Különleges, egészséges fermentált üdítőket álmodtak meg a magyar ZUZMO tulajdonosai

Különleges, egészséges fermentált üdítőket álmodtak meg a magyar ZUZMO tulajdonosai

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Különleges, egészséges fermentált üdítőket álmodtak meg a magyar ZUZMO tulajdonosai

A magyar, Pécsett megálmodott ZUZMO márka pedig egyszerre tudja mindegyiket! Tulajdonosai, Hegyi Maja és Sándor Ildikó ugyanis olyan csodálatos termékeket alkottak, amelyek a már említetteket is beleértve csak úgy halmozzák a valóban jótékony tulajdonságokat.

Honnan jött az ötlet annak idején, hogy kipróbáljátok a fermentálást?

Ez a Covid alatt történt, illetve akkor kezdtünk el komolyabban foglalkozni a dologgal. Épp eladtuk az előző vállalkozásunkat, és lett időnk, kapacitásunk foglalkozni olyan dolgokkal, amik érdekeltek, mint pl. a fermentálás. Elmélyülve a témában, kutakodásaink során rájöttünk, hogy fermentálni italt is lehet, ráadásul olyanokat olvastunk róla, hogy savanykás, élő, probiotikus, természetes szénsav stb. 

Gondoltuk ez nekünk való, mi pont ezt szeretjük, hiszen előtte nem sokkal ismerkedtünk meg a natúr borokkal, ahol megtapasztaltuk a különbséget a konvencionális és natúr italok között. Közben lett egy kis szőlőnk, így igazából minden a natúr kortyok felé terelt minket. Elkezdtünk kísérletezni, persze nem lett jó minden, a ciderből végül ecet lett, de pl. a savanyú káposzta levével indított italt imádtuk. Teljesen rákaptunk, éreztük, hogy ezt jó inni, és jó a testünknek is. Aztán megtaláltuk a kristálygombát és a kombuchát. 

Fotó: ZUZMO

Minek hatására döntöttetek úgy, hogy belevágtok egy saját üdítőmárkába?

Amikor elkezdtünk kristálygombával és kombuchával dolgozni, akkor jöttünk rá, hogy ezekkel az indító kultúrákkal irányítottabbá lehet tenni a folyamatot, de úgy, hogy közben hagyjuk megszületni az italt. Nem avatkozunk be, nekünk csak a megfelelő körülményeket kell biztosítanunk. Majd kicsit piackutatva láttuk, hogy ez Magyarországon kívül már hol tart, mennyire népszerű, és a gondolat már meg is született.

Fotó: ZUZMO

Hogyan kezdtetek bele a gyártási folyamatok megálmodásába, kivitelezésébe?

Nagyon nehéz volt eljutni a konyhánkból egy icipici kis üzembe, aztán a mostani nagyobb üzemünkbe, de hálásak vagyunk ezért az organikus fejlődésért. Itthon nem volt még ilyen, így a hatóságok sem találkoztak még ezzel, nem volt kijárt út, mint pl. egy borászati üzemnél, sörfőzdénél, úgyhogy ezt együtt tapostuk ki. 

A folyamat egyébként pont valahol a borkészítés és a sörfőzés között van. A technológiát is így kellett kitalálni.  És aztán felállt a mostani üzem, ahol nyilván törekszünk a hatékony termelésre, eszközökkel, technológiával. De továbbra is a minimális beavatkozás a célunk, és hagyjuk, hogy a gombáink és az idő dolgozzanak.

Fotó: ZUZMO

Milyen alapelvek szerint készülnek a termékeitek?

A natúr szó határozza meg leginkább az alapelveinket. Natúr üdítőt készítünk természetes összetevőkkel és folyamatokkal. Kizárólag bio, organikus alapanyagokkal dolgozunk. A természetes folyamatok, azaz a fermentáció, olyan dolgokat eredményez, mint pl. a kvázi cukormentesség, ami mellé nem használunk édesítőszert, hiszen a célunk valóban nem édes italokat készíteni. 

Miközben a gombák megeszik a cukrot, tejsavat és szénsavat termelnek, így egy lágy szénsav és egy kellemesen savanykás íz alakul ki az italban. Mindemellett pedig természetes probiotikum. Sőt a tartósításról is természetes módon gondoskodik maga az ital, hiszen a ph-ját olyan alacsony szintre visszük le, amilyen savas közegben már csak a jó bacik maradnak életben.

Fotó: ZUZMO

Mi pontosan a vízi kefir, ami az italaitok alapját adja?

A vízi kefír más néven japán kristálygomba, ami élesztőgombák és főként tejsavbaktériumok szimbiózisa, hasonlóan a talán közismertebb kaukázusi kefírgombához, azzal a különbséggel, hogy ők nem tejben, hanem vízben élnek. Élő kultúra, és az elsődleges fermentációban segítenek nekünk, azaz, hogy az italok a laktofermentáció útján induljanak el. 

Hányféle termék található jelenleg a kínálatotokban, és melyek a legnépszerűbbek?

Jelenleg négyféle ZUZMO elérhető. A csodás ZHAO ZHOU teáival készül egy fekete teás és egy sencha-matcha teás ital, van egy gyömbér-rózsa íz és végül a CrackerJack filterkávéjával egy kávés verzió. Mindig van szezonális íz is, nyáron pl. koviubis, most pedig homoktövissel kísérletezünk a téli időszakra.

Fotó: ZUZMO

Hosszú távon milyen hatással lehet az egészségünkre, ha rendszeresen fogyasztunk fermentált üdítőket?

Mint ahogyan már említettük, az italok tejsavasan erjednek, ez pedig rengeteg hasznos tejsavbacit eredményez, amit mi, – mivel nem történik hőkezelés, ami elpusztítja őket -, bezárunk az itallal együtt a palackba. Így élőflórás italokról beszélünk, ami köztudottan jó hatással van a bélflórára, emésztőrendszerre. 

Fontos, hogy vegánok számára is fogyasztható probiotikum, de lényegében bármilyen diétába beilleszthetőek a ZUZMOk. Azt szoktuk mondani, hogy a gyomrunk legjobb jóbarátja, hiszen rengeteg jótékony hatása van. Ha probléma van, segít, ha pedig rendben van az emésztésünk, karbantartja, ápolja azt.

Fotó: ZUZMO

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondoltok vissza a legszívesebben?

A rendszeres fogyasztóknak örülünk a legjobban, mikor azt halljuk, hogy milyen finom, frissítő és mellette még ebben és ebben is segít. Ez szuper, hiszen ez volt a célunk, egy többfunkciós termék, ami újszerű üdítő és probiotikum egyben. 

Fotó: ZUZMO

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Szeretnénk tovább növekedni üzemkapacitásban, hogy még több partnert és vásárlót tudjunk kiszolgálni. Nagy és nem is olyan távoli terv néhány szomszédos országba történő belépés, és persze új ízek, új együttműködések.

Nyitófotó: ZUZMO

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!