszi a vizeink megtisztításáért.

Pipe dreaming

No Description

Krtin Nithiyanandam

A még mindig csak 20 esztendős brit diák első ránézésre olyan, mint bármelyik másik társa. Szeret sportot nézni a tévében és szívesen lóg a családjával. Mindezek mellett pedig felfedezett egy olyan tesztet, ami segít kiszűrni az Alzheimer-kórt akár egy évtizeddel az előtt, hogy az első tünetek jelentkeznének. A Krtin-teszt radikálisan különbözik a szokásos tesztelési módszerektől. Antitesteket juttat a véráramba, amelyek aztán az agyban lévő fehérjékhez (amelyek az Alzheimer-kór egyik első stádiumának jelzői) kapcsolódnak, majd az agyi vizsgálat során láthatóvá válnak a képeken. A teszt így arra képes, hogy már akkor kiszűrje a kórt, amikor annak még semmi érzékelhető tünete nincs. Később pedig elképzelhető, hogy akár meg is tudja akadályozni ezeknek a fehérjéknek a növekedését, így talán meg is állíthatja az Alzheimer-kórt.

No Title

No Description

Jack Andraka

Miután egy közeli családtagját elvesztette hasnyálmirigy rákban, a most 23 éves Jacknek eltökélt szándéka lett, hogy tegyen valamit, amivel növelheti a betegségben szenvedők gyógyulási arányait. Mivel ez a ráktípus a teszteken is csak késői stádiumban mutatkozik meg, a kilencedikes diák tudta, hogy a szűrővizsgálatok hatékonyságának javítása lehet az első lépés a siker felé. Jack nanocsövek és ellenanyagok felhasználásával kidolgozott egy módszert. Több mint 200 orvosprofesszort keresett meg a javaslatával, ám egyet kivéve mind elutasította. Végül Dr. Anirban Maitra, a John Hopkins professzora meglátott valamit a középiskolás fiúban és ötletében, és mentorálni kezdte. A fiú végül mindössze 7 hónap alatt valóban előállt egy tesztpálcikával, ami már korai szakaszban is ki tudja mutatni a hasnyálmirigy rákot, és nem is kérdéses, hogy ezzel életeket ment.

Malala Yousafzai

Az 1997-ben született Malala 23 éves. A pakisztáni születésű lány elképesztően fiatalon, 17 évesen kapta meg a Nobel-békedíjat, és nem is érdemtelenül! Malala azt a nem kis veszélyt rejtő feladatot vállalta magára, hogy aktivistaként minden alkalmat megragadjon a nők és a gyerekek oktatáshoz való jogáért, és ezért elsősorban falujában, a tálib fennhatóság alatt álló Swat Valley-ben dolgozott. Malalát még 2012-ben, egy vizsga után hazafelé tartva a buszon fejbe lőtte egy tálib fegyveres. A lány azonban csodával határos módon életben maradt, és teljes lendülettel vetette bele magát az aktivista munkába.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást