A fekete áfonya jótékony hatásai

A fekete áfonya jótékony hatásai

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A fekete áfonya jótékony hatásai

A fekete áfonya ősz végéig érik, így most még beszerezhetünk belőle egy keveset, hogy ezzel is felkészítsük szervezetünket az őszre. Nem csak finom, de nagyon egészséges is!

Vitaminok

A fekete áfonya kiválóan alkalmas arra, hogy a benne megtalálható vitaminokkal megerősítsük egészségünket.
Nagy arányban fordul elő benne az A-, a B- és a C-vitamin, amelyeknek köszönhetően egy igazi vitaminbombát juttatunk a szervezetünkbe.

Hatóanyagok

A vitaminokon kívül a fekete áfonya egyéb hasznos anyagokban is bővelkedik, amelyek gyógyhatását biztosítják.
Fogyasztásával flavonoidokat, hasznos cukrokat, cseranyagokat, króm- és mangánvegyületeket, valamint különböző savakat, főleg tannint juttatunk be szervezetünkbe.

Antioxidáns

A fekete áfonya kiváló antioxidáns: megköti a szabad gyököket, kiváló a keringési betegségek megelőzésében és gyógyításában, valamint hatóanyagainak köszönhetően megakadályozza az egyes daganatos betegségek, különösen a vastagbélrák kialakulását.

Szembetegségek

A fekete áfonyából készült főzet sokat javít a keringés működésén, ezáltal pedig a szem egészségének is biztosítékai lehet, mivel javítja annak vérellátását.
A belőle készített tea alkalmas lehet a zöld- és szürkehályog, nem utolsó sorban pedig a cukorbetegség következtében kialakult szembetegségek kezelésére is.

Cukorbetegség

A népi gyógyászatban már régóta alkalmazzák a fekete áfonya leveléből készült főzetet, mint hatékony szert a II. típusú cukorbetegséggel szemben.
Tény, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, orvosok szerint is ideális a tea fogyasztása, leginkább kiegészítő kezelésként.

Fiatalság

Szintén antioxidáns hatásának köszönhető, hogy a fekete áfonya segítségével lassíthatunk a szervezet öregedési folyamatain.
Rendszeres fogyasztásának hatására a szerveink tovább megőrzik egészségüket és fiatalságukat, ráadásul a szervek épségén túl a memória frissen tartásában is nagy szerepe van a fekete áfonya hatóanyagainak.

Alhasi problémák

A fekete áfonya gyümölcse és a leveléből főzött tea egyaránt sokat segíthet egyes alhasi fájdalmak, problémák kezelésében.
Ilyenek például a felfázásból adódó problémák, epebántalmak, hasmenés valamint a bélhurut is. A növény leveléből készült tea nem utolsó sorban kiváló szél- és vizelethajtó.

Gyulladások

A fekete áfonya hatóanyagainak köszönhetően nagyon látványosan segíti a szervezetben kialakult gyulladások gyógyulását.
Belsőszervi gyulladásoknál és külsőleg, a bőrön jelentkező gyulladások esetén is hatékony, ha fekete áfonyából készült teát fogyasztunk rendszeresen.

Fekete áfonya szezonja

A fekete áfonya jól eláll fagyasztott állapotban, miközben gyógyító hatásából mit sem veszít.
Télre feltétlenül szerezzünk be a leveléből, teaként ugyanis rendben tartja a bélműködést, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása van, de hasmenésre is kiválóan alkalmas az áfonyalevél tea. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást