Félelem egy kihegyezett ceruzától? 5+1 fóbia, ami tényleg létezik

Félelem egy kihegyezett ceruzától? 5+1 fóbia, ami tényleg létezik

Címlap / Életmód / Lélek / Félelem egy kihegyezett ceruzától? 5+1 fóbia, ami tényleg létezik

Ez az indokolatlan viszolygás vagy ösztönös félelem meghatározott tárgyaktól, helyzetektől vagy személyektől a beteg számára valós, annak ellenére, hogy igazolhatatlan voltát felismeri, mégis képtelen szabadulni tőle.

Mindenki hallott már olyan – relatív gyakori – fóbiákról, mint például a klausztrofóbia, de nemcsak a szűk helyektől rettegnek sokan, hanem a magasságtól, repüléstől, pókoktól, kígyóktól, az injekciós tűtől vagy a vértől is. 

Azonban nem mindegyik betegség ilyen közismert, hiszen egyes fóbiák csak kevés embert érintenek. Ennek ellenére azok számára, akik szenvednek tőlük, nagy nehézségeket okoznak még akkor is, ha a társadalom nagy része lenézi és kineveti őket ezért. Íme hat kevésbé ismert fóbia, ami a modern világban érinti az embereket. 

Emetofóbia

Az emetofóbia a hányástól való félelem. Azt is takarhatja, hogy az illető maga retteg attól, hogy hány, vagy attól is, hogy másokat lát hányni, még akkor is, ha azt a tévében látja. A többi szorongásos betegséghez hasonlóan, az emetofóbia is nagyobb arányban érinti a nőket. Az emetofóbiások rettegnek a terhességtől, nem járnak étterembe és csak a saját maguk által elkészített ételt merik fogyasztani. 

Nomofóbia

A nomofóbia egy hamisítatlanul modern betegség, hiszen azt jelenti, hogy az illető retteg attól, hogy elveszíti mobiltelefonját, az lemerül vagy vétel/wifi nélkül marad. A szó a „no mobil” kifejezésből származik és most sokan gondolhatják azt, hogy napjainkban gyakorlatilag szinte mindenki nomofóbiás, azonban a tényleges betegeknél ez valós fizikai tüneteket okoz. Az illetőnek felszökik a vérnyomása, szapora lesz a pulzusa és egyéb szorongásos reakciókat produkál. 

Fobofóbia

Fobofóbiáról akkor beszélünk, mikor valaki betegesen tart attól, hogy valami fóbiája lesz. Az ilyen betegek általában már rendelkeznek pár meglévő fóbiával és attól félnek, hogy még több dologtól fognak rettegni. Úgy is nevezhetjük, hogy a fobofóbia a félelemtől való félelem és mint ilyen, súlyos szorongással jár. Ezek a betegek sosem mernek kilépni a komfortzónájukból és görcsösen ragaszkodnak saját biztonságukhoz. 

AndrewLozovnyi/depositphotos.com

Karcinofóbia

Ez nem más, mint a ráktól való félelem. Nyilván senki nem akar rákbeteg lenni, de a karcinofóbiás ember betegesen retteg ettől és mindent megtesz, hogy megelőzze. Fél a cigarettafüsttől, a mobiltelefonok káros sugárzásától, a dezodoroktól, mindentől, ami a rákbetegséget okozhatja. Gyakran hipochoner is és minden kis betegséget vagy tünetet a rák biztos jelének vesz. 

Amaxofóbia

Az amaxofóbia a vezetéstől való félelem és azoknál fordul elő legtöbbször, akiknek balesete volt, vagy szemtanúi voltak egy balesetnek. Egy ilyen eset után senki nem ül egyből szívesen autóba, de az amaxofóbiás egyszerűen lebénul a félelemtől. A betegség különböző súlyosságú lehet: valaki autópályán nem mer vezetni, valaki egyáltalán nem, de utasként még beszáll a kocsiba, míg egyesek egyáltalán nem mernek autóba ülni. 

Aichmofóbia

Kiskorunkban megtanuljuk, hogy óvatosan kell bánnunk az éles és hegyes tárgyakkal, az aichmofóbiás azonban egész életében retteg ezektől. Nemcsak a tűk és kések azok, amiktől fél, akár egy kihegyezett ceruza, vagy az esernyő hegyes vége is bénító szorongással tölti el. A késeket mmeg sem meri fogni, így a főzés vagy bármilyen aprítás kizárt számára. Az orvosi tűtől, tűszúrástól való irracionális félelem neve tripanofóbia, ami ájulást idézhet elő a betegben már akkor is, mikor csak meglát egy fecskendőt.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást