A te fényképeidet is ellophatták a telefonodról! Meghackelték a népszerű alkalmazást

A te fényképeidet is ellophatták a telefonodról! Meghackelték a népszerű alkalmazást

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A te fényképeidet is ellophatták a telefonodról! Meghackelték a népszerű alkalmazást

Nem is olyan régen még azzal volt tele a világsajtó, hogy egy felhő alapú szolgáltatásból hírességek privát képeit, köztük számos intim felvételt is elloptak, majd nyilvánossá tettek az interneten. Akkor már írtunk arról, miért is tartjuk ezt felháborító és minősíthetetlen cselekedetnek, függetlenül attól, hogy az áldozatok ismert emberek-e vagy sem. A témát azonban sajnos még nem tehetjük félre, máris itt az újabb botrány: az áldozatok ezúttal civilek.

Éveken keresztül lopkodták a képeket

A hackerek a képek megszerzéséhez ezúttal is egy alkalmazásba nyúltak bele: a Snapchat egy olyan program, amit a telefonodra telepítve képet küldhetsz az ismerőseidnek, különféle feliratokkal vagy megjegyzésekkel.

Csak annyival tud többet, mint az egyszerű üzenetként elküldött szövegek, hogy időzítve törlődnek a címzettnél – elvileg. De talán éppen ez az egyszerűség és gyorsaság járult hozzá, hogy olyan népszerűvé vált az elmúlt években.

Elsősorban persze fiatalok látták meg a fantáziát abban, hogy a képek közepére írt szöveggel üzeneteket, érzelmeket osszanak meg egymással, és a Snapchat nagyon gyorsan felkerült a legtöbb okostelefonra.

Arról persze senki nem tudott, hogy a hackerek az alkalmazáson keresztül éveken át gyűjtögették azokat a képeket, amiket a felhasználók csak egymásnak szántak – és ez alatt nagy számban gyűltek össze intim felvételek is.

Ugyan a Snapchat készítői elmondták, valójában nem az ő szervereiket törték fel, hanem az áldozatok egy – egyébként nem engedélyezett – kiegészítő alkalmazást töltöttek le, és ezzel haraptak rá a hackerek csalijára, a módszer, illetve az, hogy a Snapchat valójában ártatlan az ügyben, valószínűleg nem vigasztalja az áldozatokat.

Több gigányi gyerekpornó

Az esetet különösen hátborzongatóvá teszi, hogy a Snapchat felhasználóinak közel fele 13 és 17 éves kor közötti kamasz, így az internetes fórumokon arról beszélnek, hogy az ő képeiket is megszerezve a hackerek most több gigányi pedofil felvételhez juthattak.

Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy megértessük a gyerekekkel, hogy pillanatnyi döntéseik milyen visszavonhatatlan következményekkel lehetnek a mai világban, ahol az internet mindenkit mindenkivel összeköt, és szinte lehetetlen végleg eltüntetni valamit.

Ugyanakkor csak remélni tudjuk, hogy mindenki számára egyértelmű: ebben a helyzetben a gyerekek az áldozatok, és semmilyen szinten nem vonhatóak felelősségre azért, mert valaki illetéktelenül hozzáfért a privát fotóikhoz.

„Aki megnézi, az is erőszaktevő”

Amikor a sztárok fényképeivel kapcsolatos botrány kipattant, Jennifer Lawrence, az egyik érintett sokáig hallgatott, majd végül úgy döntött, ő is megszólal az ügyben.

Nyilatkozatában elmondta, elsőként mérhetetlen szégyent és bűntudatot érzett – ez egyébként gyakori a szexuális bűncselekmények áldozatainál – de szerencsére idővel rájött, hogy nem ő az, akinek szégyellnie kell magát. A színésznő megdöbbentő őszinteséggel beszélt arról is, mennyire nehéz volt például az eset után felhívnia az édesapját, hogy elmondja neki, a lánya meztelen fotóival van tele az internet

Ugyanakkor Lawrence azt is hozzátette: megértette, hogy nem neki kell kellemetlenül éreznie magát, hiszen ő csak a képeket egyetlen férfinek szánta, valakinek, akivel akkor már évek óta egy őszinte és szerető kapcsolatban élt. Szerinte a bűnt azok követték el, akik a képeket ellopták, majd az internetre tették, de lényegében szexuális visszaélést követ el mindenki, aki a képeket egyáltalán megnézi – mondta a színésznő.

Nyilatkozata után a színésznő a kommentekben kapott hideget-meleget, csak remélni tudjuk, hogy ha a most, a civil áldozatoktól ellopott képek is nyilvánosságra kerülnek, akkor az internet közössége végre megértőbb lesz, és az áldozatok oldalára áll.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást